Cele mai bune ceaiuri 2021 (Top 5)

Ce este ceaiul și cum să-l alegi

Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume după apă, nu numai pentru gustul sau aroma sa plăcută, ci și pentru proprietățile sale benefice. Această compoziție celebră constă dintr-o infuzie de frunze obținute din Camellia sinensis, o plantă care se găsește în multe țări ale lumii, dar care și-a găsit cea mai mare difuzie în China. De fapt, tocmai în China ceaiul își are originile, unde chiar și astăzi ceremonia ceaiului este o tradiție care adesea reapare în cele mai importante ocazii, cum ar fi nunțile și petrecerile, precum și pentru a primi oaspeții acasă. Inițial, băutura a fost folosită în scopuri terapeutice de călugării budiști care i-au exploatat proprietățile fitoterapeutice. Mai târziu s-a răspândit și în Japonia și Coreea, până când a ajuns în Europa datorită portughezilor. Olandezii, pe de altă parte, au fost cei care au început să-l vândă și să-l comercializeze. În Marea Britanie, celebra băutură a sosit în 1657 și din acest moment a devenit una dintre perfuziile pe care și astăzi englezii le consumă de mai multe ori pe zi. În zilele noastre, prin urmare, consumul de ceai a devenit un ritual prezent în multe contexte atât domestice, cât și sociale. Este o alternativa placuta la cafeaua care se consuma din ce in ce mai des. Dar să încercăm să înțelegem care sunt principalele caracteristici și, mai presus de toate, beneficiile și proprietățile pe care fiecare tip le poate aduce corpului nostru.Ceai cum de a alege

Tipologia

Deși frunzele provin toate din aceeași plantă, în funcție de prelucrare, acestea pot ieși în evidență și clasifica. În timpul procesării, de fapt, frunzele de Camellia sinensis suferă un anumit proces de oxidare, adică reacția chimică dintre oxigen și enzimele frunzelor. Din acest proces se obțin următoarele tipuri de ceai, disponibile pe piață astăzi.Tipuri de ceai

Alb

Ceaiul alb provine din China și este așa numit din cauza culorii albicioase a părții inferioare a frunzelor. Pentru a obține această variantă, frunzele de Camellia Sinensis sunt lăsate să se usuce la soare pentru a evita oxidarea. Comparativ cu cel negru, de exemplu, acest tip conține mult mai puțină teină, dar este bogat în antioxidanți.

Verde

Ceaiul verde este produs în principal în China, urmat de Japonia și India. Putem spune cu certitudine că este al doilea cel mai răspândit soi de pe planetă. De asemenea, în acest caz, ca și în cazul celui alb, frunzele nu suferă procesul de oxidare, ci sunt expuse la soare timp de câteva ore pe suprafețele de bambus, apoi fierte la 100 de grade timp de câteva secunde și lăsate să se usuce cu diferite proceduri. Printre cele mai renumite și răspândite tipuri de ceai verde ne amintim Matcha,utilizat pe scară largă în ceremonia ceaiului japonez și Bancha care conține cantități substanțiale de fluororo, perfect pentru carii sau probleme de halitoză.Ceai verde

Negru

Soiul negru este cel care conține mai multă teină decât celelalte, acest lucru se datorează faptului că suferă un alt tip de prelucrare. La început frunzele sunt uscate, astfel încât să poată pierde toată apa conținută pentru a le rula și oxida. Și numai în cele din urmă există faza de uscare. Cel negru este, de asemenea, folosit pentru a face alte tipuri.

Galben

Ceaiul galben este de fapt o varianta valoroasa obtinuta din cea verde. În acest caz, frunzele suferă o oxidare parțială datorită căreia are o culoare gălbuie. Această categorie este, de asemenea, produsă în principal în China.

