Cele mai bune cuptoare electrice 2021 (Top 5)

Factorii decisivi pentru alegerea cuptorului electric

1. Capacitate și dimensiune

Factorul principal de luat în considerare atunci când decideți să cumpărați un cuptor electric constă în capacitatea și dimensiunea acestuia, deoarece de acestea depinde numărul de persoane pentru care va fi posibil să gătiți, tipul de feluri de mâncare (în ceea ce privește spațiul) care pot fi făcute și, în cele din urmă, lățimeasuprafeței bucătăriei care va trebui să fie dedicată cuptorului. Să le examinăm în detaliu.
cuptor electric

Capacitate

Mai exact, când vorbim despre capacitate ne referim la capacitatea internă a spațiului de gătit care este exprimată în litri.
Pe piață există cuptoare electrice care pornesc de la o capacitate foarte mică, de aproximativ 9 l, până la o valoare abundentă de aproximativ 50 l, deși această dimensiune nu este foarte răspândită, deoarece, în medie, cele mai capabile și solicitate modele aflate în prezent pe piață sunt de aproximativ 35 l. Pentru a înțelege mai bine această valoare, luați în considerare doar că un cuptor de bucătărie tradițional (cel încorporat, pentru a fi clar) are o capacitate de aproximativ 60 de litri, astfel încât cuptorul electric este un aparat de dimensiuni mult mai mici și care de multe ori, de fapt, este folosit pentru a susține cuptorul tradițional sau chiar pentru a-l înlocui, deoarece cuptoarele electrice au un consum mai mic decât cuptoarele încorporate. Orientativ, relația dintre capacitatea exprimată în litri și numărul de persoane pentru care este posibil să se gătească feluri de mâncare este după cum urmează:cuptor electric compact

În mod evident, acesta este un calcul aproximativ și supus unor variații mari, deoarece tipul de alimente care vor fi gătite poate modifica, de asemenea, foarte mult aceste date; în general, însă, putem spune că pentru o utilizare familială este bine să vă orientați spre achiziționarea unui cuptor cu o capacitate de aproximativ 30de litri, în timp ce pentru persoanele singure, cuplurisau pentru cei interesați să folosească cuptorul doar ca un"suport înbucătărie", poate pentru a încălzi sau dezgheța mâncarea și a nu realiza o gătită reală, de asemenea, vă puteți orienta pe cuptoare mai puțin capacioase.

Dimensiuni

Un alt aspect de luat in considerare, insa, se refera la dimensiunile cuptorului electric in sine si face necesar sa tii cont de spatiul pe care il ai la dispozitie in bucatarie si sa acorzi atentie unor masuri precum inaltimea, latimea si adancimea aparatului mic. În plus, lungimea cablului este, de asemenea, importantă pentru a evalua: un model cu un cablu scurt, de exemplu, poate duce la dificultăți în poziționarea în bucătărie și are nevoie de un cablu prelungitor. O notă finală care trebuie făcută se referă la existența cuptoarelor electrice cu dimensiuni pe care le-am putea defini ca fiind "speciale"; acesta este cazul, de exemplu, al celor foarte mici și nu foarte puternice, concepute pentru a încălzi câteva croissante dimineața.
În plus, trebuie specificat că nu neapărat cuptoarele electrice din gama cu cel mai mare preț corespund și celor mai capabile și, invers, cele mai ieftine au o dimensiune mai mică: există, de exemplu, modele economice, dar cu o capacitate de 30 de litri, acest lucru se datorează faptului că și alți factori afectează prețul final, cum ar fi cantitatea de tipuri de gătit realizabile, funcțiile disponibile și accesoriile furnizate.

2. Tipuri de gătit

De asemenea, factorul privind tipurile de gătit pe care le poate obține un cuptor electric este foarte important de luat în considerare, deoarece fiecare dintre ele permite obținerea unui rezultat specific al gătitului alimentelor. Prin urmare, tocmai în funcție de tipul de preparate pe care sunteți interesat să le faceți cu dispozitivul dvs., va trebui să alegeți unul potrivit și eficient pentru a vă atinge scopul culinar.
Mai jos enumerăm toate tipurile de gătit pe care cuptoarele electrice le pot efectua:cuptor electric de gătit ventilat

cuptor rotissess electriceIn prezenta tuturor sau aproape tuturor tipurilor de gatit ai un cuptor electric apartinand, asa cum este usor de imaginat, unei game de pret mai mari, in timp ce cuptoarele cu cel mai mic cost si cea mai esentiala functionare includ aproape intotdeauna doar gatitul standard. Unele modele se caracterizează, de asemenea, prin prezența unor programe de gătit automate și presetate în care va fi suficient să selectați tipul de alimente care urmează să fie preparate, iar cuptorul îl va găti automat cu timp și temperatură adecvate. Pentru a avea un produs valid și destul de versatil, totuși, trei funcții sunt deja suficiente, în special cea statică, ventilată și grătarul împreună; in orice caz, poti alege cuptorul cel mai potrivit pentru tine in functie de obiceiurile tale culinare.

3. Funcții

Functiile pe care le are un cuptor electric il ingreueaza utilizarea si il infrumuseteaza. Ca și în cazul factorului "Tipuri de gătit", de fapt, numărul de funcții disponibile crește, de asemenea, odată cu creșterea gamei de prețuri a produsului în cauză. În plus, acest factor este, de asemenea, important să se ia în considerare în special în funcție de obiceiurile alimentare și frecvența de utilizare a acestui aparat mic.
Iată o listă a funcțiilor pe care le puteți găsi în cuptoarele electrice aflate în prezent pe piațălumina interna a cuptorului electric

Lumina interioară

Aceasta este o caracteristică care nu trebuie subestimată într-un cuptor electric, deoarece de foarte multe ori nu este posibilă deschiderea ușii aparatului în timpul gătitului, deoarece, pe lângă pierderea căldurii, ați risca, de asemenea, să distrugeți pregătirea vaselor. Din acest motiv, acele cuptoare care sunt echipate cu o lumină internă care vă permite să monitorizați starea de gătit a alimentelorîn orice moment sunt foarte practice. Unele modele, chiar dacă nu sunt echipate cu această caracteristică, au încă o ușă destul de mare care vă permite să vizualizați interiorul cuptorului, deși nu la fel de eficient cum s-ar întâmpla cu lumina corespunzătoare. Această funcție este de obicei absentă în cuptoarele foarte ieftine și esențiale, în timp ce este practic imposibil să nu o găsiți în cele din gama de prețuri medii-ridicate și ridicate.

Temporisor cu auto-off și semnal acustic

Cronometrul este întotdeauna prezent în cuptoarele electrice și, dacă nu este digital sau automat,constă dintr-un inel rotativ în care este posibilă ajustarea duratei de gătire de obicei de la 1 la 60 de minute. Unele modele, cu toate acestea, se caracterizează printr-un cronometru care emite un semnal acustic atunci când timpul de gătire a fost atins și care oprește automat cuptorul la sfârșitul minutelor stabilite. Acesta din urmă, cu toate acestea, este o caracteristică comună, în general, în cuptoare care sunt plasate pornind de la un interval de preț mediu pentru a crește.

Indicator luminos de temperatură

Această funcție este probabil printre cele mai utile într-un cuptor electric și este foarte des subestimată. Unele modele, de fapt, nu oferă un LED luminos care se aprinde (sau se oprește) atunci când temperatura selectată a fost atinsă, ci includ un fel de semnal acustic (care seamănă cu un zgomot ușor în interiorul cuptorului) care nu este ușor de perceput ca semnal luminos și, prin urmare, va fi necesar să se acorde mai multă atenție pentru a observa când cuptorul a atins temperatura corespunzătoare.

