Cele mai bune mașini de cafea 2021 (Top 5)

Factorii decisivi pentru alegerea aparatului de cafea

Pentru iubitorii de espresso, aparatul de cafea înlocuiește încet mocha tradițională, deoarece vă permite să vă bucurați de o cafea foarte asemănătoare cu cea a barului și, în același timp, să economisiți timp prețios dimineața. După cum este ușor de imaginat, acest dispozitiv practic reprezintă versiunea "internă" a mașinilor utilizate, de fapt, în bare și reproduce funcțiile și performanța lor într-un mod mic.

Ce tipuri de espressoare existăț

Piața oferă multe modele de mașini de cafea la prețuri diferite. În special, atunci când vorbim despre espressoare, avem tendința de a face confuzie între diferitele tipuri de dispozitive care s-au răspândit de-a lungul anilor. Această pagină este dedicată mașinilor semiautomate,dispozitive care utilizează o pompă electrică pentru a ajunge la un nivel optim de presiune, dar care necesită intervenția unui "operator" pentru a umple filtrul, apăsați cafeaua și cârlig suportul filtrului.
În modelele automate, de obicei mai scumpe, va fi suficient să apăsați un buton pentru ca mașina să controleze cantitatea de cafea și nivelul de apă distribuit. Un principiu similar se aplică mașinilor capsulă, mai recent introduse: fiecare capsulă conține o doză predefinită de cafea, iar cantitatea de apă este setată automat. Prin urmare, în ambele cazuri, aspectul manual al preparării cafelei lipsește.
Dacă sunteți interesat să cunoașteți caracteristicile mașinilor automate sau capsulă, ghidurile noastre de cumpărare dedicate vor fi pentru dvs. Aici vom încerca în schimb să analizăm toate aspectele pe care trebuie să le luăm în considerare înainte de a cumpăra o mașină de cafea semiautomată.mașină de cafea electrică

Cine a inventat mașina de cafea

Inventarea espressorului se datorează lui Angelo Moriondo din Torino, care a obținut brevetul în 1884 fără a-l putea transforma într-un produs de succes, și lui Luigi Bezzerra și Desiderio Pavoni, care au făcut numeroase inovații, dintre care majoritatea sunt încă prezente pe espressoare moderne: mai multe grupuri de distribuire, un suport de filtru și o supapă de reducere a presiunii (această inovație a fost concepută mai mult pentru baristas decât pentru clienți, deoarece le-a împiedicat să fie pulverizate cu cafea fierbinte).
Pavoni a decis să comercializeze acest nou proces de preparare ca "espresso", pentru viteza cu care a fost realizat (aceste mașini au reușit să producă cel puțin 100 de cești de cafea în fiecare oră, o cantitate uriașă în comparație cu metodele vechi). Cu toate acestea, Achille Gaggia (fondatorul companiei omonime) a fost cea care a inventat prima mașină semiautomată:a fost un dispozitiv care, datorită adăugării unei pârghii, a reușit să pompeze apă caldă la o presiune optimă pentru a extrage toate aromele de cafea și a obține crema tipică de espresso. Odată cu creșterea popularității mașinii Gaggia, imitațiile și evoluțiile modelului original au început să apară în toată Italia: espressoarele au continuat să devină mai mici, mai convenabile și, mai presus de toate, mai eficiente, ceea ce a dus la expansiunea lor chiar și în afara Italiei.
Din anii șaptezeci, acest dispozitiv a încetat să mai fie utilizat numai în baruri și a început să se stabilească ca un adevărat aparat de uz casnic, dar principiul de funcționare al mașinii a rămas aproape neschimbat.Masina de cafea Gaggia

Cum funcționează aparatul de cafeaț

Sistemul de operare al mașinilor de cafea, atât cele casnice, cât și cele profesionale care sunt utilizate la bar, este presiunea. Aceasta înseamnă că în interiorul acestor aparate găsim o pompă care împinge apa din rezervor în cazan, unde este încălzită la o temperatură de 90 ° C și este ulterior transferată în filtru. Apa sub presiune, trecând prin filtru, extrage din cafea aroma și substanțele care îi conferă gustul său caracteristic intens și corpolent. După aceea, apa, care în acest moment nu mai este sub presiune, trece prin gură și iese sub formă de cafea fierbinte, gata de băut. Dacă mecanismul de extracție a cafelei este întotdeauna același, ceea ce se schimbă în schimb de la model la model sunt performanța, designul, funcțiile și toate acele elemente care, la momentul achiziției, trebuie evaluate cu atenție pentru a fi siguri că alegeți modelul care se potrivește cel mai bine nevoilor dvs. Să-i vedem împreună!funcționarea mașinii de cafea