Oolong

Este o cale de mijloc între ceaiul verde și cel negru. Culoarea frunzelor se schimbă în funcție de procesul de oxidare, care este de obicei parțial. După aceea, frunzele sunt laminate și uscate. În funcție de nivelul de oxidare, frunzele oolongului pot lua culori variind de la albastru, maro la negru sau chiar verde închis. Această categorie este produsă în principal în Taiwan și China.Ceai Oolong

Puer

În cele din urmă, printre principalele producții găsim Puer, numit și postfermentat, o calitate care este fermentată și oxidată la anumite niveluri de temperatură și umiditate. Este produs în principal în China.

Ceai organic

Ceaiul organic este obținut din cultivarea acelorași plante ecologice. De obicei, acest tip de produs oferă mai multe garanții în ceea ce privește siguranța ingredientelor conținute. Compoziția finală este, de fapt, cu siguranță mai naturală decât alte tipuri mai comerciale. Pentru a fi ecologic trebuie să aibă certificarea, care poate fi găsită pe eticheta ambalajului. Pe piață astăzi există multe branduri specializate care oferă ceai în toate tipurile sale, chiar și într-o versiune organică.Ceai organic

Format

Ceaiul poate fi achiziționat atât în format plic, cât și în vrac. Alegerea uneia sau a celeilalte forme depinde foarte mult de nevoile fiecăruia. Dacă nu aveți prea mult timp, atunci pentru o chestiune de practic, este potrivit să alegeți versiunea plicului, dar pentru iubitori și entuziaști cea mai mare parte este, fără îndoială, alegerea obligatorie. Să vedem care sunt principalele diferențe și caracteristici ale ambelor categorii.

Pungi

Pentru cei care nu au timp să pregătească și să se bucure de un ceai bun, versiunea plic este, fără îndoială, de preferat, deoarece este mult mai practic de utilizat. Acest tip de format s-a născut la începutul secolului trecut și în jurul anului 1950 plicul a fost realizat în versiunea pe care o știm cu toții. Daca alegi aceasta varianta te sfatuim sa preferi plicul cu frunze si nu cel cu pudra pentru a proteja puritatea gustului.Pungi de ceai

Dezlega

Ceaiul vrac, pe de altă parte, poate fi achiziționat atât în frunze, cât și în pulbere, în funcție de tip. De exemplu, Matcha este aproape întotdeauna distribuit sub formă de pulbere, spre deosebire de altele. Versiunea vrac oferă, fără îndoială, o calitate superioară și o aromă mai autentică decât cea din plic, ele eliberează, de asemenea, proprietăți mai benefice, precum și o aromă mai exaltată.

Ambalaj

În funcție de format, atunci puteți cumpăra pachete care conțin plicuri sau frunze și pulberi libere. În prima opțiune aproape întotdeauna cutiile mici conțin de la 25 de unități pentru pachete mai mici până la 60 de filtre pentru mărcile care vând și pachete care conțin mai multe arome. În ceea ce privește frunzele, totuși, acestea pot fi conținute în pungi de 100 gr până la borcane de 500 gr.

Proprietăți și beneficii

Ceaiul este o băutură bogată în proprietăți benefice pentru organism, inclusiv vitamina B, C și E, săruri minerale, proteine, dar și mai ales flavonoide, substanțe antioxidante care sunt prezente în principal în tipul negru sau verde. Antioxidantii sunt mari pentru prevenirea bolilor cardiovasculare sau a bolii cardiace ischemice. In plus, Puer si Oolong sunt detoxifianti excelenti, perfecti pentru cei care vor sa renunte la fumat, dar si pentru a lupta impotriva obezitatii si a colesterolului ridicat. Consumul zilnic de o ceasca de ceai este un bun remediu pentru a stimula concentrarea si a face o gustare cu zero calorii, perfecta pentru cei care vor sa se mentina in forma.Proprietatea ceaiului

