Cele mai bune mașini de paste 2021 (Top 5)

5 Factori decisivi pentru alegerea mașinii de paste făinuit

1. Structura

Pin de rulare, mașină manuală și mașină electrică:acestea sunt cele trei moduri pe care le avem la dispoziție astăzi pentru a face paste proaspete de casă.
Cei care au timp și răbdare pot urma cu ușurință tradiția folosind pinul clasic de rulare sau mașina manuală.
In schimb, pentru toti cei care au termene stranse, dar care nu vor sa renunte la paste proaspete, recomandam folosirea masinii electrice.
Succesul acestor ustensile este un indiciu al cât de mult paste de casă este firul roșu al gătitului acasă italian de-a lungul generațiilor. Deși există acum multe tipuri de paste gata făcute de bună calitate, mulți oameni încă se bucură să urmeze rețetele vechi ale bunicii lor. A face paste la domiciliu este o activitate retrogradată în principal la ideea de prânz în familie de duminică și, chiar dacă acest lucru se întâmplă sporadic, rămâne încă prezentă în imaginația noastră. Mașina electrică este o versiune actualizată a mașinii tradiționale

și reprezintă o alternativă mai ușoară și mai rapidă. Există cel puțin două tipuri principale și mai multe modele pe piață.
Pe această pagină vom prezenta cei cinci factori decisivi pentru alegerea mașinii electrice pentru uz privat și neprofesionist. Vă vom ajuta să deveniți conștienți de aspectele pe care va trebui să le evaluați pentru o alegere care se potrivește nevoilor dvs.
Poate că ți-ai dorit să îmbunătățești calitatea aluatului pe care îl faci acasă sau vrei să faci un tip de paste proaspete pe care nu le-ai făcut niciodată și să te întrebi cum să-l faci. Pornind de la această întrebare, vom începe mai întâi să analizăm tipurile de mașini electrice disponibile în vitrinele online ale pieței italiene și apoi grosimea și formele aluatului care vă permit să faceți.
Pastele sunt un aliment important prezent nu numai în cultura culinară italiană,ci și în cea a altor țări. Până acum există și mașini electrice produse de companii nord-europene și americane care atașează rețete cu preparate cu adevărat internaționale: de la renumitele soiuri de paste italiene la spaghete japoneze soba. Pentru a restrânge domeniul, specificăm că pe această pagină ne vom referi la contextul culinar italian,dar nu excludem faptul că nici măcar o mașină bună pentru pastele italiene "made in Italy" poate contribui la realizarea mâncărurilor asiatice.
Tipurile de paste italiene care pot fi făcute cu mașina electrică sunt multe: gândiți-vă doar la aluatul simplu pentru lasagna, tagliolini și pappardelle, dar și ravioli și paste scurte, cum ar fi mărunțiș.
În funcție de pastele pe care doriți să le faceți, va trebui să orientați selecția și alegerea mașinii de paste.
Deci, să continuăm în ordine: în primul rând, este esențial să luăm în considerare structura mașinilor electrice, deoarece tocmai acest lucru determină calitatea și forma aluatului. De fapt, după cum vom vedea, există o primă distincție structurală între cele două tipuri principale de mașini electrice pentru fabricarea pastelor: una funcționează cu perechi de role și o extrudare cu discuri pentru desen.
În paragrafele următoare explicăm exact diferențele structurale dintre cele două tipuri de mașini de paste.Mașină automată de pasteMotor electric de paste

Mașină electrică cu role

Mașina electrică echipată cu role are aspectul unei mașini manuale clasice, cu adăugarea, totuși, a unui motor,care poate fi detașabil sau nu,despre care vom vorbi în profunzime mai târziu, deoarece îl considerăm al patrulea factor decisiv în alegere. Cel mai adesea mașina pentru aluat cu role poate asigura, de asemenea, funcționarea manuală cu manivela.

