Cele mai bune aparate de aer condiționat 2021 (Top 5)

5 factori decisivi pentru alegerea aparatelor de aer conditionat

Achizitionarea unui aparat de aer conditionat nu se poate face fara a citi mai intai un pic aceste aparate: alegerea unui aparat de aer conditionat gresit pentru locuinta ta poate duce la o dezamagire amara sau, mai rau, la necesitatea inlocuirii premature a aparatului. Din acest motiv, înainte de a aprofunda care sunt parametrii generali care trebuie luați în considerare, este necesar să faceți o introducere indispensabilă pentru a vă oferi o primă orientare.
Primul este acesta: pe această pagină ne ocupăm exclusiv de aparatele de aer condiționat fixe. Dacă sunteți interesat de un model portabil, puteți citi ghidul nostru dedicat de cumpărare.

 

Mono, Dual, Trial: câte splitț

Dacă ați navigat deja pe pagini web sau v-ați plimbat pe culoarul unui magazin, veți fi întâlnit deja cuvintele "mono split" sau "dual split". "Split" sunt unitățile interne care pot fi conectate la o singură unitate exterioară: "mono" înseamnă că puteți conecta o singură unitate internă, "dual" două unități, "proces" trei unități și așa mai departe.
Marea majoritate a modelelor de pe piata destinate utilizatorilor privati sunt mono split,cu un procent mai mic din piata ocupat de modele dual split: pentru a satisface un procent mai mare de utilizatori avem de-a face aici doar cu aparate de aer conditionat mono split.
De obicei, aceste modele sunt mai mult decât suficiente pentru a aer condiționat apartamente de dimensiuni medii (apartamente cu trei camere) dacă sunt plasate în camera de zi. Daca te intereseaza aerul conditionat doar un dormitor, cu atat mai mult cu atat aparatul de aer conditionat mono split este potrivit nevoilor tale.
Un aer condiționat multisplit este necesar atunci când doriți să aer condiționat o casă mare: în acest caz, va fi potrivit să instalați două sau mai multe unități de interior, chiar dacă acest lucru implică o complexitate mai mare a lucrărilor necesare. Este întotdeauna posibil, pentru a simplifica lucrările necesare, să instalați două sau mai multe aparate de aer condiționat independente mono split, în cazul în care conformația arhitecturală a casei sau clădirii permite acest lucru.Aer conditionat monosplit

BTU: de câte ai nevoie

BTU reprezintă British Termal Unit,o unitate internațională de măsură utilizată pentru a cuantifica cantitatea de căldură scăzută (sau adăugată) în mediu într-o oră.
Vă puteți gândi cu ușurință că un aer condiționat cu o putere de răcire mai mare, prin urmare, cu un număr mare de BTU, este întotdeauna mai bun, dar acest lucru nu este cazul. Cantitatea de BTU necesară este, de fapt, proporțională cu dimensiunea mediului care urmează să fie aer condiționat și cu alți factori de mediu: este important să avem o idee precisă despre cele 3Us care sunt utilizate pentru refrigerarea casei noastre, altfel aerul condiționat riscă să funcționeze prea mult și, prin urmare, să se confrunte cu uzura prematură.
Acest lucru este valabil mai ales pentru aparatele de aer condiționat cu funcționare on/off, dar vom vorbi mai multe despre asta mai târziu, când ne ocupăm de diferitele tipuri de aparate de aer condiționat existente.
Câte TUTUs-uri sunt necesare atunci pentru homețul tău Tabelul de mai jos te poate ajuta să-ți faci o idee.