1. Băuturi

Factorul băutură descrie cantitatea (și calitatea) preparatelor pe care le puteți crea cu aparatul de cafea și este primar să luați în considerare atunci când alegeți modelul care se potrivește cel mai bine gusturilor și nevoilor dvs. Aparatele de cafea pot fi, de fapt, capabile să pregătească una sau mai multe băuturi,selectabile prin butoane dedicate, cum ar fi cele prezentate în fotografia de mai jos. De obicei, băuturile permise sunt următoarele:espresso ceașcă de cafea mașinăespresso ceașcă de cafea mașină

Calitatea espresso-ului

Calitatea cafelei produse depinde (pe lângă varietatea și marca de cafea selectată) de presiunea cu care apa este împinsă în interiorul filtrului. Profesioniștii din sector susțin că pentru a obține un rezultat optim, adică o cafea fină cu un gust bun, presiunea trebuie să fie de cel puțin între 12 și 15 bar. Evident, dacă barurile ar fi și mai multe, (gândiți-vă, de exemplu, că unele aparate de cafea oferă o putere de până la 19 baruri) ați putea obține o băutură de o calitate și mai mare.

2. Structura

Structura unui aparat de cafea trebuie să fie luată în considerare în mod necesar pentru a se asigura, în primul rând, că se potrivește locului care îl va găzdui, dar și pentru o chestiune de comoditate și practicitate a utilizării și întreținerii.
Cu siguranță este necesar să se țină seama de înălțimea, lățimea și adâncimea acestuia pentru a verifica dacă aceste valori sunt în concordanță cu spațiul disponibil în bucătărie, birou sau orice alt loc pe care doriți să îl plasați. În plus față de degetul de la picioare, greutatea este, de asemenea, un factor care nu trebuie subestimat, dacă doriți, de exemplu, să vă mutați aparatul pentru a curăța blatul de lucru sau din alte motive.
De asemenea, este important să luați în considerare capacitatea rezervoruluide apă , deoarece cu cât este mai mare capacitatea acestui lucru, cu atât mai puțin frecvent va trebui să-l umpleți, dar cu atât mai mult volumul mașinii va crește. În ceea ce privește aspectele legate de structură, puteți lua în considerare și posibilitatea oferită de unele modele de a profita de un compartiment "ceașcă mai caldă" unde puteți, de fapt, să așezați ceștile și să le păstrați calde înainte de a găzdui cafeaua. În cele din urmă, trebuie să ținem cont și de spațiul care separă portafilterul de bază, deoarece, foarte des, mașinile de cafea sunt structurate astfel încât să găzduiască una sau două cești de dimensiuni espresso:dacă doriți să introduceți cești mai mari,ar trebui să luați în considerare spațiul pe care îl poate oferi mașina.dimensiunea mașinii de cafeamasina de cafea cesti incalzite

3. Funcții

Aparatele de cafea difera in functie de numarul si tipul functiilor cu care sunt echipate. Evident, cu cât funcțiile sunt mai mari, cu atât este mai mare versatilitatea dispozitivului și, prin urmare, ușurința cu care poate răspunde celor mai disparate nevoi, motiv pentru care este important să le evaluați în timpul achiziției pentru a vă asigura o mașină potrivită pentru dvs.
Putem identifica două categorii principale de funcții: cele privind producția diferitelor tipuri de cafea și cele privind funcționarea mașinii în sine.
În ceea ce privește prima categorie,mașinile de cafea cu funcționare de păstăi și / sau pulbere sunt foarte de bază:pot pregăti doar cafea sau chiar cappuccino și nu oferă nicio setare a lungimii băuturii sau a intensității aromei sau a altor funcții de acest tip (așa cum găsim, de exemplu, în mașinile automate de cafea). Cu referire, totuși, la funcționarea mașinii de cafea în sine, avem o serie de funcții. Cele mai frecvente sunt:funcțiile disponibile pentru aparatul de cafea

4. Întreținere și curățare

De asemenea, este foarte important să luați în considerare cât timp și efort va trebui să dedicați curățării și întreținerii mașinii de cafea, pentru a asigura un produs care se dovedește a fi practic și confortabil de utilizat, mai ales că acest aparat mic este foarte des folosit zilnic.
Să vedem în detaliu care sunt elementele care trebuie să fie atente pentru a asigura o mașină de cafea cu curățare și întreținere ușoară:

