Mașina de pâine este un fel de hibrid între o mașină de frământat și un cuptor:acest dispozitiv este, de fapt, capabil să frământe ingredientele și să gătească amestecul dospit.
Componentele care permit cele două etape de prelucrare sunt în esență două: unul (sau două) agitator care frământă ingredientele și o rezistență care produce căldura necesară pentru coacerea pâinii (și alte preparate fezabile).
Pentru a alimenta rezistența este necesar să se conecteze la rețeaua electrică; mașina de pâine nu este, totuși, un aparat cu
un consum foarte ridicat, deoarece gătitul are loc la o temperatură nu prea mare, de aproximativ 170 ° C. În paragrafele următoare vom aprofunda diferite aspecte ale mașinilor de pâine: caracteristici structurale, tehnici, practicitate și versatilitate.
Începem să analizăm caracteristicile mașinilor de pâine pornind de la versatilitate, ceea ce se traduce practic în varietatea de programe integrate în dispozitiv. Mașinile de pâine diferă unele de altele în ceea ce privește numărul și tipul de programe: cu câteste mai mare numărul de programe, cu atât este mai mare versatilitatea mașinii. Ceea ce se schimbă în esență de la program la program sunt timpii de procesare în funcție de fază și de temperatura produsă de mașină.
Cele mai multe mașini de pâine au printre programele cele de a lucra pâine albă, franceză, pâine integrală, pâine dulce și programul rapid. Acesta din urmă este util în cazul în care aveți puțin timp disponibil. Exista si programe mai specifice potrivite doar pentru gatit, doar aluatul, pentru paste proaspete, programe cu dos mai lunga pentru cei care folosesc maia (sau vor ca timpii de
dogosire sa fie mai lungi), programe pentru piscina (aluat cu putina drojdie), gem, iaurt, pentru deserturi (cu sau fara dogoul).
De asemenea, trebuie menționat programul pentru făină fără gluten,care în sine este mai dificil de a lucra cu și necesită momente diferite decât programele standard clasice, precum și programele pentru diferite tipuri de făină (kamut, speal, secară).
Puterea unei mașini de pâine este acea valoare,exprimată în wați (W),care ne spune câtă energie este nevoie pentru a lucra și a coace un aluat. Acest lucru înseamnă că puterea crescută va afecta capacitatea lopatei (sau lamelor) de a lucra aluatul.
Puterea determină, de asemenea, producția de căldură prin influențarea ratei de încălzire a elementelor de încălzire din interiorul aparatului. Puterea este, de asemenea, sinonimă cu integritatea în timp:un motor cu multă putere va fi cu greu pus în dificultate de volumul de muncă la care este supus.
Deci, este important să se evalueze pentru a alege o mașină de pâine cât de mult aluat (și ce tip) va trebui să funcționeze, numărul de lame (și mișcarea lor, deoarece există modele cu lame pliabile) pe care motorul se va mișca în raport cu puterea generată.
În general, dacă intenționați să coaceți de mai multe ori pe săptămână, este recomandabil ca mașina să aibă o putere bună și două lame de frământare (eventual mai mult în cazul în care sunteți celiac și / sau intenționați să utilizați făină greu de lucrat).
Al treilea factor de luat în considerare atunci când alegeți mașina de pâine este prezența unor funcții suplimentare, care fac utilizarea sa mai convenabilă și mai practică. Majoritatea mașinilor de pâine integrează unele dintre ele, în cantități variabile, în funcție de calitatea și rafinamentul mașinii.
Mașinile de pâine vă permit, de obicei, să gestionați activarea și setarea funcțiilor printr-un panou de control și un afișaj LCD, cum ar fi cel pe care îl puteți vedea în imaginea de mai jos:
Enumerăm mai jos cele mai comune funcții care pun un mic accent pe fiecare dintre ele, astfel încât să vedem mai bine ce este:
Multe mașini de pâine oferă posibilitatea procesării pâinii de diferite dimensiuni; de obicei, majoritatea lucrează de la totalul de 500 g de aluat (referindu-se la greutatea tuturor ingredientelor) la 750 g până la 1 kg. De exemplu, deasupra afișajului mașinii pe care o vedeți mai jos puteți vedea două pictograme care indică care dintre cele două bucăți de pâine disponibile a fost setată. Apoi, există mașini care procesează cantități mai mici sau 350 g și cantități mai mari 1,2 kg, 1,5 kg, 1,8 kg.
Pentru acesta din urmă, prezența unei lame suplimentare de accesorii ar fi ideală. Mai bine dacă două atunci, chiar dacă acest discurs se aplică un pic la toate capacitățile, dar, cu atât mai mult, pentru utilizarea cu capacități ridicate pentru a evita prea mult efort pentru motor.
Pur și simplu, este un lucru să frământați un kg și jumătate cu o lopată și un lucru cu două. Tocmai pentru a facilita faptul că ingredientele sunt amestecate mai ușor, ar fi mai bine ca coșul să se dezvolte orizontal în loc de vertical.
Tot pe tema capacității, subliniem, de asemenea, că unele mașini de pâine vă permit să pregătiți
nu numai pâinea clasică, ci și pâinea de diferite dimensiuni și dimensiuni.
Acest lucru este posibil datorită prezenței matrițelor speciale, pe care le vom trata în secțiunea următoare, precum și programelor speciale, pe care le-am menționat deja, care reglează temperatura și timpul de gătit în funcție de formatul dorit.
Un alt factor decisiv de evaluat sunt accesoriile care vin cu mașina de pâineși le putem distinge în două categorii, pe care le vom vedea acum separat în detaliu.
Prezența mucegaiurilor face mașina de pâine mai versatilă: de fapt, ei sunt cei care permit crearea de pâine de diferite dimensiuni. Coșul clasic, de fapt, v-ar permite să creați numai pâinea
cu forma clasică a casetei, cum ar fi cea din imaginea de mai jos: Pentru a avea posibilitatea de a crea alte tipuri de pâine sunt, prin urmare, matrițe necesare. Pentru a satisface această nevoie, există modele pe piață care sunt furnizate cu diferite matrițe: baghete,sandwich-uri, papuci, covrigi (gogoși care urmează să fie aburite). Mai jos puteți vedea,
de exemplu, matrițele pentru sandvișuri: Aluatul produs de mașina de pâine din recipientul principal, odată ce prelucrarea este terminată, va fi transferat în matrițele în care va avea loc gătitul, odată introdus la rândul său în mașină în loc de recipient. Matrițele sunt de obicei furnizate cu structura de susținere pe care o vedeți în fotografia de mai sus, astfel încât atunci când sunt introduse în mașina de pâine să nu intre în contact direct cu pereții interiori.
În plus față de matrițe, găsim și alte accesorii utile pentru simplificarea lucrării: cele mai comune și prezente în
toate modelele este cârligul pentru a extrage lama de frământare din pâine după coacere, pe care le puteți vedea la locul de muncă mai jos: Alte accesorii care pot fi găsite sunt apoi diferitele dozatoare, lamele pentru gravarea aluatului (de obicei furnizate cu matrițele și suportul pentru baghete) și, în cazul mașinilor care asigură și funcția de iaurt, borcane accesorii (dar în acest moment sunt o raritate).
În cele din urmă, să petrecem un cuvânt pentru cartea de rețete: prezența sa în furnizat
poate fi foarte utilă mai ales pentru cei care sunt la primele experiențe cu acest tip de aparat.
În special, la început, de fapt, este recomandat să urmați instrucțiunile la scrisoare, până când aveți
o experiență pe care o puteți personaliza rețetele sau chiar aventura unele experiment.
Pe piață putem găsi diferite modele de mașini de pâine. Ceea ce le diferențiază cu adevărat în afară de micile detalii despre structura lor, cum ar fi porthole-ul pentru a controla gătitul, picioarele antiderapante, lumina internă și dimensiunile, este natura materialelor de producție. Acestea se încadrează în două mari categorii: metal și plastic. Plasticul este sinonim cu calitatea inferioarăț Să spunem așa, depinde de utilizarea pe care o veți face din el. Cu siguranță, dacă aveți de gând să coaceți în fiecare zi, ideal ar fi să utilizați un model care este mai rezistent la solicitări mecanice continue și schimbări bruște de temperatură. Deși nu aveți nicio problemă dacă intenționați să utilizați mașina unice: până în prezent, acoperirile din plastic ale mașinilor de pâine sunt în mare parte excelente și cu o bună putere izolatoare. Controversate în schimb sunt adesea materialele care alcătuiesc lame și coșuri. Există foarte puțini producători care folosesc materiale fără teflon pentru acoperiri non-stick de lopeți și coșuri; în ultima vreme se vorbește mult despre quantanium, un material pe bază de titan. Nu toți producătorii raportează natura materialelor din fișa tehnică; acest lucru nu este cel mai bun dacă sunteți în căutarea unui produs gratuit PFOA.
Da; este important să rețineți că fiecare brand are propriul serviciu de asistență. Căutarea unor mărci mai cunoscute și a căror fiabilitate este cunoscută vă permite să aveți o mai mare securitate; acest lucru se datorează faptului că poate are reputația de a produce produse valabile și pentru că, în cazul în care aveți probleme cu mașina de pâine, știți să vă adresați celor care vor rezolva problema și într-un timp relativ scurt. În plus, un brand bun oferă o mulțime de informații pentru utilizatori, inclusiv instrucțiuni care pot fi vizualizate online direct pe site-urile lor și primele rețete pe care să se bazeze. Mai ales pentru cei care cumpără online, este important suportul și viteza de răspuns la solicitările dumneavoastrăși. Apoi, trebuie să țineți cont de faptul că unele părți ale mașinii se vor uza în mod inevitabil cu timpul; acest lucru înseamnă că este util să înțelegeți dacă aceeași marcă are piese de schimb disponibile și dacă acestea sunt ușor disponibile. Cei mai cunoscuți producători de mașini de pâine sunt Imetec, Kenwood, Philips și Panasonic:mărcile Severin, Princess și Moulinex sunt, de asemenea, foarte populare.
Prețurile mașinilor de pâine variază de la cincizeci de euro chiar și la prețuri cuprinse între aproximativ două sute de euro. Creșterea prețurilor este adesea justificată de prezența:
Dacă vizați o mașină de calitate (și care își face treaba în timp), prețul de vânzare va fi mult mai mare.
În acest paragraf vă vom arăta ce puteți face cu mașina de pâine și care este potențialul acesteia. Cei care sunt încă confuzi cu privire la tipul de prelucrare care poate fi efectuată cu un astfel de instrument, vor găsi informații despre ce tipuri de pâine, aluaturi și nu numai pot fi create cu mașina de pâine. Un mic sfat: proprietățile făinii pe care o veți folosi sunt importante pentru a obține rezultatul pe care îl căutați!
Așa cum sa anticipat în paragraful anterior, cu mașina de pâine puteți utiliza toate tipurile de drojdie:maia proaspătă sau liofilizat, drojdia de bere uscată sau drojdia proaspătă de bere, drojdia chimică și drojdia instant.
În unele modele există programe specifice pentru diferitele tipuri de drojdie, deoarece în funcție de tipul utilizat, timpul de dosiere variază mai presus de toate.
Dacă modelul pe care l-ați ales nu oferă programe sau rețete specifice pentru diferitele tipuri, nu disperați: setați timpul de dosire în funcție de tipul și cantitatea de drojdie utilizată.