Mp.m.
BTU
Mp.m.
BTU
14
5.000
51
12.000
23
6.000
65
14.000
28
7.000
92
18.000
32
8.000
111
21.000
37
9.000
130
23.000
42
10.000
148
25.000

Este clar că dincolo de un anumit prag, aproximativ peste 80-90 de metri pătrați,este necesar să se instaleze două aparate de aer condiționat:cele mai bune aparate de aer condiționat mono split ajung la 21.000 BTU și depășesc 1000 € în cost.
Există, de asemenea, câțiva factori de mediu de care trebuie să țineți cont atunci când se calculează suprafața: dacă, de exemplu, aerul condiționat va trebui să fie plasat într-un mediu natural cald, cum ar fi o mansardă sau o cameră expusă la soare prin ferestre mari, este necesar să se calculeze un BTU cu 10% mai mare pentru a compensa această căldură suplimentară.
Din același motiv, dacă aerul condiționat este plasat în bucătărie, unde cuptoarele și sobele pot genera surplus de căldură, este necesar să se adauge 4000 BTU la total.
Asa ca decide cati NBUs ai nevoie in amonte de alegerea noului tau aer conditionat, dupa care poti trece mai departe pentru a lua in considerare si factorii ramasi.

1. Tehnologie

Pe piață astăzi puteți găsi practic două tipuri de aparate de aer condiționat: modelele"on/off"șimodelele "invertor".

Pornit/oprit

După cum sugerează și numele(pornit/oprit),aceste modele de aparate de aer condiționat funcționează cu livrare intermitentă a puterii de răcire, adică aparatul nu funcționează continuu, ci alternează momentele de alimentare cu aer rece cu momente de pauză.
Aceasta înseamnă că la temperatura mediului există o ușoară oscilație: temperatură mai rece atunci când aerul condiționat este în funcțiune, mai cald atunci când este oprit. De fapt, este necesar ca temperatura să crească peste pragul stabilit pentru ca aerul condiționat să pornească din nou și să se răcească din nou. Aceste "pornire și oprire" continuă implică, de asemenea, un anumit consum,deoarece compresorul repornește de fiecare dată și re-răcește din nou agentul frigorific.
Am spus că este deosebit de important să se acorde atenție relației dintre suprafața care urmează să fie refrigerată și BTU atunci când alegeți un aer condiționat de acest tip. Să explicăm de ce: este clar că, dacă alegem un aer condiționat prea slab, compresorul riscă să funcționeze constant, lucru pentru care nu este proiectat și se va confrunta cu supraîncălzirea și uzura prematură. Dimpotrivă, dacă alegem un aer condiționat prea puternic, se va întâmpla ca camera să se răcească rapid, dar intervalele de lucru vor fi, de asemenea, mai scurte, astfel încât din nou compresorul va trebui să se activeze mai frecvent și să se "lupte" mai mult decât este necesar.Aer conditionat pornit/oprit

 

Invertor

Tehnologia invertor este mai recent introdusă și reprezintă o îmbunătățire față de tehnologia anterioară on/off. Aceste aparate de aer condiționat sunt, de fapt, concepute pentrualimentarea continuă a puterii de răcire, făcând mici ajustări pentru a menține temperatura constantă. Acest lucru se traduce nu numai într-o temperatură mai stabilă a mediului, ci și într-un consum mai mic de energie, deoarece nu există opriri și porniri continue.
Costurile și metodele de instalare sunt identice pentru cele două tipuri și chiar diferența de preț a fost acum foarte mică: aparatele de aer condiționat invertor încă costă, toate celelalte fiind egale, mai mult decât cele pornite / oprite, dar acum este o diferență de 50-100 € numai.Aer conditionat invertor

