Cele mai bune fiare de călcat 2021 (Top 5)

5 Factori decisivi pentru alegerea fierului

Primul factor pe care îl considerăm decisiv în alegerea fierului este cel legat de aspectele sale structurale, deoarece acestea pot influența tipul de muncă care poate fi efectuată, dar și caracterul practic și comoditatea utilizării care poate fi făcută din acesta.
Deoarece lumea fiarelor de călcat este împărțită în două familii mari,cea a fiarelor de călcat cu rezervor intern și cea a modelelor cu cazan separat (luați în considerare secțiunea noastră pe fiare de călcat cu cazan pentru mai multe informații), să vedem în primul rând care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale primului în comparație cu al doilea, si apoi aprofundeaza aspectele de care va trebui sa tii cont atunci cand alegi modelul care ti se potriveste cel mai bine.structura de fier
fier fără cazan

Avantajele fierului intern al rezervorului

Fiarele de călcat interne au, în comparație cu celălalt tip de fier, avantajul de a fi mai ușor de gestionat și mai practic de utilizat și depozitat, având în vedere dimensiunile mici.
În plus, fiarele de călcat interne ale rezervoarelor sunt de obicei mai silențioase și mai rapide la aducerea apei la temperatură.
Reglarea temperaturii

Prejudicii

Pe de altă parte, principalul dezavantaj al modelelor fără cazan este de a oferi o autonomie de lucru mai mică, astfel încât un fier de călcat de acest tip va fi inadecvat pentru cei care au multe articole de îmbrăcăminte de călcat în sesiunile lor de lucru.
Din acest punct de vedere, de fapt, vă reamintim că capacitatea rezervorului intern al unui fier de călcat este în medie de aproximativ 300 ml,în timp ce fiarele de călcat ale cazanelor au de obicei capacități mai mari de 1 l, capabile să garanteze mai mult de o oră de muncă continuă.
Celelalte dezavantaje ale fierului rezervorului intern sunt, de obicei, performanțe mai mici din punctul de vedere al aburului livrat (deci lucrarea este puțin mai solicitantă decât cea cu modele cu cazan) și o greutate mai mare (deoarece greutatea fierului se adaugă la cea a apei conținute în rezervorul intern).rezervor internRezervor de fier

1. Structura

Fierul cu rezervor intern este, prin natura sa, deosebit de ușor de gestionat, deoarece tocmai această caracteristică este valoarea sa principală și trăsătura distinctivă.
Cu toate acestea, nu toate fiarele de călcat sunt aceleași: unele pot avea caracteristici care le fac și mai practice și mai confortabile de utilizat și pe care va trebui să le luați în considerare pentru a fi siguri că fierul de călcat pe care îl veți cumpăra vă satisface pe deplin din acest punct de vedere. Să vedem care sunt aceste caracteristici particulare:Buton de călcat cu abur

2. Abur

Al doilea factor decisiv de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi cel mai potrivit fier de calcat pentru nevoile tale se refera la producerea si livrarea aburului, care afecteaza viteza si eficienta fierului de calcat in netezirea pliurilor.
În acest sens, există trei date de care ar trebui să luăm notă: puterea aburului continuu, cea a cursei de abur (uneori numită și superpore) și posibilitatea sau nu de a livra abur chiar și pe verticală.butoane de abur

Alimentare continuă cu abur

Direct dependentă de presiune este cantitatea de abur livrată în mod continuu, care se măsoară în grame pe minut (g / min). Valoarea minimă pe care o sugerăm este cea de 30 g / min, sub care este posibil să întâmpinați unele dificultăți din punct de vedere al fluidității lucrării, deoarece o bună livrare constantă face ca fierul să alunece. Acest parametru poate fi desemnat cu termeni diferiți în funcție de marca fierului de călcat: îl puteți găsi indicat, de exemplu, și ca "abur variabil".

Accident vascular cerebral cu abur sau supervapore

Acest parametru reprezinta jetul maxim care poate fi livrat la intervale (nu continuu prin urmare) prin presiunea unui declansator special, care serveste in situatii particulare pentru a netezi cele mai dificile falduri. O valoare excelentă, pentru un fier de călcat cu rezervor intern, este în jur de 200 rpm, dar chiar și o cursă mai mică a aburului ar putea fi ușor suficientă.