În ceea ce privește curățarea, trebuie remarcat faptul că mașinile de cafea care funcționează cu cafea măcinată se numără printre cele care se murdăresc cel mai mult. În plus, trebuie luat în considerare faptul că dozatorul de spirt trebuie curățat după fiecare utilizare, deoarece, spre deosebire de mașinile automate, aceste modele nu au, în general, clătire automată.
Daca prioritatea ta este o curatare extrem de practica si rapida, ar trebui sa te orientezi catre masini cu capsula sau functionare automata, tipuri care necesita intretinere foarte redusa. Dacă sunteți interesat să știți cum să efectuați operațiuni de curățare și întreținere pentru aparatul de cafea tradițional, continuați să citiți recomandările noastre.

Cum se curăță mașina de cafea

Calitatea cafelei depinde si de grija pe care o ai pentru a-ti intretine aparatul, o practica care, la fel ca cea a espresso-ului zilnic, ar trebui sa faca parte din rutina ta pentru a evita formarea calcarului dar si a mucegaiului in cadrul grupului de cafea. Deci, să vedem care sunt pașii de urmat pentru curățarea obișnuită a diferitelor componente:

Cum se deshidratează mașina de cafeaț

Decalcificarea se poate face mai rar decât clătirea diferitelor elemente, cu toate acestea, este esențial să vă amintiți să efectuați această operație în mod regulat sau, dacă modelul este echipat cu o alarmă de decalcifiere, să faceți acest lucru imediat ce mașina vă semnalează acest lucru. Depunerile de calcar din interiorul aparatului pot afecta calitatea băuturilor și pot reduce longevitatea aparatului. Iată cum se procedează cu decalcifierea:

5. Accesorii

Accesoriile care pot fi echipate cu o mașină de cafea nu sunt foarte numeroase,dar acest lucru nu face necesar să credem că nu joacă un rol important în alegere. Mai jos, veți găsi o listă cu toate accesoriile pe care le puteți găsi furnizate cu o mașină de cafea. Dacă dispozitivul pe care intenționați să îl cumpărați include toate elementele enumerate aici,acesta vă va oferi, fără îndoială, avantajul de a deține un model complet și vă va evita să cumpărați alte piese separat:accesorii kit mașină de cafea

Alți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți aparatul de cafea

Materialul este importantț

Ca și în cazul multor aparate de uz casnic, este de asemenea important să țineți cont de corelația dintre calitatea materialelor utilizate și performanța și longevitatea aparatului.
Corpul acestui tip de corpuri de iluminat poate fi realizat din diferite tipuri de materiale plastice (mai mult sau mai puțin rezistente), aluminiu, alamă sau oțel inoxidabil. Deoarece aliajul utilizat variază, rezistența și tonifiera dispozitivului variază, de asemenea, precum și, desigur, gama de prețuri în care va fi plasat produsul.
Cumpărarea unui produs din plastic rezistent nu înseamnă neapărat alegerea unui produs mai puțin valabil, dar va trebui să luați în considerare faptul că recipientele din plastic detașabile, de exemplu, care sunt tipice modelelor low-end și mid-range, vor avea tendința de a deveni opace în timp, în timp ce cele din sticlă, care au un cost cu siguranță mai mare, vor fi mai bune și mai lungi.
De asemenea, este important să se ia în considerare calitatea mecanismelor interne ale mașinii, deoarece acestea vor intra în contact cu apa la temperaturi ridicate.
Materialul spout-ului pentru distribuirea aburului pentru cappuccino este, de asemenea, important: un pannarello din oțel va dura mai mult decât unul din plastic.

Brandul este importantț

Pe piață puteți găsi numeroși producători care se ocupă cu producția și vânzarea de mașini de cafea de diferite tipuri și game de prețuri. De ce este important să alegeți un brand ț bine-cunoscut și de încredereCu siguranță pentru garanția achiziționării unui aparat eficient și sigur, produs cu materiale de calitate de către personal tehnic de nivel înalt.
În plus, este important să vă bazați pe un brand care poate fi prezent și în faza post-vânzare,atât în ceea ce privește disponibilitatea serviciului pentru clienți, cât și disponibilitatea pieselor de schimb.
Cedarea tentației de a apela la un brand necunoscut, dar, de exemplu, foarte ieftin, ar putea duce la dezavantajul de a nu primi un răspuns prompt dacă aveți întrebări și / sau diverse probleme cu produsul și, de asemenea, pericolul de a utiliza un dispozitiv slab sau nesigur.
Printre cele mai populare branduri de mașini de cafea din Italia găsim cu siguranță DeLonghi, Gaggia și Saeco,la care în ultimii ani a fost adăugat Didiesse,specializat în producția de mașini de păstăi de cafea.