2. Consum

Problema consumului este foarte relevantă atunci când vine vorba de aparatele de aer condiționat, deoarece acestea sunt aparate care sunt utilizate pentru perioade lungi de timp, foarte asiduu și iau multă energie din rețeaua de domiciliu.
Aparatul de aer conditionat este unul dintre aparatele pentru care exista obligatia de a eticheta energia,deci este destul de simplu sa compari consumul diferitelor modele. Este de la sine înțeles că aparatele de aer condiționat "pure" reprezintă doar performanța de răcire, în timp ce modelele cu pompă de căldură expun consumul atât în modul de agent frigorific, cât și în modul de încălzire.
Din 01/01/2019 benzile de eficiență energetică sunt 7, de la cea mai mare(A +++)la cea mai mică(D). In cazul aparatelor de aer conditionat cu pompa de caldura exista doua scari, dintre care cea dedicata modului de incalzire este contextualizata in functie de trei zone climatice (cald, mediu si rece) exemplificate printr-o harta stilizata a Europei. Exemplul de mai jos
vă va face să înțelegeți despre ce vorbim: După cum puteți vedea, eficiența energetică în modul de încălzire se poate schimba în funcție de zona climatică: evident, este mai mare în zonele calde, unde este mai ușor să încălziți o cameră și mai mică în zonele reci. Prin urmare, va trebui să ne referim doar la domeniul de interes al nostru.
De exemplu, cei care locuiesc în Milano se vor uita doar la a doua coloană, cei care locuiesc în Alpi se vor referi la a treia, iar cei care locuiesc în Sud vor lua în considerare prima.
Pe etichetă, însă, există și alte date care oferă mai multe detalii despre consumul de aer condiționat. Acestea sunt:Eticheta energetică aer conditionat

  • kWh/an:estimarea kW consumată într-un an pe baza unei utilizări tipice a aparatelor de aer condiționat;
  • kW:puterea nominală a aerului condiționat;
  • VĂER:indice sezonier de eficiență energetică în modul de răcire;
  • SCOP: coeficient sezonier de performanță în modul de încălzire (numai pentru modelele cu pompă de căldură).

SEER și SCOP sunt doi indicatori care corelează capacitatea de răcire și capacitatea de încălzire cu consumul de energie electrică respectiv: cu cât aceste valori sunt mai mari, cu atât aparatul de aer condiționat este mai eficient.

Zgomot

Ultimele date raportate pe eticheta energetică sunt cele referitoare la zgomot,înțelese atât ca zgomot produs deunitatea interioară, câtși deunitatea exterioară. Evident, vom fi interesați să luăm în considerare care este zgomotul maxim al unității interioare, care poate varia de la 60 dB dintre cele mai zgomotoase modele la 40 sau mai puțin dintre cele mai silențioase aparate de aer condiționat.
Unitățile de exterior nu sunt deosebit de zgomotoase: cu un nivel de sunet între 50 și 60 dB, este puțin probabil ca tu sau vecinii tăi să vă dați seama că este în acțiune.

3. Funcții

În mod evident, nu trebuie să neglijăm să aruncăm o privire la funcțiile pe care le oferă un aer condiționat, deoarece este necesar ca acestea să răspundă pe deplin așteptărilor noastre. Să spunem imediat că există unele funcții partajate de toate sau aproape toate aparatele de aer condiționat, pe care le putem defini, prin urmare, funcții standard care nu ar trebui să lipsească niciodată:

  • Aripă înclinată: posibilitatea de a controla oscilația sau înclinația fixă a aripii care direcționează jetul de aer;
  • Mod automat: funcționare automată care vizează menținerea unei temperaturi date;
  • Dezumidificare: funcționează numai ca dezumidificator, fără răcirea aerului;
  • Încălzire: funcționarea în modul de încălzire datorită unei pompe de căldură integrate.

Verificați prezența tuturor acestor funcții: acestea vor crește versatilitatea și utilitatea aerului condiționat.