Timpi de perfuzie

Modul corect de a pregăti ceaiul este de a folosi un infuser în care să lase băutura să se infuzeze. În funcție de tipul și formatul achiziționat, timpii de perfuzie pot varia. În medie, dacă este frunze, infuzia trebuie să dureze până la 2 minute pentru categoriile de ceai alb, galben și verde, în timp ce pentru Oolong și negru tip până la 3 minute. Aproape întotdeauna este de 2 sau 3 grame de ceai la 170-200 ml de apă. Evident, cu cât timpul de perfuzie este mai lung, cu atât este mai mare teina eliberată în băutură.Ceai de infuzie

Cantitatea de teină

Teina poate fi considerată în toate privințele un sinonim pentru cofeină, deoarece ambele reprezintă aceeași substanță, adică un alcaloid natural. Dar din obișnuință tindem să vorbim despre teină pentru ceai și cofeină pentru cafea. Teina, cu toate acestea, în comparație cu cofeina are un efect mai lent și mai lung datorită prezenței polifenolilor care încetinesc rata de absorbție și pentru tipul de extracție și prelucrare care se efectuează. Cantitatea de teină prezentă într-o ceașcă de 150 ml de ceai este de aproximativ 40 mg.

Alți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi ceaiul

Prețul este importantț

Prețul ceaiului poate depinde de mulți factori, cum ar fi formatul, de exemplu; cel din plic va avea cu siguranță un preț mai mic decât cel în vrac în frunze sau pulbere care, de obicei, ajunge până la 20 € pentru un pachet de 50 de porții. Tipurile organice sunt, de asemenea, și mai scumpe, pentru un preț care poate ajunge până la 15/20 € pe 100 gr în funcție de tip. Există, de asemenea, variante mai accesibile și comerciale la prețuri mult mai mici.

Brandul este importantț

Printre cele mai renumite branduri din lumea ceaiului găsim, fără îndoială, Vahdam, care oferă multe categorii în frunze toate de o calitate excelentă. Un alt brand bine-cunoscut este Twinings,cu siguranță printre cele mai vechi. Dacă aspiri la o calitate bună, este, prin urmare, de preferat să te bazezi pe branduri care de ani de zile oferă ingrediente naturale și pure pentru un rezultat și un gust de calitate.

Cele mai frecvente întrebări despre ceai

Cum se prepară teațul

Înainte de a trece la preparat, trebuie făcută o mică recomandare cu privire laapa care urmează să fie utilizată, deoarece este unul dintre cele două elemente principale pentru prepararea băuturii. Apa pe care o utilizați nu trebuie să fie tare, adică trebuie să fie lipsită de clor și plumb și,în plus, trebuie să fie inodoră. Apoi, puteți utiliza o apă cu puțin mineralizat și cu un P h 6.5 sau 7. Acestea fiind spuse, să trecem la faza cea mai practică privind prepararea corectă a ceaiului:

În funcție de gustul tău, poți decide dacă să adaugi sau nu zahăr sau alte ingrediente, cum ar fi lămâia, mierea sau o felie de portocală. Pentru un ceai pur ar fi mai bine să evitați adăugarea de zahăr sau alți îndulcitori care i-ar modifica aroma. Dacă, pe de altă parte, preferați macchiato de ceai cu lapte,așa cum îl iubesc britanicii, amintiți-vă că acest ultim element trebuie adăugat înainte de apă.

Cum se păstrează teațul

Ceaiul, ca și în cazul cafelei, trebuie depozitat corespunzător pentru a-și proteja toate proprietățile și pentru a evita să-l facă mucegăit din cauza umidității excesive. De fapt, indiferent dacă îl cumpărați în format plic sau în vrac în frunze sau pulbere, este recomandabil să-l depozitați într-o cutie de tablă, într-un loc uscat și răcoros, departe de surse de lumină sau condimente. În plus, borcanele de fier sau plastic care i-ar putea modifica aroma nu sunt recomandate. De asemenea, evitați cele care nu au o închidere etanșă, cum ar fi recipientele din porțelan.