Prețul este importantț

Prețul mașinilor de cafea poate varia considerabil: pe piață găsim modele pentru uz casnic care încep de la un preț sub 50 € până la aproximativ 300 € pentru o mașină high-end.
Principiul conform căruia, dacă cheltuiești puțin, cumperi un produs slab nu poate fi aplicat într-un mod general și definitiv și dacă, în schimb, investești o sumă substanțială înseamnă că produsul este de calitate: trebuie mai degrabă să înțelegi de ce un anumit model poate costa chiar și de cinci ori mai mult decât altul.
Marea variație a prețului depinde de mai mulți factori, atât structurali,cât și funcționali și, prin urmare, putem considera prețul ca o valoare orientativă,de exemplu, a materialelor utilizate, a funcțiilor suplimentare de care este echipată mașina de cafea și a tipului de mașină în sine. De fapt, cu cât funcțiile sunt mai numeroase și automate, de exemplu, cu atât mai mult dispozitivul va fi poziționat într-o gamă de prețuri ridicate. În același mod, mașini de cafea care funcționează numai cu cafea măcinată sau care nu oferă pannarello pentru cappuccino va costa cu siguranță mai puțin decât cele care în loc să vă permit să utilizați, de asemenea, păstăi și să pregătească cappuccinos aburind.

Întrebări frecvente

De ce aparatul de cafea nu încălzește bineț

Se întâmplă adesea ca, prin activarea aparatului de cafea, băutura să fie complet rece. În acest caz, problema este probabil legată de o defecțiune a termostatului și este recomandabil să contactați serviciul pentru clienți al mărcii producătorului sau să vă adresați unui centru de service specializat. Când, pe de altă parte, aparatul încălzește apa, dar temperatura nu este suficient de mare, este foarte probabil ca circuitele grupului de dozatoare să fie blocate de calcar. Din acest motiv apa nu circulă așa cum ar trebui și termostatul nu o poate încălzi uniform. Prin urmare, va fi suficient să efectuați un ciclu de decalcifiere și să nu uitați să-l repetați la fiecare 3-4 luni.

Ce apă să folosiți pentru mașina de cafea

Tindem să credem că calitatea unei cafele depinde numai de marca selectată, dar este util să ne amintim că un espresso este alcătuit din 98% apă și că acest lucru poate afecta atât gustul băuturii, cât și funcționarea aparatului. Principalul element de luat în considerare este duritatea apei, adică conținutul de săruri minerale. Cu cât apa este mai grea, cu atât tinde mai mult să modifice gustul cafelei și să accelereze formarea calcarului în aparat. Cea mai mare parte a apei de la robinet din Italia are un nivel intermediar de duritate, dar acest lucru variază de la o regiune la alta. Dacă cafeaua ta este deosebit de blandă sau observi formațiuni calcaroase în componentele mașinii, apa din apeduct are probabil un nivel ridicat de duritate. Prin urmare, vă sfătuim să optați pentru apă îmbuteliată, dar asigurându-vă că eticheta prezintă o duritate mai mică de 15 ° F.
rezervor de apă mașină de cafea

Mașină de cafea semiautomată sau automată

Pentru puristii de cafea, modelele semiautomate sunt preferate celor automate deoarece actul de presare a cafelei si de rotatie a portafilterului aminteste de gesturile facute de baristas in timpul prepararii espresso-ului. Cu toate acestea, dacă vorbim despre criterii obiective pentru a distinge cele două tipuri, le putem rezuma după cum urmează:

Mașină de cafea cu păstăi sau capsuleț

După cum am văzut, aparatele de cafea semiautomate pot funcționa și folosind păstăi cu doză unică, dar de multe ori tindem să le confundăm cu mașinile de cafea capsulă: în realitate sunt două aparate foarte diferite,atât în ceea ce privește tipul de cafea pe care îl folosesc, cât și caracteristicile structurale. Să vedem cum să distingem cele două tipuri de aparate de uz casnic: