Cele mai bune mașini de cusut 2021 (Top 5)

5 factori decisivi pentru alegerea mașinii de cusut

Mașina de cusut este cel mai bun prieten dintre toți oamenii care iubesc nu numai bricolaj creativ,ci și capacitatea de a face mici modificări și reparații la articolele lor de îmbrăcăminte în autonomie totală. Pentru începători utilizarea acestei mașini poate părea foarte complexă și, de fapt, pentru a ajunge să faceți cele mai complexe locuri de muncă, aveți nevoie de o mulțime de practici, dar este nevoie de foarte puțin pentru a învăța cum să faceți punctele de bază și, prin urmare, primele locuri de muncă.

Cum funcționează mașina de cusut

După cum sugerează și numele, mașina de cusut vă permite să automatizați și să accelerați semnificativ toate fazele de cusut: realizarea unei cusături folosind mașina de cusut este o chestiune de o fracțiune de secundă, în timp ce realizarea manuală este exponențial mai lentă. În plus, cusăturile făcute cu mașina de cusut sunt perfect regulate. Cei care provin din cusutul manual se pot întreba cum funcționează o mașină de cusut:ceea ce vedeți în timpul operației nu vă permite să înțelegeți exact cum este posibil să faceți cusături, dacă tot ce vedeți este un ac care filetează în mod repetat firul prin țesătură. Faptul este că, spre deosebire de cusutul manual, mașina de cusut folosește nu unul, ci două fire în realizarea cusăturilor: unul este ceea ce vedem în ac, celălalt este situat sub placă, unde se află o a doua bobină de fir. Mecanismul mașinii de cusut înseamnă că, atunci când acul împinge firul de mai sus prin țesătură, bobina se rotește făcându-vă să înfășurați în jurul firului de mai jos. În acest fel, atunci când firul de mai sus traversează din nou țesătura, punctul este blocat de firul de mai jos.
Un exemplu video cu siguranță funcționează mai bine decât o mie de cuvinte:Mașină de cusut

Cel ilustrat este, evident, doar un punct de bază, dar în funcție de calitatea mașinii de cusut va fi posibil să se facă un număr mai mult sau mai puțin mare de alte cusături și broderii, așa cum vom vedea mai bine în scurt timp.
Deci, să vedem cum să alegeți o mașină de cusut potrivită pentru abilitățile și nevoile dvs.

1. Tipologie

Acest factor se referă la cele două tipuri mari de mașini de cusut aflate în prezent pe piață, și anume mașina electronică și mașina mecanică. Înainte de a explica în detaliu modul în care aceste două modele diferă, este important să faceți o mică premisă: având în vedere că factorul de tip este decisiv în achiziționarea mașinii de cusut, deoarece funcționarea practică a aparatului depinde de aceasta, timpul necesar pentru a face o anumită cusătură de cusut și, de asemenea, gradul de experiență pe care trebuie să îl aveți pentru a utiliza corect mașina de cusut.Mașină de cusut mecanică