Abur vertical

Acesta vă permite să vaporize articole de îmbrăcăminte, care sunt de obicei dificil sau nu foarte practice pentru a lucra cu, cum ar fi perdele mari sau jachete cârjă și cămăși. Dacă intenționați să călcați multe articole de îmbrăcăminte similare, asigurați-vă că fierul de călcat are această funcție! Dacă cantitatea de articole de îmbrăcăminte de acest tip este foarte mare, puteți lua în considerare și cumpărarea unui fier de călcat vertical special.
Spray

3. Apă

Am reunit sub acest factor o serie întreagă de caracteristici legatede utilizarea apei de către fier, care afectează performanța acestuia și, prin urmare, în opinia noastră, va trebui să țineți cont atunci când evaluați modelul care urmează să fie achiziționat. Să vedem ce sunt.

Capacitatea rezervorului

Autonomia delucru a fierului depinde de aceasta. Cea mai răspândită valoare și pe care o recomandăm, deoarece oferă o autonomie bună și, în același timp, nu face fierul deosebit de incomod de manevrat (amintiți-vă că un rezervor mare, pe lângă ocuparea spațiului, face și fierul greu atunci când este plin!) este cel de 300 ml. Desigur, însă, alte evaluări pot influența alegerea: de exemplu, dacă aveți nevoie de un produs pe care să-l utilizați ca al doilea fier de călcat acasă, să călcați niște tricouri în situații de urgență, un produs mai puțin capabil este bine.

Funcția anti-calcar

Aproape toate fiarele de călcat mai noi pot fi folosite cu apă simplă de la robinet în loc de apă distilată. Funcția anti-calcar servește la prevenirea deteriorare a calcarului care se acumulează în rezervor, în timp, de la deteriorarea produsului achiziționat. Există mai multe sisteme, care funcționează mai mult sau mai puțin într-un mod similar: de obicei, trebuie să încălziți fierul de călcat la maxim și să activați funcția printr-un buton.
Evadarea calcarului are loc adesea printr-o fisură de fier ca în exemplul din fotografia de mai jos.Fier cu sistem anti-calcar
compartiment pentru deversarea calcarului

Funcția anti-picurare

Fiarele de călcat cu această particularitate evită acea scurgere enervantă care umezește hainele în timpul călcării. Această funcție este deosebit de utilă atunci când lucrați la temperaturi scăzute (cu articole de îmbrăcăminte delicate, de exemplu), deoarece în acest caz este mai ușor ca apa să nu se transforme în abur.

Elemente de fixare

Unele fiare de călcat oferă accesorii utile, cum ar fi sticla gradată, pentru a măsura apa care este introdusă în rezervor sau un recipient în care să goliți rezervorul atunci când funcția anti-calcar este activată.

4. Putere și consum

Al patrulea factor decisiv în alegerea fierului este cel legat de puterea și consumul său relativ. Cei care caută un model cu performanțe excelente,adică care se încălzește rapid, ceea ce garantează o producție mai mare și mai rapidă de abur și care, în consecință, permite o lucrare de călcat rapidă și de calitate, trebuie să acorde atenție puterii (exprimată în Watts). Orientativ, un fier cu o absorbție de 2000 W poate fi considerat destul de puternic și rapid în încălzire.
Puterea absorbită, amintiți-vă, este, de asemenea, legată de consumul de energie al fierului. Unele modele sunt echipate cu funcția Eco,care permite reducerea consumului de energie, reducând în același timp parțial performanța în ceea ce privește viteza de încălzire și aburul livrat. Costul acestor ultime modele este puțin mai mare și, prin urmare, este convenabil pentru cei care calci destul de frecvent și pentru perioade medii-lungi.
Unele fiare de călcat au o funcție de oprire automată care este activată automat atunci când lăsați fierul de călcat pornit fără a-l folosi (unele fiare de călcat se opresc, de exemplu, atunci când sunt puse în poziție verticală). Această funcție nu numai că reduce consumul, dar joacă, de asemenea, un rol important în siguranța acasă.
Prin urmare, unele fiare de călcat au funcții speciale legate de selectarea temperaturii (sau, în unele cazuri, nu se efectuează deloc, deoarece aceste fiare de călcat vă permit să călcați toate tipurile de țesături la aceeași temperatură), ceea ce vă permite să scurtați timpul de pregătire (dar și pe cel al călcării efective), cu economii ulterioare și la consumul din factură.funcția echoOprirea automată a siguranței

La ce temperatură de călcat Țesături și temperaturi ideale

Spălarea modifică legăturile dintre lanțurile de molecule care alcătuiesc o fibră textilă: călcarea este utilizată pentru a aduce aceste molecule înapoi în loc, supunând fibrele la căldura emanată de placă și vaporii pe care acest lucru este capabil să-i livreze.
La ce temperatură să fier

La ce temperatură să călcați

Pentru a efectua operațiuni de călcat în cel mai bun mod posibil, fără a deteriora articolele de îmbrăcăminte, este necesar să se știe că fiecare tip de țesătură are nevoie de o anumită cantitate de căldură. Puteți vedea care este temperatura necesară pentru a călca eficient și în siguranță fiecare dintre cele mai utilizate și mai răspândite tipuri de țesături din tabelul de mai jos.