Controale

Să luăm apoi în considerare modul în care este controlat aparatul de aer condiționat: unele modele foarte ieftine sau oarecum datate, de exemplu, sunt controlate manual prin butoane plasate pe mașină, care, prin urmare, nu pot fi instalate la îndemâna degetelor noastre. Acestea sunt cazuri rare, dar vă recomandăm totuși să verificați, pentru confortul dvs., dacă aerul condiționat pe care l-ați ales are cel puțin o telecomandă. În cele mai sofisticate modele, atunci, puteți controla dispozitivul prin intermediul smartphone-ului. Instalați o aplicație specială, conectați telefonul și aparatul de aer condiționat prin WiFi-ul nostru de acasă și apoi puteți monitoriza starea mașinii, precum și verificați sau programați funcționarea acestuia.Aer conditionat cu telecomanda

Mod de operare

Pe lângă modul de funcționare automată menționat mai sus, aproape întotdeauna un aer condiționat oferă și alte moduri, pe care vă sfătuim să le investigați pentru a vă face o idee despre cum și cât de mult puteți utiliza aerul condiționat. Cele mai frecvente dintre aceste moduri sunt:Aer conditionat in modul de noapte

  • Modul de noapte: sau modul silențios, funcționează cu ventilație redusă pentru a nu deranja restul
  • Mod Eco:Modul low power
  • Modul Turbo: Modde înaltă eficiență pentru rezultate rapide

Pot exista și alte modalități pe care nu le-am luat în considerare aici, limitându-ne la cele mai comune dintre toate. În mai multe cazuri, acestea sunt flancate de un cronometru de funcționare:prin urmare, este posibil să se stabilească cât timp dorim ca aerul condiționat să rămână activ sau, în cele mai sofisticate modele, să programeze pornirea și oprirea acestuia.
O ultima mentiune este dedicata functiei de autodiagnosticare,prezenta pe unele modele de gama medie si inalta: aerul conditionat este capabil sa raporteze orice defectiuni sau probleme, intr-un mod mai mult sau mai putin sofisticat si detaliat.

4. Filtrarea

În ultimii ani s-a pus un accent tot mai mare pe importanța respirației aerului curat:știrile despre poluare, în special în orașele noastre, sunt destul de descurajante și nu este de mirare că alergiile și problemele respiratorii au crescut considerabil în ultima perioadă.
Din acest motiv, producătorii de aparate de aer condiționat au început, de asemenea, să monteze filtre pe aparatele lor, pentru a ajuta consumatorii să păstreze aerul din casă curat. Daca locuiesti intr-un oras mare, daca suferi de rinita de diferite origini sau daca vrei sa creezi un mediu cat mai sanatos pentru copiii tai, te sfatuim sa alegi un aer conditionat dotat cu un sistem de filtrare a aerului.Balsam filtru

Tipuri de filtre

Desigur, există diferite tipuri de filtre pe care le putem găsi pe un aer condiționat, înțelegând că cele mai ieftine sau datate modele nu oferă un sistem de filtrare mai sofisticat decât un simplu filtru reticulat. Dincolo de aceasta, prezente pe toate aparatele de aer condiționat, există cel puțin trei tipuri de filtre pe care le putem găsi. Cu greu un aer conditionat le va monta pe toate, asa ca este potrivit sa intelegem a priori care ne intereseaza cel mai mult:

  • Carbon activat:cel mai simplu dintre filtre, cel cu carbon activ este eficient numai împotriva mirosurilor neplăcute și a fumului de origine organică;
  • Antialergic: o variantă a filtrului de praf cu ioni de argint, care captează și reține alergenii și bacteriile;
  • PM2.5: un filtru de înaltă eficiență eficient chiar și împotriva celor mai fine particule de praf.

Evident, prezența filtrelor înseamnă întreținere periodică:acestea trebuie, de fapt, să fie eliberate ciclic de praful care s-a acumulat acolo și, cel puțin în cazul filtrelor cu ioni de argint, va fi, de asemenea, necesar să le înlocuiți pentru a menține o eficiență ridicată. De obicei, un filtru de ioni de argint durează 12 luni,după care își pierde eficacitatea antibacteriană.