Mașină de cusut mecanică sau electronică

Principala diferență dintre cele două tipuri constă în gestionarea diferită a alegerii cusăturii care urmează să fie făcută, care, în termeni concreți, este echivalentă cu modul în care diferitele cusături de cusut sunt selectate și făcute în practică. O mașină de cusut electronică, de exemplu, are o serie de butoane conectate la o placă electronică care dă un impuls mecanismelor din interiorul mașinii pentru alegerea, personalizarea și realizarea cusăturii, în timp ce o mașină mecanică de cusut are butoane care vă permit să selectați aceste setări, folosind un principiu mecanic. În ceea ce privește longevitatea,calitatea rezultatelor și produsul în sine, cu toate acestea, nu există diferențe între cele două tipuri de mașini care, de fapt, reprezintă două alternative interschimbabile în ceea ce privește fiabilitatea și robustness.As menționate mai sus, aceste două tipuri se disting în principal printr-un proces diferit de cusut și prin prezența unor funcții care, în tipul electronic, sunt automate, în timp ce în celălalt tip trebuie efectuate manual. Din acest motiv, utilizarea unui tip poate fi mai simplă decât cealaltă: mașina electronică de cusut este cu siguranță mai potrivită pentru începători decât cusutul, deoarece necesită mai puțină experiență nu numai manuală, ci și teoretică, deoarece oferă parametri deja presetați automat atunci când selectați o anumită cusătură pentru a coase (în timp ce în mașina mecanică utilizatorul este cel care ar trebui să posede o anumită practică și cunoștințe pe această temă pentru a selecta setările corecte). În cele din urmă, cumpărarea unei mașini de cusut electronice sau a unei mașini de cusut mecanice este o alegere personală, dictată mai presus de toate de abilitățile de cusut și de nevoile cuiva, iar acest lucru este demonstrat de faptul că, în timp ce o croitoreasă novice ar putea beneficia de simplitatea unei mașini electronice, una mai experimentată ar putea să o vadă ca pe o unealtă prea puțin manuală și creativă.Mașină electronică de cusuttip mașină de cusut

2. Cusături

Cusăturile sunt cu siguranță cel mai decisiv factor în cumpărarea unei mașini de cusut, deoarece determină ce tipuri de cusături va fi posibil să se realizeze în mod concret cu un anumit model. Pentru cei care se apropiau de lumea cusutului pentru prima dată, este necesar să știm că cusăturile constau în tehnici sau mai degrabă în modul de a face o cusătură, adică ne referim la ce fel de linie este făcută cu bumbac pe țesătură: aceasta poate fi, de exemplu, dreaptă și simplă sau dublă, elastic și multe alte tipuri. Ce și câte tipuri de cusături ar trebui să aibă o mașină de cusut pentru a fi bună și versatilă Răspunsul la această întrebare depinde în totalitate de utilizarea pe care decideți să o faceți din mașina dvs.: de fapt, trebuie să evaluați cât de des va fi utilizată, fie pentru muncă sau hobby, ce fel de țesături vor fi prelucrate în principal și dacă veți folosi dispozitivul exclusiv pentru cusut sau chiar pentru broderie.
Să vedem în detaliu care sunt diferitele puncte existente,ce caracteristici au și câtă versatilitate pot oferi.mașină de cusut cusătură

Puncte de bază

Pentru a asigura o mașină care vă permite să coaseți ceea ce doriți (dar fără a face decorațiuni sau tehnici speciale) ar trebui să aveți cel puțin două puncte de bază:

Zig zag cusatura mașină de cusutDacă atunci la acestea s-ar adăuga și punctul elastic,care servește la lucrul, de fapt, chiar și țesăturile elastice, mașina ar fi cu siguranță echipată cu instrumentele necesare pentru a fi foarte bună și potrivită pentru numeroase creații.
Lățimea și lungimea cusăturii
Este foarte important să vă asigurați că mașina de cusut aleasă vă permite să selectați două elemente: lungimea cusăturii, adică cât de repede fălcile de transport mișcă pânza sub ac și, prin urmare, cât timp este fiecare cusătură și lățimea cusăturii, adică, de exemplu, cât de lată este zag în zig sau alte tipuri de cusături. Acest lucru vă va permite să adaptați cusăturile la tipul de țesătură care urmează să fie prelucrată și, de asemenea, să faceți alegeri creative și stil personal.

Puncte pentru alte tehnici și decorațiuni

Numărul de cusături care pot fi făcute este foarte mare și multe dintre ele îndeplinesc funcții decorative, pe care persoanele mai puțin experimentate și persoanele care trebuie să facă o utilizare foarte esențială a mașinii de cusut probabil că nu vor fi interesate să le ia în considerare. Iată o listă cu unele dintre cele mai utilizate cusături:

Mașină de cusut broderie cusăturiBroderie și alte decorațiuni
Prezența cusăturilor broderie sau a cusăturilor decorative face cu siguranță mașina de cusut mult mai sofisticată, mai scumpă și mai completă. Aceste cusături nu pot fi definite ca fiind esențiale pentru cusut, dar sunt cu siguranță un angrenaj suplimentar, deoarece vă permit să creați squiggles creative și originale care, manual, în special pentru croitorii neexperimentați, ar fi imposibil de creat.
Printre diferitele decorațiuni posibile găsim numere și litere, animale, flori și alte simboluri care pot fi brodate într-un mod foarte simplu și rapid, pur și simplu prin selectarea decorului preferat și activarea pedalei de cusut. Evident, cu excepția cazului în care sunt folosite pentru muncă sau pentru o anumită pasiune, cusăturile de broderie și diverse squiggles nu sunt folosite foarte frecvent, dar contribuie la creșterea prețului final al mașinii de cusut și, prin urmare, este necesar să se evalueze dacă aveți nevoie de un astfel de produs complet sau dacă puteți opta pentru unul mai esențial.

Bucla

Efectuarea unei bucle cu mâna nu este o operație simplă: din acest motiv, ar putea fi foarte util să cumpărați o mașină de cusut care, printre diferitele puncte de cusătură, include și opțiunea de a face bucla în patru etape. Acest lucru înseamnă că mașina va fi echipată cu patru puncte care, selectate secvențial, vă permit să faceți cele patru laturi ale unei bucle într-un mod foarte ușor și rapid. Există, de asemenea, mașini care includ diferite tipuri de bucle, cum ar fi, de exemplu, cele cu decorațiuni sau stiluri ale liniei de cusut diferite de cusătura standard.Mașină de cusut în buclă

3. Funcții

Funcțiile care caracterizează o mașină de cusut reprezintă un factor decisiv important pentru achiziție, deoarece, pe lângă influențarea prețului final al mașinii prin înfrumusețarea acesteia, fac și funcționarea sa mai simplă și mai practică. De fapt, unele modele electronice îndeplinesc într-un mod automat unele funcții pe care le posedă și mașinile mecanice de cusut, făcând astfel aceeași operație mult mai ușor de realizat și mai puțin consumatoare de timp. După cum vom vedea în scurt timp, unele funcții se referă la utilizarea mașinii în sine, în timp ce altele se referă la realizarea anumitor tehnici de cusut; în plus, unele funcții reprezintă suplimente convenabile care fac produsul mai sofisticat, în timp ce altele sunt adevărați aliați indispensabili, în special pentru începătorii tăierii și cusutului. Iată o listă a principalelor funcții pe care le poate avea o mașină de cusut:Masina de cusut picior și fălcile

Această listă nu include alte caracteristici suplimentare care disting de obicei numai modelele de top din gamă; acesta este cazul, de exemplu, al funcției sofisticate de memorie, cu care mașina își amintește ultimele setări selectate pe care utilizatorul le poate realiza din nou fără a fi nevoie să le reseteze de fiecare dată.

4. Accesorii

Accesoriile nu sunt poate criteriul principal cu care vă alegeți mașina de cusut, dar ele sunt, fără îndoială, de o anumită importanță și nu ar trebui subestimate în principal din două motive: în primul rând, prezența unor accesorii (pe care le vom vedea în curând în detaliu) crește versatilitatea mașinii care poate, de fapt, să proceseze o gamă mai largă de țesături și să efectueze diferite operațiuni. În plus, un număr mai mare de accesorii corespunde unui produs mai complet și mai valoros,ceea ce nu va face necesară achiziționarea altor componente suplimentare mai târziu. Iată o listă completă a principalelor accesorii cel mai frecvent furnizate cu o mașină de cusut:Accesorii pentru picioarele mașinii de cusut

Mașină de cusut cu acPractic, un cost mai mare al mașinii de cusut corespunde unei cantități mai abundente și mai sofisticate de accesorii, dar, în general, majoritatea componentelor pot fi achiziționate separat, înfrumusețând un model mai esențial. În plus, există o cantitate foarte abundentă de accesorii pe care le puteți cumpăra pentru a face tehnici specifice de cusut și pentru prelucrarea unor țesături particulare.