Tip de țesăturăTemperatură
InAproximativ 200 °C
BumbacAproximativ 200 °C
LânăAproximativ 150 °C
PoliesterAproximativ 150 °C
MătaseAproximativ 150 °C
CatifeaMai puțin de 150 °C
AcetatMai puțin de 150 °C
AcrilicMai puțin de 150 °C
Lycra / SpandexMai puțin de 150 °C
NailonMai puțin de 150 °C

Înainte de călcat: subdivizarea articolelor de îmbrăcăminte

Înainte de a începe să călcați, având în vedere că pentru fiecare tip de țesătură fierul de călcat trebuie să ajungă la o anumită temperatură, cel mai bun lucru de făcut este să împărțiți articolele de îmbrăcăminte în funcție de țesătură,comandându-le în cea mai bună secvență pentru a face operațiunile ulterioare cât mai ușoare și mai rapide posibil.
În acest fel, putem începe să călcăm la cea mai scăzută temperatură și să procedăm prin ridicarea progresivă a acesteia, deoarece țesăturile pe care le întâlnim o cer.

Precauții pentru țesături speciale

Simboluri de călcatÎn ceea ce privește relația dintre țesătură și căldură, ne amintim, de asemenea, că fiecare articol de îmbrăcăminte are o etichetă care indică, printre altele, care este temperatura potrivită pentru a seta fierul de călcat (de obicei, există puncte care se referă la temperatura scăzută, medie sau ridicată).
Dacă sunteți nou la călcat, poate că veți fi surprinși de faptul că există tehnici speciale care trebuie aplicate în funcție de tipul de țesătură pentru a-l călca cât mai eficient posibil, fără a risca să-l ardeți sau să-l distrugeți.
Să luăm un exemplu aici: călcarea unui articol de îmbrăcăminte de mătase,pe lângă faptul că necesită o ajustare a temperaturii în jurul valorii de 150 ° C, este mai bine să o faceți atunci când îmbrăcămintea este încă umedă, deoarece pulverizarea apei pe țesătură și călcarea imediat după ar putea să o păteze și pentru a evita efectul lucios este recomandabil să răspândiți o cârpă pe placa de călcat.
Să luăm un alt exemplu: pentru a călca un articol de îmbrăcăminte din catifea,care necesită aceeași temperatură ca fierul în comparație cu mătasea, este bine să evitați contactul direct al plăcii cu țesătura, folosind doar aburul emis de găuri; în plus, mulți sfătuiesc să răstoarne îmbrăcămintea, atât în timpul spălării, cât și pentru călcat.
Deci mătasea și catifeaua, deși au nevoie de aceeași temperatură,necesită metode diferite de călcat.

Fiare de călcat cu temperatură fixă

Unele branduri au dezvoltat recent noi tehnologii care vă permit să săriți peste operațiunile preliminare pe care le-am văzut anterior, folosind în timpul unei sesiuni de călcat osingură temperatură,considerată optimă pentru fiecare tip de țesătură.

Acestea sunt avantajele:

Acestea sunt dezavantajele:

Pe scurt, aceste fiare de călcat noi sunt concepute mai presus de toate pentru a satisface nevoile celor care au multe articole de îmbrăcăminte de călcat și puțin timp pentru a face acest lucru, și pentru cei care au puțină experiență și nu doresc să se prezinte riscul de a deteriora hainele lor.

5. Placă

Ultimul dintre factorii pe care vă sugerăm să îi luați în considerare atunci când alegeți fierul de călcat care se potrivește cel mai bine nevoilor dumneavoastră este cel care se referă la caracteristicile plăcii: materialul său, forma sa și poziția găurilor din care este distribuit aburul. Să vedem în mod specific toate aceste elemente.

Materialul

Există discuții ample despre acest lucru, pentru că există cei care se înclină spre unul și spre cei pentru altul: ne pasă să vă anunțăm care sunt cele mai utilizate materiale pentru construcția unei plăci, examinându-le unul câte unul. Înainte de a face acest lucru, cu toate acestea, dorim să premisăm că toate materialele care vor fi descrise au un numitor comun: toate au abilități excelente de conducere a călduriiși împiedică supraîncălzirea fierului.