Caracteristici suplimentare

Există cuptoare electrice care se caracterizează prin faptul că au o dublă utilizare; unele, de exemplu, pe lângă faptul că acționează ca un cuptor electric normal, oferă, de asemenea, o funcție de " mașină depâine", care vă permite să ridicați și să coaceți singur baghetele, focaccia și alte tipuri de pâine. Aceasta este o caracteristică care aparține numai celor mai complete cuptoare și, așa cum este ușor de imaginat, care se încadrează într-o gamă de prețuri ridicate.

4. Performanță

Factorul de performanță se referă la puterea cu care un cuptor electric este capabil să gătească alimente. Acest factor este suma a două elemente: puterea pe care o posedă aparatul și temperaturile la care poate ajunge,indicate de termostat.

Putere

În ceea ce privește puterea, pe piață puteți găsi cuptoare variind de la o putere de aproximativ 600 W până la aproximativ 2300 W; cu siguranță, succesul multor feluri de mâncare este direct legat de o putere demnă de remarcat. De fapt, dacă un model are o putere scăzută, este posibil să nu poată găti eficient sau adecvat unele alimente, cum ar fi, de exemplu, carnea. Sau ar putea dura foarte mult timp (și, prin urmare, consumul) pentru a obține rezultate mult mai mici decât un cuptor mai puternic. Prin urmare, puterea este strâns legată de utilizarea pe care doriți să o faceți a cuptorului electric și este important să luați în considerare atunci când cumpărați, pentru a nu fi dezamăgiți de performanța aparatului dvs. Dacă sunteți îngrijorat de consum,luați în considerare faptul că un cuptor electric nu are un consum constant de energie electrică, dar absoarbe o mare parte din el doar inițial pentru a se încălzi și, în plus, acest aparat consumă mai puțin decât un cuptor electric tradițional încorporat.

Temperaturi

În ceea ce privește temperaturile, cuptoarele sunt echipate cu un termostat care are o gamă de obicei între 100 și 230 ° C. Aceste temperaturi sunt variabile și pe piață există, de fapt, modele care încep de la 80 ° C (sau care permit gătitul blând care utilizează temperaturi și mai scăzute) și modele care ajung până la 250 ° C (temperatura maximă pentru aparatele de uz casnic). Încă o dată, în funcție de obiceiurile tale culinare va trebui să fii atent la intervalul de temperatură disponibil în cuptorul pe care vrei să-l cumperi (nu toate felurile de mâncare, de fapt, au nevoie de temperaturi foarte ridicate în timpul gătitului, de exemplu). Eficacitatea temperaturii pe care un cuptor este capabil să o atingă și să o mențină este strâns legată de materialele din care este compus: materialele de calitate efectuează oacțiune termoizolantă care va menține în mod optim căldura în interiorul cavității de gătit. În acest fel, nu numai temperatura indicată de termostat va fi realistă, dar cuptorul va găti și într-un timp mai scurt și, prin urmare, va consuma mai puțin. Dar ne vom ocupa de materiale în detaliu mai târziu, în secțiunea dedicată importanței aliajelor utilizate pentru a produce un cuptor electric.

5. Accesorii

Accesoriile nu sunt probabil primul factor care este luat în considerare atunci când alegeți un cuptor electric, dar ele joacă totuși un rol destul de important, deoarece reprezintă un plus convenabil care este furnizat și care, prin urmare, va evita cumpărarea de componente suplimentare în plus față de cuptor.
Gama de accesorii existente pentru acest tip de dispozitiv nu este foarte largă și include tăvi și grătare (și orice mânere pentru a le extrage), tăvi și tăvi. În plus, în modelele cu rotisseries gătit putem găsi accesoriul dedicat acestuia și în modelele multifuncționale (cum ar fi cele care includ prepararea pâinii) putem găsi foaia de copt specifică pentru a frământa și a lăsa pâinile din interiorul cuptorului.
Numărul de accesorii care pot fi găsite furnizate cu un singur model variază în funcție de cât de sofisticat și, în consecință, scump este acest cuptor: un singur aparat mediu scump, de exemplu, poate include mai mult de un grătar sau o tavă, precum și una foarte ieftină poate să nu includă niciuna. Cu toate acestea, aceste accesorii pot fi achiziționate și separat și ulterior (asigurându-vă, totuși, că au dimensiuni potrivite pentru cavitatea internă a cuptorului).

Alti factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi cuptorul electric

Materialul este importantț

Am putea spune că materialele care alcătuiesc un cuptor electric sunt poate printre cele mai importante aspecte de luat în considerare din mai multe motive. Aliajele folosite pentru a produce aceste aparate influențează foarte mult performanța lor:de exemplu, un cuptor mic cu o ușă cu geam dublu și o cavitate de gătit acoperită cu materiale rezistente se va încălzi cu siguranță mai repede și va putea menține căldura din interiorul acestuia în mod eficient, evitând, de asemenea, supraîncălzirea excesivă a corpului mașinii externe și periculos. Vorbind despre siguranță, este întotdeauna foarte important să verificați dacă cuptorul pe care alegeți să îl cumpărați este realizat folosind materiale de calitate, nu numai pentru a asigura un produs care durează mult timp și funcționează bine, ci mai presus de toate să-l utilizați în pace și fără teama de efecte dăunătoare pentru dvs.

Brandul este importantț

Există mulți producători care se ocupă cu vânzarea de cuptoare electrice de toate dimensiunile și gamele de prețuri. Sfatul nostru este să favorizăm întotdeauna brandurile care sunt fiabile și cunoscute, deoarece această alegere reprezintă o garanție mai mare a calității și protecției pentru sine. În acest fel, de fapt, vă puteți asigura că cumpărați un cuptor care a fost asamblat în conformitate cu criterii înalte de siguranță și care vă poate oferi, de asemenea, performanțe care se ridică la nivelul așteptărilor dvs. Orientarea pe un brand bine-cunoscut, în plus, oferă și avantajul de a avea un punct de referință la care să vă adresați în cazul problemelor care apar în faza post-vânzare. În ceea ce privește piața cuptoarelor electrice, DeLonghi excelează cu o gamă versatilă și largă de cuptoare, urmată de Ariete, Girmi și Severin,pentru a numi unele dintre cele mai cunoscute și mai răspândite.

Prețul este importantț

Răspunsul la această întrebare este că prețul este important dacă sunteți conștienți de faptul că este un element orientativ al unei serii de caracteristici și funcții ale cuptorului electric. Costul acestui aparat mic poate varia foarte mult și, de fapt, pe piață găsim modele care pornesc de la un preț de aproximativ 30 € până la aproximativ 300 €. Prin urmare, este important să înțelegem de ce un model poate costa chiar și de 10 ori mai mult decât altul. Așa cum am spus cu puțin timp în urmă, variația gamei economice a cuptoarelorelectrice depinde de mai mulți factori, atât structurali, cât și funcționali, și,prin urmare, prețul este foarte important, deoarece este o valoare orientativă, de exemplu, a materialelor utilizate,a funcțiilor cărora este echipat un cuptor, a capacității sale și, mai presus de toate, a tipului de gătit care poate fi realizat cu acesta. Un cuptor electric complet cu multe programe diferite de gătit, de exemplu, cu greu va corespunde unui produs de tip economic, precum și un model esențial care oferă doar gătit static va fi cu siguranță un cuptor cu un preț foarte scăzut (ceea ce nu înseamnă neapărat sărac doar pentru că este ieftin).

Întrebări frecvente despre cuptorul electric

Este mai bine cuptorul electric sau cuptorul cu microundeț

Cu un cuptor electric multifuncțional puteți face majoritatea rețetelor care pot fi făcute într-un cuptor normal, ceea ce nu este cazul cu majoritatea cuptoarelor cu microunde. Daca esti in cautarea performantei si eficientei, iar bugetul iti permite acest lucru, opteaza pentru un cuptor electric multifunctional. Acesta va ocupa același spațiu în bucătăria dvs., dar în comparație cu cuptorul cu microunde valoarea sa pentru bani va fi, în general, mai avantajoasă.