5. Dimensiuni

Nu puteți să nu evaluați cu atenție factorul de dimensiune înainte de a continua cu achiziționarea unei mașini de cusut, altfel riscați să alegeți un model incomod, mai ales dacă este utilizat frecvent sau zilnic. Cu excepția cazului în care aveți un studiu sau un mediu al casei dvs., care poate fi folosit pentru o "zonă cusută" în care să lăsați mașina de cusut la vedere, este de fapt foarte probabil ca aparatul să fie luat și depozitat ori de câte ori este nevoie să-l utilizați.
Acest lucru înseamnă că va trebui să aveți grijă de dimensiunea mașinii de cusut și,prin urmare, de înălțimea, lățimea și adâncimea pentru a vă asigura că aveți o suprafață adecvată pentru a o acomoda, dar și de la care puteți lucra confortabil (uneori, de fapt, există pliuri și lucrări de croitorie care durează, de asemenea, câteva ore pentru a fi finalizate). În plus, este important să evaluați greutatea produsului pe care doriți să îl cumpărați, deoarece este clar că, pe măsură ce kilogramele aparatului cresc, devine mai puțin ușor să-l luați,să îl transportați și să îl depozitați după fiecare utilizare . De asemenea, este necesar să se țină seama de măsurile "speciale" ca în cazul unor mașini foarte avansate care sunt echipate cu o masă extensibilă care servește la realizarea cusăturilor specifice,cum ar fi quilt,o tehnică utilizată pentru a crea pilote. În cele din urmă, chiar și acela de a-ți putea depozita mașina de cusut este un aspect la care trebuie să te gândești: ai grijă, prin urmare, să te asiguri că ai suficient spațiu sau să cumperi un model care includesau care îți permite să cumperi separat o servietă dedicată transportului și depozitării aparatului.Dimensiunile mașinii de cusut

Alți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți mașina de cusut

Materialele sunt importanteț

În ceea ce privește producția de mașini de cusut interne, aceleași materiale se repetă întotdeauna, și anume plastic pentru structura externă principală și, de asemenea, pentru pedalade funcționare și aliaje metalice pentru partea dedicată cusăturii reale (structura în care se montează acul și acul în sine). Cu toate acestea, există materiale plastice de diferite calități și, deoarece este ușor să ne imaginăm că cele mai sărace sunt supuse ruperii ușoare și uzurii mai rapide decât modelele mai robuste.
În plus, chiar și aliajele structurii interne pot varia și pot fi dintr-un metal excelent și durabil sau caracterizate printr-o manoperă mai slabă și, inevitabil, destinate să dureze mai puțin. În special, atunci, calitatea aliajelor metalice utilizate pentru piesa care găzduiește cel mai important element al unei mașini de cusut, și anume acul,depinde de performanța dispozitivului, de materialele pe care le va putea lucra și, de asemenea, de ușurința cu care bumbacul va fi filetat în interiorul ochiului acului.

Brandul este importantț

Pe piață există mai multe mărci care produc atât mașini de cusut mecanice, cât și electronice și este important să preferați un brand bine-cunoscut, deoarece acest lucru poate garanta nu numai eficiența produsului, ci, mai presus de toate, fiabilitatea utilizării materialelor de calitate și sigure. Este convenabil pentru utilizator să contacteze companiile care sunt prezente și în faza post-vânzare,în cazul în care este nevoie să repare aparatul, să cumpere o piesă de schimb sau să contacteze serviciul pentru clienți pentru orice neașteptată sau eventualitate.
În producția de mașini de cusut, printre cele mai importante branduri de necontestat din sector menționăm cu siguranță Singer, american,dar răspândit la scară globală și producător al unei game foarte largi de dispozitive de diferite tipuri, prețuri și stiluri. Nu este o coincidență faptul că pentru mulți croitori și croitorese, atât amatori, cât și profesioniști, o mașină de cusut Singer este mașina de cusut prin excelență. Mașinile de cusut Brother,un producător japonez în ciuda numelui englezesc înșelător, și cele ale husqvarnasuedeză sunt, de asemenea, foarte renumite la nivel internațional.
Printre producătorii italieni, cel mai important brand este, fără îndoială, Necchi.