Forma și dimensiunea

Placă cu vârf lungPlaca unui fier de călcat nu are întotdeauna aceeași dimensiune și formă. Aceste caracteristici, de asemenea, în raport cu alți factori (cum ar fi cantitatea de abur pe care o poate livra fierul de călcat, materialul plăcii și numărul de găuri), contribuie la o mai bună performanță a unei lucrări sau a alteia: o placă mică va fi mai agilă și va avea o căldură mai concentrată, în timp ce una mai mare poate acoperi suprafețe mai mari și poate accelera munca acolo unde nu este necesară o precizie deosebită. În ambele cazuri, un vârf penetrant poate fi util pentru operarea cu gulere, manșete și alte situații similare.
Pentru a înțelege mai bine, vă putem oferi câteva exemple practice: dacă de obicei călcați o mulțime de foi, un fier mare poate fi avantajos, dar dacă doriți guler și manșete perfect călcate ale unei cămăși, un fier de călcat cu un vârf penetrant este poate cea mai bună alegere. Înainte de a continua, vrem să ne amintim că emisia de abur este strâns legată de forma (un alt element pe care l-am văzut ca fiind decisiv în alegerea fierului) și de mărimea unei plăci: o placă mai mare este mai grea și are avantajul de a trebui să facă mai puține treceri pe îmbrăcăminte pentru a fi călcată, în timp ce un fier de călcat mai mic și mai ușor va fi mai ușor de gestionat, dar, cu același abur care poate fi distribuit, va trebui să facă mai multe treceri. În acest sens, observăm o caracteristică comună noilor modele tehnologice care nu au nevoie de un regulator de temperatură: acestea au întotdeauna o placă foarte ușoară, o caracteristică interesantă pentru cei care calca multe haine.

Găurile

Placa de câteva găuriFiecare placă a unui fier de călcat, cu excepția, evident, a modelelor uscate, are o suprafață punctată cu găuri pentru ieșirea din abur (al cărei număr și dimensiune variază de la un model la altul), care trebuie evaluată în funcție de tipul de performanță necesar. O placă cu multe găuri bine distribuite garantează omogenitatea căldurii și o fluiditate sigură a muncii, deși va avea un consum de apă mai rapid decât plăcile cu un număr mai mic de găuri,care de obicei le concentrează în vârf, pentru a favoriza munca de precizie.
Un al treilea caz, rar de spus adevărul, este cel al plăcilor care vă permit să selectați emisia de abur într-un mod concentrat pe vârf sau să o distribuiți de-a lungul întregii plăci, întotdeauna în funcție de tipul de muncă care trebuie făcut.

Întreținere și curățare

Pentru a vă asigura că placa de fier își menține performanța neschimbată în timp, este bine să respectați câteva reguli simple de curățare,gesturi mici care fură câteva minute și pentru care nu sunt necesare accesorii speciale. Pe piață există bastoane care trebuie trecute rapid peste placă, foarte ieftine, printre altele, dar pentru curățarea plăcii este în siguranță posibil să se utilizeze sisteme naturale și mai practice.
Încercați, de exemplu, următoarele: într-un pahar mic stoarceți o lămâie, adăugați o lingură de bicarbonat de sodiu, amestecați și lăsați totul să se odihnească timp de câteva minute. Când fierul este complet rece, luați un burete cu o suprafață care nu este prea abrazivă pentru a evita zgârierea plăcii și frecați bine, astfel încât să îndepărtați reziduurile din placă. Apoi utilizați o cârpă uscată pentru a elimina amestecul din farfurie.

Alți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi un fier de călcat

Materialele sunt importanteț

Materialele sunt un element fundamental în alegerea fierului: după cum am văzut, de fapt, materialul plăcii determină în mod decisiv tipul de muncă care poate fi efectuată. Prin urmare, este necesar să se ia în considerare dacă să se favorizeze viteza de încălzire și robustețea (oțel), netezimea (teflon), precizia (aluminiul) sau delicatețea (ceramică) și să alegeți fierul în consecință.
Să trecem la aspectul mai puțin practic, dar nu mai puțin important, care se referă la însăși structura produsului. Evident, plasticul este cel mai folosit material pentru acoperirea unui fier de călcat, dar vă sfătuim întotdeauna să evaluați tipul de acoperire, deoarece o acoperire mai solidă garantează o fixare mai bună și, prin urmare, longevitatea produsului. În plus față de acoperire, va trebui să evaluați mânerul,dacă doriți, de exemplu, în material antiderapant sau nu, sau poate, în funcție de gustul subiectiv, în plută. De asemenea, este important să se evalueze robustețea cablului, în special la bază, deoarece acolo are nevoie de mai multă protecție.

Brandul este importantț

Există multe mărci care produc fiare de călcat și vă sugerăm să luați întotdeauna în considerare acest aspect atunci când alegeți fierul de călcat. Primul motiv, mai evident, este că un producător bine-cunoscut este o garanție a fiabilității și siguranței produsului, precum și un serviciu eficient de asistență și o disponibilitate sigură și rapidă a oricăror piese de schimb.
Celălalt motiv este legat de caracteristicile și tehnologiile particulare dezvoltate de fiecare marcă, care disting fiarele sale de călcat de cele ale altor mărci. Printre ceilalți producători, menționăm, de exemplu, rowenta,care s-a specializat în modele cu plăci deosebit de precise, Philips,care a dezvoltat o tehnologie care vă permite să nu trebuiască să setați manual temperatura în funcție de îmbrăcămintea călcată, Imetec, care se remarcă pentru atenția deosebită acordată economisirii de energie și Bosch cu modelele sale robuste și fiabile.

Prețul este importantț

Un brand major folosește de obicei materiale de calitate superioară, ceea ce duce, evident, la un rezultat mai bun al produsului și, în același timp, la un preț mai mare. De asemenea, se poate întâmpla ca pentru a satisface nevoile economice să existe nume importante pe piață cu produse low-end. Ceea ce ne întrebăm este cât de mare este diferența dintre un dispozitiv cu costuri ridicate și unul economic:cu siguranță materialele folosite și datele tehnice sunt foarte importante. Dar este întotdeauna necesar să cumpărați cele mai bune de pe piață sau chiar un dispozitiv low-end poate fi potrivit pentru usț Având în vedere că un brand important garantează disponibilitatea pieselor de schimb și asistență ușoară, putem spune că chiar și un fier de călcat ieftin poate fi un prieten credincios acasă: acest lucru se datorează faptului că cel care calcă câteva haine pe săptămână nu are nevoie de fierul de călcat puternic care ar putea călca ore și ore fără să obosească vreodată! Pe scurt, să ne imaginăm că totul este acum foarte clar, deoarece este ușor de înțeles discursul făcut: în funcție de nevoile dvs., puteți selecta modelul în funcție de preț.

Cum se curăță fierul de călcat

Să spunem în primul rând că întreținerea corectă a fierului începe de la curățare,ceea ce servește la evitarea formării calcarului sau a scării care îi reduc eficiența, performanța și durabilitatea în timp. Operațiunile de curățare sunt împărțite în obișnuite, care urmează să fie efectuate de fiecare dată după utilizare, și extraordinare, care trebuie să fie efectuate în mod regulat, dar nu de fiecare dată când fierul de călcat este utilizat. Să vedem în ce constau.
Întreținerea fierului frontal

Curățare obișnuită

De fiecare dată, după utilizarea fierului, este bine să-l curățați. Pașii de urmat sunt:

 1. Opriți fierul de călcat;
 2. Deconectați-vă;
 3. Lăsați placa să se răcească;
 4. Goliți apa din rezervor;
 5. Ștergeți o cârpă umedă peste placă și în jurul fierului de călcat;
 6. Umpleți, clătiți și goliți rezervorul de mai multe ori cu apă curată.

Curățenie extraordinară

Unele fiare de călcat sunt echipate cu o funcție anti-calcar,a căror utilizare este recomandată o dată pe lună sau cam asa ceva (evident, depinde de frecvența cu care călcați). De obicei, o lumină indică când este timpul să faceți acest lucru. Detalii despre această funcție și activarea acesteia sunt întotdeauna explicate în broșurile de instrucțiuni.
Curățarea temeinică a plăcii face parte, de asemenea, din operațiunile extraordinare de curățare: o vom trata în detaliu în următoarele paragrafe.
Placă de întreținere a fierului

Curățarea plăcii

După sesiuni repetate de lucru, este posibil să se formeze pete pe placă care să-i încetinească netezimea, deci este necesar să se adopte sisteme pentru a le elimina. Nici o lumină nu vă va spune că este timpul să curățați placa, dar petele sunt vizibile în mod clar cu ochiul liber și, în orice caz, veți găsi că fierul curge mai puțin ușor pe țesuturi.
Petele pot fi eliminate prin trecerea fierului (pornit) pe o cârpă în timp ce aburul este distribuit sau, dacă sunt foarte încăpățânate, prin curățarea manuală a plăcii (cu fierul oprit) cu produse speciale. Alegerea, cu siguranță subiectivă, este între produsele pe care le puteți cumpăra gata de utilizare și produsele alternative, care uneori pot fi preparate și acasă. Să vedem mai jos ce este.

Întreținerea găurilor plăcii de fier

Curățarea pieselor exterioare

Menținerea plăcii și rezervorului sau a cazanului curat și fără calcar este esențială și poate dura ceva timp. Curățarea restului fierului este în schimb foarte simplă, doar o cârpă umedă care nu are părți abrazive la suprafață, aceeași pe care o utilizați pentru curățarea obișnuită a plăcii.
Întreținerea fierului lateral

Cum se utilizează fierul de călcat

Înainte de a vă ridica fierul de călcat și de a continua cu călcarea efectivă, este necesar să continuați cu unele operații preliminare.
Împărțirea cârpelor trebuie să se facă în funcție de tipul de țesătură și de tipul de îmbrăcăminte: articolele de îmbrăcăminte din aceeași țesătură trebuie, de fapt, să fie călcate la aceeași temperatură (scăzută sau ridicată), iar articolele de îmbrăcăminte de un anumit tip au nevoie de accesorii speciale.

Pregătirea stației și a fierului

Înainte de a începe să călcați, vă sfătuim să organizați stația de lucru: reglați axa (pe care trebuie plasată folia de aluminiu sau capacul osiei) în funcție de înălțimea dvs., și păstrați celelalte accesorii la îndemână. Între timp, fierul de călcat trebuie să fi fost încărcat cu apă și pornit pentru a ajunge la cea mai scăzutătemperatură, pentru a începe cu țesăturile a căror temperatură de călcat este mai mică și apoi să o crească treptat (se face mai întâi pentru a ridica temperatura, decât pentru a aștepta ca fierul să se răcească).

Organizarea șefilor

Rufele ar trebui să se facă deja cu articolele de îmbrăcăminte separate în funcție de țesătură și de tipul lor, dar aceasta este o situație ideală care poate apărea rar. Acestea fiind spuse, este ușor să ne imaginăm că în coșul nostru există diferite articole de îmbrăcăminte, care trebuie tratate cu temperaturi diferite și metode speciale de călcat, astfel încât este necesară selectarea în funcție de caracteristicile lor.
Un sistem practic ar putea fi după cum urmează:

Adăugăm, de asemenea, că o lucrare precisă necesită plierea cârpelor încă umede, probabil plasând jachete și cămăși direct pe cârjă: în acest fel veți găsi mai puține riduri și călcarea va fi mai rapidă și mai ordonată. Aveți grijă de această operație în timp ce fierul se încălzește.

Accesorii și trucuri

În plus față de trucurile particulare care sunt transmise din generație în generație în fiecare familie, este bine să știți că unele obiecte sunt cruciale pentru a obține o călcare bună, așa că vă sfătuim să vă echipați cu aceste obiecte înainte de a începe:

Călcat

Să vedem mai bine cum să efectuăm operațiunile reale de călcat.
Tehnica
În general, vă sfătuim să urmați aceste reguli simple pentru a facilita munca:

Fiecare tip de țesătură necesită, pe lângă o temperatură precisă, și tehnici și precauții speciale. Să
vedem câtevaexemple: Temperaturi scăzute:
acrilic acrilic, o țesătură utilizată pe scară largă pentru ochiuri, trebuie să fie călcată la temperaturi scăzute și, prin urmare, va fi una dintre primele pe care veți opera. Este un material care se poate deforma atunci când vine în contact cu o sursă de căldură, deși scăzută, atunci când este încă umedă:sfatul nostru este, prin urmare, să lăsați ochiurile acrilice să se usuce complet înainte de a le călca.
Temperaturi ridicate: bumbac
Bumbacul are nevoie de temperaturi ridicate. Acesta trebuie să fie întotdeauna călcate pe drepte,astfel încât să evite invers, și este recomandabil să se pulverizeze un pic "de appretto înainte de a trece placa.
Numai abur: catifea
Există articole de îmbrăcăminte, cum ar fi catifeaua, pe care este mai bine să le tratați fără contact direct,folosind doar abur: mai bine un fier de călcat cu o bună sursă de abur și, în cazul în care au existat multe articole de îmbrăcăminte de acest tip, este recomandabil să aveți un rezervor cu o capacitate bună. Acestea sunt caracteristici de care trebuie să vă asigurați atunci când alegeți un fier de călcat, dacă intenționați să călcați multe articole de îmbrăcăminte din catifea.
Mâneci
Am spus că înainte de a începe lucrarea ar fi foarte util pentru a obține un stiramaniche, ceea ce face totul mai ușor: de fapt, va fi suficient să desfaceți manșeta și să o introduceți în stiramaniche. În cazul în care nu aveți acest accesoriu, pe care îl recomandăm în continuare, puteți introduce un prosop laminat în manșetă și puteți continua cu călcarea.
Butoane, gulere, manșete și tivuri
În acest caz, există mai multe trucuri care vă pot ajuta: de exemplu, plasarea unei foi de hârtie absorbantă între fier și țesătură este utilă pentru a îmbunătăți călcarea tivurilor, în acest caz vă recomandăm să treceți cât mai repede posibil pe zona afectată.
În ceea ce privește munca de precizie, cum ar fi cea de pe gulere, manșete și nasturi (mai ales dacă este fabricată din plastic, este mai bine să evitați contactul direct cu fierul fierbinte), forma plăcii poate juca un rol decisiv: ideal în acest caz ar fi să aveți un vârf bogat în găuri și penetrant.

Cum se deshidratează ironțul

În general, pentru a curăța rezervorul sau cazanul, clătiți interiorul cu apă: nu recomandăm utilizarea substanțelor de detartrajul, care ar putea coroda și provoca daune. Multe fiare de călcat sunt echipate cu o funcție anti-calcar care, folosită aproximativ o dată pe lună, permite o curățare mai precisă și mai profundă, beneficiind de performanța fierului de călcat.
Să vedem cum să procedați, în funcție de tipul de fier pe care îl dețineți (amintiți-vă că procedura se poate schimba ușor în funcție de model: înainte de a efectua orice operație, consultați manualul de instrucțiuni!).
Întreținerea fierului rezervorului

 1. Opriți fierul de călcat;
 2. Deconectați-vă;
 3. Umpleți rezervorul complet cu apă;
 4. Introduceți dopul lângă o chiuvetă;
 5. Apăsați butonul anti-calcar prin agitarea fierului de călcat (apa și aburul vor ajunge în chiuvetă);
 6. Repetați operația de mai multe ori.

Ce apă poate fi folosită în fierul de călcat

Pentru a menține fierul performant și eficient, împiedicând pe cât posibil formarea calcarului, este bine să acordați atenție și apei pe care o utilizați. De obicei, de fapt, orice fier poate fi folosit cu apă simplă de la robinet, dar ar trebui să țineți cont de gradul de duritate a apei din zona dvs.: de exemplu, în zonele maritime este mai bine să adăugați apă distilată sau demineralizată la cea a casei, deoarece în casele de coastă există o duritate mai mare sau apa este mai bogată în calcar, care ar putea deteriora în timp buna funcționare a fierului (cu cât apa este mai puțin dură, cu atât mai bine).
În general, acestea sunt recomandările noastre:Rezervor deschis de fier de întreținere

Apă indicată

Apa nu este indicată

În cazul în care pentru a arunca ironț vechi

O întrebare care apare adesea atunci când trebuie să eliminăm aparatele vechi sau stricate este unde să le aruncăm: acest tip de deșeuri nu pot fi, de fapt, livrate în colectarea internă normală, adică în coșul clasic de gunoi.
Pentru eliminarea fierului vechi și a altor aparate de uz casnic este necesar să localizați punctul de colectare cel mai apropiat de dvs. Toate orașele au cel puțin unul, de obicei în suburbii, unde pot aduce deșeuri voluminoase și aparate acum abandonate. Centrele de colectare similare sunt adesea prezente chiar și în țările mai mici, deci de foarte multe ori nici măcar nu este necesar să mergem un drum lung.

De ce confermentțul dedicat

Deseurile produse zilnic de familii, mai ales astazi ca colectarea separata devine o realitate din ce in ce mai raspandita, sunt livrate de companiile de colectare in centre de eliminare specializate in tratarea deseurilor respective. În aceste centre are loc fie distrugerea, fie depozitarea, fie ambalarea pentru expediere în altă parte, sau chiar reciclarea este începută.
Aparatele folosite nu sunt deșeuri pe care o familie le generează tot timpul: sunt, ca să spunem așa, deșeuri "extraordinare". Ele sunt, de asemenea, bogate în componente de natură diferită: în principal materiale plastice, metale și plăci electronice. Înființarea punctelor de colectare cu conferment pe cheltuiala utilizatorului este, prin urmare, o alegere mai eficientă din punct de vedere al timpului și al costurilor: în mod normal, la dispoziția utilizatorilor există containere întregi în care să arunce aparatele care urmează să fie eliminate, gata să fie închise și expediate odată umplute.

De ce scurgerea fierului de apă

Fierul de călcat este un dispozitiv care este folosit destul de des și, prin urmare, este supus unei uzuri destul desemnificative. Longevitatea unui produs este variabilă în mod natural în funcție de gama de prețuri din care face parte și de calitatea materialelor cu care a fost asamblat. Cu toate acestea, toate fiarele de călcat pot întâmpina probleme tehnice din cauza utilizării prelungite, a întreținerii necorespunzătoare sau a utilizării neortodoxe. Pe baza alimentării cu abur, unul dintre cele mai frecvente evenimente neprevăzute este cu siguranță pierderea apei din rezervor.
Utilizarea fierului de călcat

De unde vine apa

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți atunci când vă dați seama că fierul de călcat se scurge apă este să localizați punctul de scurgere. În cele mai multe cazuri, acestea sunt găurile din placă sau capacul rezervorului. Identificarea zonei din care iese apa este esențială pentru a evalua amploarea problemei și pentru a înțelege cum să procedați pentru a o rezolva în cel mai bun mod și în cel mai scurt timp posibil. Când ați înțeles în cele din urmă originea pierderii, trebuie să înțelegeți dacă puteți interveni direct pentru a o bloca sau pentru a solicita asistența tehnică a unui expert.
Alimentare cu abur

Când fierul scurge apă din placă

După cum am spus, este posibil ca apa să se scurgă din găurile din placă. De obicei, vă dați seama de acest lucru în timp ce călcați, deoarece pe cap apar mici pete de apă. În acest caz, motivele pierderii pot fi diferite. De exemplu, dacă cantitatea de apă care iese nu este excesivă, poate fi necesar să ajustați mai bine setările temperaturii fierului sau poate fi necesar să așteptați până când se atinge temperatura optimă pentru călcat.
Dacă începeți să călcați atunci când temperatura nu a fost încă atinsă, este foarte probabil ca condensul să se formeze și țesătura să se umezească. Dacă scurgerea este substanțială și fierul de călcat este destul de vechi, este probabil să existe o problemă tehnică în interiorul aparatului. În acest caz, vă sfătuim să continuați cu achiziționarea unui nou model.Scurgeri de apă din placă

Când fierul scurge apă din rezervor

Se poate întâmpla ca scurgerea de apă să aibă alte cauze, cum ar fi funcționarea defectuoasă a unui capac sau deteriorarea rezervorului. Prin urmare, este o bună practică să verificați întotdeauna dacă capacul este de fapt închis în mod corespunzător și că lichidul nu provine de acolo. Fiind în mare parte din plastic, capacele sunt supuse uzurii și pot fi defecte în momentul închiderii. În acest caz, ar fi recomandabil să înlocuiți componenta.
Dacă scurgerea nu este cauzată de o problemă cu capacul, este probabil să existe o mică scurgere în rezervor (de obicei din plastic). Sfatul nostru este să încercați să înțelegeți dacă este posibil să-l reparați eficient, poate cu material izolator sau auto-etanșare, altfel va fi necesar să contactați asistența tehnică sau in extremis continuați cu achiziționarea unui fier de călcat nou.Scurgerea apei din capacul rezervorului

De ce fierul nu se abur

Pot exista mai multe motive pentru care un fier de călcat nu emite abur, unele foarte banale, altele mai grave. Vă recomandăm să continuați în ordinea severității în verificarea originii problemei.

Cauze banale

Cele mai banale cauze sunt cele care nu depind de o falie sau de o acumulare de calcar, ci doar de nepăsarea noastră sau de o scurgere. De fapt, fierul de călcat nu emite abur dacă:

Cauze comune: calcar

În cele mai multe cazuri, aburul nu iese deoarece există incrustații în calcar pentru a obstrucționa duzele plăcii sau conductele rezervorului. Acest lucru se întâmplă atunci când neglijați operațiunile obișnuite și extraordinare de întreținere despre care am vorbit mai sus și când nu acordați atenție apei utilizate în rezervor.
Cu toate acestea, acesta nu este un caz nerezolvat: va fi suficient să se procedeze la decalcifiere așa cum este descris mai sus până când ocluzia este complet îndepărtată. În acel moment aburul se va întoarce pentru a scăpa.

Defecțiuni tehnice

Dacă am verificat că problema nu este nici una dintre cele enumerate până acum, trebuie să deducem că este o defecțiune tehnică. Există patru componente a căror defecțiune poate provoca întreruperea alimentării cu abur:

Cei care sunt practici cu lucrări electrice pot încerca, eventual, do-it-yourself reparații prin achiziționarea de piese de schimb, în caz contrar, pentru toate aceste cazuri, este necesar să contactați asistența tehnică furnizată de producător.