Dar care sunt calendarul legat de diferitele tipuri de drojdie și maia de drojdie de drojdie sunt ambele drojdii naturale, din acest motiv sunt cele mai utilizate pentru prepararea aluatului. Drojdia de bere este de obicei folosită pentru a reduce timpul de dosire: acest lucru se întâmplă, totuși, în detrimentul digestibilității aluatului, se poate afirma, de fapt, că o cantitate mai mare de drojdie de bere produce o dogoaie mai rapidă, dar o digestibilitate mai slabă a produsului finit.
1 cub de drojdie de bere proaspătă cântărind 25 de grame este echivalent cu un plic de drojdie uscată de 8 grame: această cantitate este potrivită pentru 1 kg de făină și necesită o dosare scurtă, între 1 oră și jumătate și 3 ore.
Scăzând cantitățile de drojdie va trebui să dublați timpul de dosire: aveți grijă, totuși, deoarece, pentru dosul lung, este necesar să se utilizeze făinuri puternice, cu cel puțin 11 g de proteine la 100 de grame.
Cu maia în schimb, timpul de dosare va fi mult mai lung:folosind cantitatea maximă de maia recomandată pentru 1 kg de făină (aproximativ 250 de grame),timpul va fi de aproximativ 5 ore,în timp ce cu o cantitate minimă (aproximativ 50 de grame)puteți face o dosare foarte lungă de peste 20 de ore.
Cu drojdie chimică, timpul de dosire va fi întotdeauna de aproximativ 2 ore, în timp ce cu drojdie instantanee faza de dosire nu va fi necesară.
După cum se vede în ghidul de cumpărare, structura mașinilor de pâine este destul de simplă:singurele componente care necesită întreținere constantă sunt coșul intern, lama de frământare și orice matrițe utilizate.
Coșurile sunt aproape întotdeauna sigure pentru mașinile de spălat vase: de fapt, ele trebuie să fie rezistente la temperaturi ridicate, deoarece acționează și ca o foaie de copt.
Dacă optați pentru curățarea manuală, singura măsură de precauție de care trebuie să țineți cont este să evitați utilizarea bureților abrazivi,chiar și în cazul reziduurilor încrustate: zgârierea sau deteriorarea acoperirii neaderente a coșului ar compromite, de fapt, rezultatele.
Pentru a curăța corpul mașinii, în schimb, vă recomandăm utilizarea unei cârpe simple umede cu apă, o metodă rapidă și ecologică care ar trebui să fie suficientă pentru întreținerea obișnuită.
Diferențele dintre aceste trei tipuri de produse sunt foarte multe: ele sunt, de fapt, dispozitive care se nasc pentru a satisface nevoi foarte diferite și care sunt unite de o singură trăsătură: posibilitatea de a face aluaturi dospite.
După cum se ilustrează pe scurt, caracteristica principală a mașinii de pâine este de a face atâtaluatul, cât și coacerea:acest lucru nu este posibil nici cu procesorul multifuncțional de alimente, nici cu mixerul planetar.
Deși procesatorii de alimente multifuncționale permit gătite alimente, modul cuptor nu este furnizat de niciun produs aparținând acestui tip: acest lucru se datorează în principal formei vasului, care seamănă cu o oală sau o cană, și rezistenței care emană o căldură nu prea puternică numai de jos în sus.
Chiar și în mixerele planetare cu funcție de gătit găsim același mecanism de funcționare și aceleași caracteristici ale vasului, deși cele ale mixerelor planetare sunt de obicei mult mai late decât cele ale procesorului multifuncțional de alimente.
Chiar și aluatul este făcut diferit în funcție de dispozitiv:cu mixerul planetar puteți face o cantitate mai mare de aluat, de asemenea mecanismul de funcționare asigură rotația planetară a cârligului de frământare care va permite obținerea unor rezultate mai asemănătoare cu cele ale mașinilor profesionale de frământare.
Cu procesatorul multifuncțional de alimente,pe de altă parte,aluatul are loc într-un mod similar cu cel al mașinii de pâine,atât în ceea ce privește mecanismul de funcționare, cât și cantitățile.
Chiar și în procesatorii de alimente, de fapt, există un fel de lopată frământată și, de obicei, capacitatea vasului permite crearea a aproximativ 700 g de aluat la un moment dat. Dacă doriți să aflați mai multe despre caracteristicile mixerului planetar și procesorului de alimente multifuncțional, vă recomandăm să consultați ghidurile noastre dedicate de cumpărare.
Primul element care trebuie evaluat se referă la tipul de aluat pe care doriți să-l faceți. Ingredientele suplimentare, de fapt, pot fi adăugate la pâinea albă clasică sau folosite în aluaturi mai complexe. În primul caz, veți avea o pâine adevărat umplută, în timp ce în al doilea rezultatul va fi mai mult ca un tort rustic.
Cu mașina de pâine puteți pregăti, de asemenea, pizza rustică reală. Nu uita doar sa fii atent la cantitatile maxime de ingrediente permise de masina ta si, folosind doar aluatul, poti face aproape toate focaccia umpluta, chiar si cele mai complexe, cum ar fi dunarele sarate sau impletiturile rustice.
Prin pâinea clasică umplută ne referim la toate acele produse de panificație realizate cu aluatul clasic de pâine,care sunt îmbogățite cu ingrediente uscate, cum ar fi măsline, nuci sau stafide. Acesta este cel mai simplu tip de pâine de preparat: ingredientele suplimentare se caracterizează prin faptul că sunt aproape complet uscate, ceea ce le face potrivite pentru utilizarea în aluat. Nivelul de uscăciune al ingredientelor este important deoarece un ingredient care tinde să piardă lichide, cum ar fi cârnații proaspeți, ar putea afecta rezultatul dospului, modificând echilibrul aluatului.
Primul pas pentru a face o pâine clasic umplută este de a pregăti aluatul de pâine în mod normal. În funcție de mașina de pâine, atunci va fi posibil să adăugați ingredientele suplimentare în timpul procesării sau la sfârșit. După adăugarea ingredientelor suplimentare, va fi necesar să se facă o mică remaniere, astfel încât totul să se îmbine perfect. În acest moment va fi suficient să lăsați pâinea să crească în mod normal și să treceți la gătit alegând nivelul de rumenire pe care îl preferați.
Termenul de pâine căptușită identifică toate acele produse dospite care, în ciuda faptului că au forma clasică a pâinii, au ingrediente de diferite consistențe, cum ar fi șuncă, brânză, cârnați, fructe uscate sau ciocolată. Pentru ca adăugarea acestor ingrediente să nu afecteze dosul, este necesar să se facă un aluat "mai puternic". De obicei, de fapt, în plus față de apă, făină și drojdie, este necesar să se utilizeze ouă, ulei sau untși lapte. De asemenea, în acest caz, va fi mașina de pâine pentru a face toate lucrările: trebuie doar să introduceți ingredientele în coș, urmând ordinea recomandată de rețetă, iar în câteva minute aluatul de bază va fi gata.
În acest moment va trebui să adăugați ingredientele suplimentare, tăiate anterior în bucăți foarte mici și să faceți imediat o a doua remaniere. Când aluatul este compact și neted, puteți continua cu dosul și gătitul.
Dacă preferați să dați pâinii căptușite o anumită formă, puteți face aluat și dos în mașina de pâine și apoi puteți folosi un cuptor clasic încorporat.
Focaccia rustica, numita si torta sau pizza rustica, are un aluat asemanator cu cel al painii umplute. Ceea ce diferă de obicei este rezultatul final.
Focaccia, de fapt, este de obicei rulată și umplută în straturi. Prin urmare, în mașina de pâine va fi posibilă realizarea numai a aluatului, în timp ce faza de redactare și gătire trebuie efectuată manual. Pentru a prepara aluatul trebuie doar sa urmezi instructiunile oferite de reteta pe care ai ales-o, selectând printre programele masinii tale de paine pe cea dedicata doar aluatului.
După ce ați făcut acest pas, puteți extrage aluatul, îl puteți transfera pe o placă de patiserie și puteți începe să-l lansați, ajutându-vă cu un ac de rulare. În plus, pentru a obține o focaccia umplută, va fi necesar să împărțiți aluatul în două și apoi să rostogoliți două straturi diferite.
În plus față de forma clasică, puteți face diferite versiuni de focaccia umplute. De exemplu, una dintre cele mai renumite rețete este cea a dunării sărate, constând din bile moi de aluat umplute cu șuncă și brânză.
Cu aceiași pași puteți crea, de asemenea, împletituri umplute, prăjituri rustice gogoși sau trandafiri frumos umplute. Procedurile de bază sunt întotdeauna aceleași, ceea ce se schimbă este modul de a rula și închide aluatul.
Gătitul focaccia rustică trebuie să aibă loc în mod necesar în cuptor. Vă sfătuim să păstrați întotdeauna temperatura scăzută (maximum 180 ° C), pentru a obține un fagure perfect și pentru a peria suprafața focaccia cu unt, ou sau lapte.
Dacă suferiți de intoleranță la gluten, trebuie să fiți foarte atenți la ceea ce mâncați; această substanță, de fapt, este prezentă nu numai în produsele pe bază de făină albă, ci și în cele mai comune cereale, cum ar fi orzul și alac, în produsele ambalate, cum ar fi würstel sau brânza feliată, în soia și în alimentele sau băuturile pe bază de malț.
După ce ați citit această listă scurtă, vă veți întreba cum să mențineți o dietă echilibrată prin eliminarea tuturor acestor alimente din dietă. Răspunsul este foarte simplu: profitând de făinurile făcute din alte alimente!
Făina de porumb și făina de orez sunt, de exemplu, doi înlocuitori excelenți pentru făina tradițională de grâu pentru prepararea pâinii, pastelor proaspete sau pizza. Pentru deserturi, cu toate acestea, puteți experimenta cu utilizarea de făină extrasă din fructe uscate, cum ar fi făină de nucă de cocos,făină de migdale sau făină de castane.
Pe piață, atunci, este posibil să se găsească amestecuri de făină special concepute pentru cei care au aceste nevoi alimentare, iar comercianții cu amănuntul de acest tip de produse sunt foarte mulți.
Mașina de pâine este adesea pregătită pentru acest tip de prelucrare. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți, chiar și în acest caz, este să vă asigurați că în interiorul coșului nu există reziduuri de făină.
Multe produse aflate în prezent pe piață au programul "pâine fără gluten", așa că urmați instrucțiunile furnizate de producător și rețeta indicată în cartea de rețete dedicată.
Dacă un program fără gluten nu este inclus în mașina de pâine, nu vă faceți griji! Poti folosi programul clasic de paine inlocuind faina la alegere cu faina traditionala. Amintiți-vă să acordați atenție cantității de apă: înainte de a începe faza de dosire, verificați dacă aluatul este destul de umed.
Pâinea fără gluten poate fi, de asemenea, preparată foarte repede, fără a fi nevoie să lăsați aluatul să crească.
Puteți face pâine fără gluten rapid în două moduri diferite:folosind o drojdie instantanee (întotdeauna fără gluten) sau evitând această componentă. Drojdie instant vă asigură că veți obține un rezultat foarte similar cu pâinea tradițională; luați în considerare, totuși, că interiorul (miezul) va fi cu siguranță mai puțin alveolat și mai compact.
Dacă într-adevăr nu doriți să utilizați drojdie, puteți opta pentru alte ingrediente care ajută la umflarea aluatului, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau apa spumantă.
Înainte de a pregăti aluatul, totuși, amintiți-vă că consistența pâinii fără drojdie va fi foarte diferită de cea a pâinii clasice fără gluten. Prin urmare, vă sfătuim să împărțiți aluatul în pâini, astfel încât să obțineți scones pe care le puteți îndesa sau folosi după bunul plac.