Prețul este importantț

Pe piață puteți găsi mașini de cusut pentru uz casnic cu un cost variind de la mai puțin de 100 € până la aproximativ 800 €; cele de tip profesional, pe de altă parte, pot ajunge la cifre și mai mari, chiar mii de Euro. Costul unei mașini de cusut este un element important, deoarece indică rafinamentul aparatului în sine.
Pentru a fi clar, cu cât costul unei mașini de cusut este mai mic, cu atât mai puține posibilități de cusut poate oferi și, prin urmare, cel mai probabil se va dovedi a fi un produs limitativ, de exemplu, dacă ați avut noi nevoi de cusut în timp sau ați dorit să experimentați cu noi tehnici sau țesături care urmează să fie prelucrate. Investiția medie ideală pentru a asigura un produs cu o anumită longevitate și, mai presus de toate, care nu devine învechit de-a lungul anilor, ar trebui să se încadreze într-un interval cuprins între aproximativ 100 € și 300 €.
Evident, produsele care depășesc aceste prețuri pot asigura funcții și opțiuni de cusut cu adevărat bogate și complete, în timp ce cele care se află într-o gamă de prețuri sub această cifră nu sunt neapărat sărace, ci mai degrabă potrivite exclusiv pentru realizarea câtorva tehnici de cusut specifice.

Întrebări frecvente

Ce caracterizează o mașină de cusut semiprofesională

Pe baza a ceea ce am explicat până acum, este clar ce caracterizează o mașină de cusut semi-profesională. Mai ales:

Ce este o mașină de cusut portabilă

O mașină de cusut portabilă este, în esență, o mini mașină de cusut care seamănă cu un capsator în formă și dimensiune.
Desigur, o mașină de acest tip, alimentată de baterii,oferă doar funcționalitate de bază în ceea ce privește tipurile de cusături și nu oferă aceeași stabilitate țesăturilor care pot fi luate în considerare cu ajutorul unei mașini standard. Acesta poate fi util pentru locuri de muncă temporare (de exemplu, pentru a configura un tiv) și trucuri improvizate care urmează să fie revizuite mai târziu.Mașină de cusut portabilă

Ce mașină de cusut pentru începătoriț

Pentru cei care doresc să învețe cum să coasețicu mașina, chiar și fără experiență de cusut manual, mașinile electronice de cusut sunt cu siguranță mai potrivite,mult mai simple și mai intuitive de utilizat decât mașinile mecanice.
Probabil idealul este un model economic, cu funcții esențiale care pot însoți învățarea până la dobândirea unei măiestrii discrete. Nu recomandăm achiziționarea imediată a unei mașini high-end: este mai bine să exersați cu un model mai puțin complex și apoi să faceți saltul în calitate odată ce securitatea necesară a fost achiziționată.

Ce mașină de cusut pentru leatherț

Pentru cusăturile din piele și piele există mașini speciale de cusut, voluminoase, robuste, echipate cu ace mari potrivite pentru perforarea acestui material gros și dur, și role și bobine de dimensiuni adecvate pentru firul gros necesar pentru această lucrare. Este clar că o mașină de cusut de acest tip este utilă în primul rând celor care lucrează aproape exclusiv cu acest tip de material, prin urmare, bunuri din piele, șelărie, cizmari etc. Pentru micile locuri de muncă de uz casnic (de exemplu, pentru a repara o geacă de piele sau pentru a coase o geantă simplă) și fără pretextul de a coase pielea mai des, putem folosi și o mașină obișnuită de cusut acasă, atâta timp cât facem unele mici modificări.Mașină de cusut profesională pentru piele

Ce mașină de cusut pentru jeansț

Cusătura blugilor ridică probleme foarte asemănătoare cu pielea: este o țesătură de bumbac, dar este o țesătură cu granulație grosieră și mai ales foarte groasă, deci este dificil să o lucrați cu un ac și un fir "standard". De asemenea, în acest caz, prin urmare, va trebui să facem câteva mici modificări la mașina noastră de cusut:

Ce mașină de cusut pentru broderieț

Broderie este o activitate care, în imaginația populară este legată de ideea de lucru făcut manual, cu timp și răbdare, dar puțini își dau seama că este posibil să se facă broderie chiar și folosind o mașină de cusut. Nu orice mașină, cu toate acestea: modelele concepute special pentru broderie au unele caracteristici foarte specifice.

Ce mașină de cusut pentru litere

Pentru realizarea scrierilor aveți nevoie de o mașină potrivită pentru broderie. Acestea, de fapt, pe lângă caracteristicile pe care le-am indicat răspunsului anterior, sunt, de asemenea, echipate cu puncte și funcții speciale pentru realizarea scrierilor. În special, este important să avem posibilitatea de a lucra "braț liber",astfel încât să avem cea mai mare mobilitate posibilă.

Ce mașină de cusut pentru coaserea creativă

Coaserea creativă depășește crearea de îmbrăcăminte și accesorii: prin
implicarea imaginației tale poți face obiecte pentru casă, jucării, decorațiuni, gânduri de cadouri etc. În mod ideal, o mașină care îți permite să faci orice îți vine în minte trebuie să aibă caracteristici cu adevărat valoroase: un număr mare de puncte în memorie, alfabete diferite, dar și accesorii precum cadrul, piciorul brodat, masa de lucru suplimentară și posibilitatea de a lucra cu un braț liber.

Cum să mergi direct cu mașina de cusut

Aceasta este prima întrebare și prima problemă pe care o pune orice neofit: cum poți reuși să faci cusături drepte cu mașina de cusut fie că este vorba de a uni două clapete de țesătură, de a face un tiv sau de a tolba o țesătură, cusătura dreaptă trebuie să fie perfectă. Pentru a obține acest rezultat aveți nevoie de două lucruri:

În ceea ce priveșteacompaniamentul,este o chestiune simplă de practică: pentru a finaliza începătorii, vă recomandăm în primul rând să faceți cusături aleatorii pe resturi de țesătură cu unicul scop de a vă familiariza cu viteza de avansare a țesăturii și de a învăța ce tensiune să-i dați pentru a obține puncte la lungimea și tensiunea potrivită, care nu îmbogățesc țesătura. Nu este niciodată nevoie să trageți clapele cu forța spre sine sau departe de sine: trebuie să acționăm numai în așa fel încât să ghidăm ușor țesătura și să obținem puncte ordonate.
Odată ce ați practicat puteți încerca mâna la primul, locuri de muncă simple, care va implica cu siguranță un număr mare de cusături elementare drepte. După cum sa menționat, este esențial să aveți un punct de referință pentru a alinia marginea țesăturii: poate fi marginea piciorului sau una dintre crestăturile gradate care se află pe placa de sub ea. Dacă marja de care avem nevoie este mai mare decât permite placa, putem face în mod liber un marcaj pe brațul mașinii de cusut, cu o lovitură de marker sau o bucată de scotch plasată la distanța corectă de ac.
Aceste trucuri sunt bine dacă trebuie să coasem de-a lungul tivului, dar dacă în schimb facem un quilt, atunci cel mai înțelept lucru de făcut este să desenăm liniile "pătratelor" de pe țesătură în avans, folosind o cretă subțire sau un creion moale. În acest moment, va fi suficient să țineți întotdeauna linia ferm în mijlocul picioarelor pentru a obține o linie perfect dreaptă de puncte.Mașină de cusut însoțitoareMașină de cusut cu plăci

De ce mașina de cusut nu alunecă țesătura

Dacă țesătura nu curge de la sine atunci când coasem, motivul poate fi foarte banal, așa că vă sfătuim să faceți unele verificări înainte de a aduce mașina în funcțiune: este posibil să nu fie rău deloc!

 1. Verificați lungimea cusăturii: dacă este setată la "0", este normal ca mașina să reacționeze prin faptul că nu face țesătura să se miște
 2. Verificați dacă piciorul este coborât: dacă nu este, nu este posibil să coaseți
 3. Verificați regulatorul de presiune :dacă este plasat pe "modificare" este normal ca transportorul să nu intervină
 4. Verificați poziția transportorului: dacă este coborât, apoi retras sub placă, este evident că nu poate transporta țesătura

Dacă toate setările pentru cusut sunt corecte și transportorul încă nu se mișcă, atunci va trebui, din păcate, să luăm mașina pentru a repara.

De ce mașina de cusut sare peste cusăturiț

În timpul coaserii, cusăturile pot sări din mai multe motive, niciunul dintre ele grav: chiar și în acest caz este suficient să faceți unele verificări pentru a identifica problema.

 1. Verificațiacul:un ac contondent este greu de recunoscut cu ochiul liber, dar încercați doar să-l înlocuiți cu unul nou pentru a realiza posibila diferență
 2. Verificațifiletarea:scoateți firul și repetați operațiile de filetare, având grijă, de asemenea, de direcția în care introduceți firul în ochi
 3. Verificați tensiunea: dacă firul este prea strâns, nu poate aluneca corect în ghidaje, astfel încât punctele să sară
 4. Firul poate fi greșit: dacă firul este prea subțire pentru acul pe care îl utilizați, este normal ca ei să sară cusăturile. Încercați să utilizați un fir mai gros sau un ac mai subțire

De ce mașina de cusut ondulează firul de dedesubt

De asemenea, în acest caz, cauzele curlingului pot fi multiple. Să vedem cele mai frecvente:

 1. Scaunul bobinei este murdar: s-au acumulat reziduuri de rupere care interferează cu succesul cusăturii
 2. Bobina s-a epuinat: trebuie să încărcați una nouă
 3. Filetarea este greșită: încercați să reintroduceți firele, atât deasupra, cât și dedesubt
 4. Tensiunea este incorectă: încercați să slăbiți sau să întindeți firul
 5. Sincronizarea mișcărilor a fost în afara fazei: în acest caz este necesară intervenția unui tehnician

De ce mașina de cusut nu coase

Există multe probleme care pot face ca mașina de cusut să nu funcționeze sau să nu pornească deloc, dar nu trebuie neapărat să fie probleme grave.
Primul și cel mai banal lucru pe care trebuie să-l faceți întotdeauna este să verificați conexiunea corectă la rețeaua electrică,de fapt este nevoie de foarte puțin pentru ca mufa să nu fie introdusă corect. În al doilea rând, trebuie să știți că multe mașini de cusut au un sistem de siguranță care le împiedică să pornească dacă toate ușile și compartimentele nu sunt închise corect, astfel încât a doua verificare se referă tocmai la acestea.
După efectuarea acestor verificări și dacă mașina funcționează, dar punctele nu se mențin, trebuie să verificați din nou dacă totul a fost pregătit în mod corect: verificați de două ori dacă ați introdus corect ambele fire, verificați dacăacul este înșurubat bine și nu se clatina, verificați tensiunea firelor.
Dacă nu este nimic în neregulă cu oricare dintre acești pași, atunci nu avem de ales decât să apelăm la asistență tehnică.