5. Impactul asupra mediului

Un ultim detaliu de care vă îndemnăm să țineți cont esteimpactul asupra mediului al aparatului de aer condiționat pe care urmează să îl cumpărați și nu spunem acest lucru doar pentru că credem că este important să avem o conștiință ecologică: în acest caz, alegerea unui aparat "verde" are și o repercursiune economică. Dar să mergem în ordine.
Pentru funcționarea lor, aparatele de aer condiționat utilizează gaze frigorifice care, odată comprimate de compresor, răcesc bobina în care sunt conținute și aerul trecut prin această bobină este refrigerat. Gazele frigorifice sunt evaluate recent în funcție de doi parametri:potențialul de încălzire globală(GWP)și potențialul de epuizare a stratului de ozon(ODP),indicatori ai cât de nocive sunt pentru mediu.
Trebuie remarcat faptul că începând cu anul 2025 va fi interzisă utilizarea gazelor frigorifice cu un GWP de peste 750,astfel încât cei care cumpără astăzi un aparat de aer condiționat ar face bine să se doteze deja cu un aparat care îndeplinește această obligație. În aparatele de aer condiționat actuale există practic două gaze frigorifice utilizate:Balsam de gaz R32

  • R410a: GWP = 2088, ODP = 0
  • R32:GWP = 675, ODP = 0

Ambele gaze nu sunt periculoase pentru stratul de ozon (potențialul lor de epuizare a stratului de ozon este zero), dar primul, care la momentul scrierii este încă cel mai comun, are un GWP mult mai mare decât ceea ce va fi limita superioară viitoare.
Pentru o completare a informațiilor, vă reamintim că nu este posibil să utilizați un gaz frigorific altul decât cel pentru care a fost proiectat aparatul de aer condiționat, deci nu este posibil să schimbați pur și simplu agentul frigorific și să credeți că este în regulă așa: ajungeți doar să deteriorați aparatul.
În cele din urmă, luați în considerare, dacă mai aveți nevoie de un stimulent pentru a alege un balsam de gaz R32,că acesta din urmă este mult mai ușor și mai ieftin de reîncărcat decât R410a.

Alti factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi aerul conditionat

Materialele sunt importanteț

Materialele de construcție ale unui aer condiționat sunt destul de standardizate: dincolo de considerațiile cuvenite cu privire la ce tip de aer condiționat preferați (fie invertor, fie pornit / oprit)și, așa cum am explicat puțin mai sus, care gaz refrigerant este de preferat, nu vă sfătuim să petreceți prea mult timp luând în considerare materialele de construcție.

Brandul este importantț

Nu există nici o îndoială că există mărci specializate în tratarea aerului sau, mai exact, a aerului condiționat. Cu toții recunoaștem, de exemplu, numele daikin asociat cu aparatele de aer condiționat, dar există și mărci mai "generaliste" care sunt pe piață cu modele valide. Gândiți-vă, de exemplu, la Mitsubishi, Samsung, Fujitsu și LG.
Există și alte mărci mai puțin cunoscute care oferă în mod normal modele la un preț mai mic: vă sfătuim să verificați disponibilitatea pe teritoriul centrelor de service autorizate ale mărcii pe care o alegeți. În caz de nevoie, veți dori să puteți conta pe un serviciu pentru clienți în limba italiană și pe o rețea de asistență suficient de răspândită.

Prețul este importantț

Desigur, prețul este foarte important, nu numai pentru bugetul nostru, ci și pentru performanța aerului condiționat. În linii mari, cu cât un aer condiționat este mai puternic (deci cu cât se mândrește cu mai mult BTU), cu atât este mai scump. Acest lucru este indiferent de tipul de tehnologie pe care îl adoptă aerul condiționat: am spus deja că diferența dintre invertor și pornit / oprit este acum minimă.
Dar prețul este, de asemenea, determinat de alți factori, cum ar fi numărul și rafinamentul caracteristicilor.
Aici este atunci că un aer condiționat "de bază",foarte simplu, dar cu o putere de răcire decentă, poate costa între 300 și 600 €. Dimpotrivă, un aer condiționat cuputere mare,bogat în caracteristici și poate chiar conectat la smartphone-ul nostru depășește cu ușurință 1000 €.