Ce să gătești în cuptorul electricț

Datorita capacitatii reduse fata de cuptorul conventional, tindem sa credem ca cuptorul electric este potrivit doar pentru incalzirea vaselor si prepararea toasturilor. Cu toate acestea, nu se spune că, dacă utilizați un cuptor electric pentru că nu aveți acces la o bucătărie bine echipată (cum ar fi într-o casă studențească, o garsonieră sau o casă de vacanță) trebuie să renunțați la pregătirea unor feluri de mâncare mai complexe. În plus față de cele mai simple preparate, cum ar fi gătitul unei pizza congelate, un mini cuptor vă permite să gătiți de la zero chiar și cele mai solicitante feluri de mâncare, cum ar fi friptura de pui, lasagna și prăjiturile. Lista rețetelor care pot fi făcute cu cuptorul electric este practic nesfârșită și, atâta timp cât capacitatea și funcțiile disponibile o permit, va fi posibilă reproducerea majorității rețetelor care pot fi preparate într-un cuptor normal încorporat.
Daca ai in vedere achizitionarea unui cuptor electric in principal pentru prepararea pizza,iti reamintim ca exista modele concepute exclusiv pentru acest tip de preparat. Consulta ghidul nostru de achizitionare dedicat acestui tip de produse pentru a-ti face o idee daca acesta este cuptorul care se potriveste cel mai bine nevoilor tale.cuptor electric pizza

Cum se curăță cuptorul electricț

Deoarece cuptorul electric este o versiune miniaturală a cuptorului în sine, formarea murdăriei este, de asemenea, inevitabilă în acest caz. Dacă reziduurile de grăsime, sosuri sau brânzeturi rămân prea mult timp în interiorul cuptorului, se pot forma murdăriri și mirosuri neplăcute, prin urmare se recomandă efectuarea regulată a operațiunilor de curățare.
Pentru a curăța camera cuptorului electric, vă recomandăm să amestecați o jumătate de ceașcă de bicarbonat de sodiu cu aproximativ trei linguri de apă după îndepărtarea grătarelor sau a tăvilor. Apoi, utilizați un prosop de hârtie sau un burete pentru a îndepărta orice firimituri sau reziduuri care s-au acumulat pe fund sau pe pereți. Apoi utilizați o perie moale pentru a freca suprafețele interioare cu pastă de bicarbonat de sodiu, având grijă să nu frecați elementul de încălzire. Lăsați aluatul să acționeze timp de câteva ore sau peste noapte pentru un cuptor foarte murdar, apoi scoateți-l cu o cârpă înmuiată în oțet. Înainte de a curăța cuptorul electric, trebuie să așteptați până când cuptorul s-a răcit.
Modelele mai noi aparținând unei game de prețuri mai mari sunt echipate cu piroliză și, prin urmare, sunt de auto-curățare, ceea ce înseamnă că nu este necesar să frecați greu.
Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru curățarea tăvilor de copt și a tăvilor de copt, dar vă recomandăm operațiunile de curățare nu în cuptor, ci în interiorul unei căzi mari sau chiuvetă.

În cazul în care pentru a arunca cuptorul electric

Din august 2018, aparatele electrice au devenit parte din lista articolelor care pot fi reciclate. Eliminarea corectă a cuptoarelor electrice trebuie să aibă loc prin insulele ecologice prezente în majoritatea municipalităților din Italia sau prin aducerea aparatului la un magazin de aparate. Cei care folosesc metode "alternative" de eliminare pentru aparatele lor se confruntă cu sancțiuni de cel puțin 300 € până la un maxim de 3000 €.

În cazul în care pentru a cumpăra cuptor electricț

Poti achizitiona un cuptor electric atat online, cat si in magazine specializate. Vânzările online vă permit să comparați mai multe modele și să profitați de cele mai bune reduceri, în timp ce în magazinele fizice aveți avantajul de a putea vedea dispozitivul de aproape, deși selecția este de obicei mult mai mică.