Cele mai bune creme cu unt de arahide 2021 (Top 5)

Factorii decisivi pentru alegerea untului de arahide

Ce este untul de arahide

Untul de arahide, în untul de arahide englezesc,este o alternativă vegetală excelentă la untul tradițional de origine animală și poate fi consumat în mai multe rânduri: răspândit pe o felie de pâine sau chiar ca ingredient pentru a pregăti deserturi delicioase și biscuiți. Până acum câțiva ani, untul de arahide era cunoscut publicului italian ca alimentul tipic al filmelor și serialelor TV americane, o tendință, prin urmare, foarte departe de obiceiurile noastre alimentare. În ultimii ani, cu toate acestea, a câștigat, de asemenea, mult mai multă popularitate în rândul consumatorilor italieni, în special în dieta sportivilor. De fapt, spre deosebire de ceea ce cred mulți oameni, untul de arahide, în funcție de tipul pe care îl consumați, poate fi considerat aproape ca un super aliment pentru sănătatea corpului nostru, detașându-se astfel de faima nemeritată a alimentelor dăunătoare care au câștigat de-a lungul anilor. Această evoluție, însă, a avut loc și datorită evoluției produsului în sine: astăzi este, de fapt, foarte ușor să găsești tipuri de unt de arahide 100% natural,fără aditivi sau grăsimi adăugate, caracteristici care îl fac un produs mult mai benefic pentru organism.Gustare cu unt de arahide

Consistență

Pe baza consistenței sale, este necesar să se facă o mare distincție între două categorii: unt de arahide cremos și crocant. În primul caz, aspectul este cel al unei creme groase, ușor de răspândit cu o caracteristică bifază, adică moale în partea de jos și mai uleioasă la suprafață. Soiul crocant diferă în schimb pentru pasta sa mai consistentă și parfumată datorită prezenței bucăților de arahide prăjite,uneori chiar destul de mari. În timp ce versiunea cremoasă este de preferat să o mănânce răspândită pe o rusk sau pe pâine, cea crocantă este, de asemenea, excelentă pentru gust și ciuguliți pur și simplu cu o linguriță.

Compoziție

Nu toată lumea știe că alunele nu fac parte din familia fructelor uscate. Semințele gustoase, de fapt, menținând în același timp un profil nutrițional și un aspect foarte asemănător cu cel al migdalelor și nucilor, sunt în toate privințele leguminoase. Dar să vedem care este compoziția celebrei creme.

Consistența untului de arahideUntul de arahide se obține prin măcinarea semințelor de arahide, pentru aproximativ 90% din compoziția sa, cu adaos de ulei, pentru restul de 10%. Acestea sunt procentele în cazul în care vă confruntați cu un produs 100% natural; dar există mai multe mărci care pot combina cele două ingrediente de bază cu grăsimi hidrogenate pentru a prelungi timpul de expirare a produsului.

Nutrienţi

După cum sa menționat deja mai sus, astăzi untul de arahide este considerat un aliment excelent pentru sănătate, în special pentru valoarea sa nutritivă ridicată. În medie, 100 g de produs oferă aproximativ 600 kcal,care sunt împărțite între grăsimi, carbohidrați și proteine. În ceea ce privește grăsimile, cele prezente sunt în principal grăsimi nesaturate,numite și "grăsimi bune", cum ar fi omega 3 și omega 6; cele saturate, pe de altă parte, sunt prezente în cantități mai mici.Unt de arahide nutritiv

Proteine

Untul de arahide este un aliment bogat în proteine și din acest motiv este foarte popular în sport, deoarece contribuie la dezvoltarea musculară. Sportivii, în special iubitorii de culturism, vor beneficia foarte mult de consumul acestui aliment, deoarece proteinele prezente vor ajuta la creșterea țesutului muscular. Dar ar trebui să evitați exagerarea pentru conținutul ridicat de calorii.

Arginină

Arginina este un aminoacid prezent în mod natural în proteinele pe care le găsim în cantități mari în arahide și funcția sa principală este foarte importantă, deoarece stimulează hormonul de creștere; în plus, arginina poate da și alte beneficii, printre care: ajută la prevenirea răcelilor, este utilizată împotriva demenței senile și, de asemenea, împotriva migrenelor.

Minerale

În plus, celebra cremă americană este bogată în săruri minerale, cum ar fi: potasiu,esențial pentru transformarea zaharurilor în glicogen, o rezervă importantă de energie prezentă în ficat și mușchi; magneziu, important pentru sănătatea sistemului nervos; zinc,util pentru buna funcționare a hormonilor; mangan,un mineral care reechilibrează multe mecanisme, inclusiv sistemul imunitar, coagularea, glicemia, formarea oaselor etc. Și, în cele din urmă, sodiu,dar prezent în procente foarte mici.Ingrediente pentru unt de arahide

Vitamine

Există multe vitamine prezente în untul de arahide, pentru a fi exact găsim vitamina B3, B5 și B6,vitamina E șiacid folic (sau vitamina B9). Acestea includ importanța vitaminei E pentru sistemul imunitar și acidul folic, care este de obicei luat în timpul sarcinii.

Fibre

Un alt nutrient indispensabil pentru sănătatea noastră prezent în untul de arahide este reprezentat de fibre. Cu toate acestea, este important să subliniem că cantitatea de fibre prezentă va depinde, de asemenea, de tipul de arahide utilizat, cu sau fără integument (piele); de fapt, valoarea sa ar putea varia de la 25 g / 100 g în primul caz la 6 g / 100 g în al doilea, deci o diferență considerabilă.

Beneficii

Efectuarea unui scurt rezumat al tuturor nutrienților săi, efectele benefice pe care untul de arahide de bună calitate le poate avea asupra sănătății oamenilor atrag imediat atenția. Proprietățile sale sunt un cocktail perfect pentru a echilibra valorile diferitelor sisteme ale corpului nostru.

Masa musculară

După cum am văzut deja, untul de arahide este bogat în săruri minerale, cum ar fi magneziul și potasiul și un aminoacid foarte important, cum ar fi arginina. Toate aceste substante nutritive combinate împreună sunt ideale pentru a lua imediat după un antrenament sportiv, deoarece acestea promovează dezvoltarea și creșterea țesutului muscular.Unt de arahide benefice

Fluiditatea sângelui

Untul de arahide, așa cum am menționat, conține grăsimi, dintre care jumătate sunt mononesaturate (grăsimi bune). Această calitate a grăsimilor include, de obicei, acizi, inclusivacidul oleic, care este cel predominant: este o grăsime foarte utilă pentru menținerea fluidității sângelui și pentru reducerea colesterolului.

Nivelurile de glucoză din sânge

Atât fibrele, cât și proteinele găsite în această cremă tartinabilă sunt funcționale pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Asadar, untul de arahide ar putea fi recomandat in cantitati mici, intotdeauna cu acordul medicului, chiar si in caz de diabet sau pentru persoanele cu risc de diabet de tip 2. Cu toate acestea, trebuie avut grijă să moderați doza săptămânală datorită prezenței lipidelor care cresc nivelul zahărului din sânge, deci ar fi mai bine să o alternați cu alte alimente.Zaharuri din unt de arahide

Antioxidant

Crema tartinabilă delicioasă este, de asemenea, foarte renumită pentru calitățile sale antioxidante datorită prezenței resveratrolului și polifenolilor. Aceste substanțe naturale au funcția de combatere a radicalilor liberi, care de obicei rezultă din fumat, stres, poluanți etc. Aceste elemente sunt prezente în principal în pieile de arahide, astfel încât acestea vor fi găsite în cantități mari în celebrul unt numai dacă sunt făcute cu arahide cu integument (pellicine).

Gravidă

Datorită prezenței sărurilor minerale, arahidele sunt, de asemenea, foarte potrivite în timpul sarcinii pentru a promova dezvoltarea fătului. În plus, în timpul gestației, organismul necesită un aport mai mare de "grăsimi bune" din care untul de arahide, după cum am văzut, este foarte bogat.

Potrivit pentru vegani

O caracteristică a untului de arahide care trebuie luată în considerare în mod absolut este că este un aliment vegan din toate punctele de vedere, prin urmare potrivit atât pentru vegani, cât și pentru vegetarieni. Reamintim că dieta vegană, în comparație cu cea vegetariană, pe lângă faptul că nu are alimente de origine animală, elimină și laptele și derivații săi, ouăle și mierea. Prin urmare, acest tip de unt este prelucrat numai cu ingrediente de origine vegetală și nu de origine animală, în consecință și fără lactoză,pentru cei care au intoleranță. De obicei, pe fiecare pachet este ușor să găsiți simbolul care certifică dacă produsul în cauză este sau nu potrivit pentru o dietă vegană: prin urmare, vă recomandăm să acordați atenție etichetei.Unt de arahide vegan

Unt de arahide fără gluten

Teoretic, untul de arahide este un aliment fără gluten. Spunem "teoretic" pentru că ar trebui să fie făcută cu ingrediente fără gluten, cum ar fi alunele și uleiul. Acestea fiind spuse, este posibil să nu fie întotdeauna potrivit pentru persoanele cu boală celiacă,pentru care glutenul liber trebuie să fie certificat pe eticheta ambalajului produsului. Acest lucru se datorează faptului că, chiar dacă fără gluten, arahide în timpul procesării ar putea intra în contact cu substanțe contaminate (gluten), care pentru intoleranță nu ar trebui să fie dăunătoare pentru sănătatea lor în timp ce acestea ar fi pentru cei care sunt celiaci. Deci, de asemenea, în acest caz, să acorde o atenție la eticheta.

Unt de arahide organic

Untul de arahide, pentru a avea proprietățile și beneficiile pe care le-am enumerat până acum, trebuie să fie cât mai natural posibil, deci fără adăugarea de zaharuri sau alți aditivi. Aproape întotdeauna, singurele produse care pot garanta acest tip de calitate sunt cele certificate ecologic. Datorită difuzării sale și aici, în Europa, astăzi este ușor să găsești unt de arahide organic atât în magazinele fizice, cât și în cele online specializate în produse ecologice. În plus, pe ambalaj trebuie indicat simbolul corespunzător"bio". Dar, în cazul în care alegeți un produs non-organic, verificați printre ingrediente că nu există aditivi și grăsimi hidrogenate, cum ar fi zaharurile și uleiul de palmier.Unt de arahide organic

Alți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți untul de arahide

Prețul este importantț

În medie, prețul unui unt de arahide bun, natural și organic, fluctuează în jur de 20 € pe kg,în timp ce prețul este redus între 8 și 15 € pe kg cu calitate non-organică. Deoarece este un aliment, prețul este probabil important, deoarece crește în funcție de calitatea produsului în sine. De fapt, este recomandabil să preferați un unt de arahide puțin mai scump, deoarece este adesea cel mai natural.

Brandul este importantț

Mai mult decât pe anumite mărci, așa cum s-a repetat deja de mai multe ori, este foarte important să te concentrezi pe calitatea ingredientelor care alcătuiesc untul de arahide. Va fi mai bine să vă asigurați că acestea sunt cât mai naturale posibil, fără adăugarea de dopuri artificiale. Probabil aceste caracteristici le puteți găsi mult mai mult pe brandurile specializate în produse ecologice certificate decât altele disponibile într-un supermarket comun.

Cele mai frecvente întrebări despre untul de arahide

Care sunt dozele zilnice recomandateț

Înainte de a trece la doze, trebuie specificat că o linguriță de unt de arahide de aproximativ 30 g conține mai mult sau mai puțin 85 kcal. Odată ce acest lucru este stabilit, trebuie să se considere că aceleași cantități pot să nu fie potrivite pentru niciun stil de viață. Pentru sportivi, o felie de pâine cu unt de arahide ar putea fi o gustare perfectă post-antrenament, chiar și în fiecare zi. În timp ce pentru cei care duc o viață mai sedentară, ar fi mai bine să reduceți dozele la o dată sau de două ori pe săptămână,la ocazii speciale, poate la micul dejun.

Cum să mănânci unt de arahide

Celebrul unt poate fi consumat în multe feluri. Cea mai comună este răspândită pe o felie de pâine, probabil, împreună cu gemul,în stil american perfect. Înainte de a-l utiliza, cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să-l amestecați rapid pentru a amesteca stratul cremos inferior cuuleiul lăsat pe suprafață. De asemenea, îl puteți introduce ca ingredient pentru a pregăti deserturi delicioase,inclusiv cookie-uri de arahide,cookie-uri cu unt de arahide: înlocuiți untul tradițional cu unt de arahide și produsele de patiserie vor fi delicioase. Dar nu numai biscuiții, untul de arahide este, de asemenea, perfect pentru prepararea prăjiturilor sau a mâncărurilor savuroase de diferite tipuri.Rețete de unt de arahide

Cum se păstrează untul de arahide

De obicei, pe piață sunt disponibile pachete de 250 g până la 1 kg cu expirare după 3 sau 4 ani. Trebuie luat în considerare faptul că, odată ce borcanul este deschis, este recomandabil să consumați conținutul cel mult în următoarele trei sau patru luni. Pentru conservarea optimă a untului de arahide este recomandat să-l depozitați bine închis într-un loc răcoros și uscat, la fel cum ați face-o cu orice tip de ulei.

Care sunt contraindicațiile untului de arahide

În general, nu există contraindicații pentru acest tip de produs decât dacă sunteți alergic la arahide. De fapt, semințele mici sunt considerate mari eliberatoare de histamină, adică favorizează eliberarea histaminei,un compus prezent în corpul nostru care este principala cauză a unei reacții alergice la subiecții predispuși. O altă contraindicație mică se referă la nou-născuții cu vârsta de până la un an. Până la 12 luni de viață, de fapt, sistemul imunitar nu este pe deplin dezvoltat, motiv pentru care ar fi mai bine să evitați să faceți unt de arahide copiilor în faza de înțărcat, deoarece, după cum am văzut, este bogat în histamina puternică care ar putea provoca reacții adverse.