Masina de paste cu functie electrica si manuala
Corpul central constă, de obicei, dintr-o structură metalică,adesea echipată cu un știft metalic care vă permite să fixați mașina pe blatul de lucru, la fel ca modelele tradiționale de mașini. Corpul central este echipat cu un buton de alimentare, buton pentru reglarea grosimii aluatului și, dacă este prevăzută și o funcționare manuală, o gaură pentru a aplica manivela.
Pasta este prelucrată cu ajutorul unor perechi de role paralele din material neaderent, care ar trebui să fie de cel puțin 3 tipuri:

Cele mai bune mașini permit aplicarea de componente suplimentare pentru crearea altor forme de aluat. Această posibilitate va fi prezentată în cadrul celui de-al treilea factor.

Mașină de extrudare

Acest tip de mașină nu este încă răspândit în bucătăriile familiilor italienilor și este încă o noutate, deși pare să fie mai răspândită în străinătate.
Mașina de extrudare amintește de mașinile profesionale ale fabricilor
de paste în structură și funcționare. Datorită naturii sale de funcționare, după cum puteți ghici și uitându-vă la fotografia de pe lateral, mașinile de acest tip nu sunt potrivite pentru realizarea aluatului pentru lasagna, dar permit realizarea ușoară a pastelor scurte.
Structura externă a celor mai comerciale modele este de obicei din plastic.
Structura unei mașini bune de extrudare a gospodăriei ar trebui să includă următoarele părți:Mașină de pastă de extrudare

Dimensiuni generale, greutate și materiale

Mașină cu role cu motor internStructura mașinii pentru fabricarea pastelor proaspete are o dimensiune și o greutate ușor diferite, în funcție de faptul dacă este cu role sau extrudare.
În ceea ce privește mașina cu role, măsurătorile sale ar trebui să fie compacte și, de obicei, să plutească în jurul valorii de 20 x 15 x 30 cm, pentru o greutate care nu trebuie să depășească 5 kg.
Mașina de extrudare, pe de altă parte, va avea o structură mai voluminoasă, pentru un maxim de cca. 7,5 kg.
Greutate și dimensiuni mai mari pot fi găsite în cazul mașinilor profesionale, utilizate în restaurante și în micii producători de paste artizanale.
De asemenea, va fi important să se ia în considerare materialele din care sunt fabricate diferitele componente, care vor trebui să garanteze siguranța și rezistența în timp. Este evident că din acest punct de vedere mașinile cu role de oțel, dacă sunt întreținute corespunzător, pot avea o durată de viață foarte lungă. Rețineți, totuși, că unele garnituri ale mașinii cu role pot fi din plastic,precum și componentele mașinii de extrudare.
Considerații aprofundate privind materialele constitutive vor fi prezentate la sfârșitul prezentului ghid sub întrebarea "Materialele sunt importante".

2. Tipuri de paste făinoase

După ce am făcut aceste premise, vom intra în detalii și vom analiza al doilea factor, inerent tipurilor de paste pe care le puteți face, pentru care sunt relevante aspecte precum metoda de prelucrare, grosimea și tăierea aluatului: le vom vedea pe toate separat în secțiunile următoare.
Tipuri de paste făinoase realizabile cu o mașină de extrudare

Pregătirea și prelucrarea în masă

Fără îndoială, pentru a obține rezultate bune în ceea ce privește consistența, va fi necesar să aveți un control deplin al calității ingredientelor și al procedurilor de preparare a masei.
Mașinile de extrudare echipate cu o funcție de frământare necesită o atenție deosebită în ceea ce privește dozele și ordinea de amestecare a ingredientelor, dar nu necesită niciun efort manual în crearea matricei aluatului. Din acest punct de vedere, o mașină de extrudare cu o mașină de frământare poate fi într-adevăr mai confortabilă decât mașina electrică echipată cu role.
Tipuri de paste

Pe de altă parte, în cazul mașinilor cu role sau poate al mașinilor de extrudare care nu sunt echipate cu o mașină de frământat, va fi necesară o experiență mai mare și abilități manuale. Pentru a avea o pregătire ideală, va fi necesar să urmați câteva indicații, dar fundamentale. Să luăm ca exemplu prepararea pastelor din ouă.
Prelucrarea pastelor poate fi împărțită în 3 faze:

Grosimea aluatului

Este evident important să se ia în considerare grosimea aluatului pe care mașina permite să facă.
O mașină electrică cu role va avea posibilitatea de a regla grosimea rolei netede: așa cum era de așteptat mai sus, de la un maxim de aproximativ 2 cm,până la un minim de aproximativ 0,3 mm. Acest lucru este posibil atât cu modelele electrice, cât și cu cele manuale sau cu cele care asigură ambele funcții.
În ceea ce privește mașinile de extrudare în schimb, subliniem că grosimea aluatului va fi determinată de discul pe care îl vom folosi: din punctul de vedere al ajustării grosimii,putem spune că mașinile echipate cu role sunt mai versatile,deoarece vă permit să reglați grosimea după cum doriți.
În plus, o mașină cu role electrice bună va permite scăderea treptată a grosimii:o mașină echipată cu un număr mai mare de niveluri pentru ajustarea grosimii va putea produce aluat de diferite grosimi, pentru a satisface așteptările celor mai preciși bucătari.
Desigur, vei fi tu, în funcție de gustul tău personal, să preferi o grosime mai degrabă decât alta, dar fără îndoială o foaie foarte subțire de aprox. o jumătate de milimetru va fi mai potrivită pentru crearea de paste umplute, cum ar fi tortellini și ravioli.
Printre cele mai bune mașini găsim modele care permit o ajustare a grosimii de la 6 la 10 niveluri diferite. Majoritatea utilajelor permit 6 nivele de reglare a aluatului, dar ceea ce vă interesează să observați, indiferent de numărul de niveluri furnizate, este mai presus de toate grosimea minimă a aluatului pe care nivelul n.1 îl poate atinge.
Subliniem că în fișele tehnice și pe site-urile oficiale ale producătorilor veți găsi indicată, de fapt, grosimea maximă și minimă, dar nu și valorile nivelurilor intermediare.

Forma aluatului

Odată ce grosimea dorită a fost atinsă, a treia etapă de prelucrare implică tăierea aluatului. De fapt, acum vom evalua principalele forme care pot fi realizate. Să vedem ce fel de paste pot fi făcute respectiv cu mașina cu role și cu mașina de extrudare.

Cu mașină cu role

În funcție de obiceiurile și preferințele dvs., puteți alege între diferite tăieturi, cum ar fi aluatul simplu pentru lasagna, fettuccine și tagliolini:acestea sunt principalele forme care pot fi pregătite cu marea majoritate a mașinilor italiene care lucrează cu role.
Pentru o completare a informațiilor, vă oferim câteva exemple de tipuri de paste pe care le poate face o mașină cu role.
Orientativ, dintr-o foaie cu o grosime de aproximativ 0,5 mm,puteți obține:

Întotdeauna cu aluatul "de bază", puteți face paste pătrate pentru bulion, tăiate corespunzător cu mâna și fluturii.
Nu puteți rata lasagna,pentru care ar trebui să utilizați ca referință măsurătorile tigaii și cannelloni.

Cu mașina de extrudare

Dacă, pe de altă parte, doriți să pregătiți paste scurte, cum ar fi mărunțiș și macaroane,vă sfătuim să vă orientați alegerea pe un tip de mașină de extrudare care cu discuri interschimbabile speciale vă va permite să faceți și acest tip special de paste, precum și, desigur, tagliatelle și tagliolini.
Pentru a vă oferi o imagine de ansamblu cât mai largă, vă vom prezenta posibilitatea de a face alte tipuri de paste, aplicându-se, modelelor care oferă această posibilitate, care sunt de obicei cele cu role, componente suplimentare speciale, cum ar fi accesoriul pentru a face ravioli.
Aceste părți suplimentare vor fi analizate în secțiunea imediat următoare.Mașină de preparare a spaghetelor
Accesorii pentru pasta de extrudare

3. Suplimente

În secțiunile anterioare am expus importanța structurii mașinii de paste și a tipurilor de paste care pot fi făcute. În consecință, în această secțiune vom aprofunda subiectul prin abordarea componentelor suplimentare care pot fi aplicate mașinii cu role și mașinii de extrudare pentru realizarea altor forme mai complexe,cum ar fi ravioli și gnocchi.

Accesorii pentru mașini cu role

Cei mai buni producători de mașini cu role oferă diferite accesorii aplicabile mașinii de bază pentru a face alte tipuri de paste. Cu toate acestea, aveți grijă să citiți bine instrucțiunile, deoarece adesea aceste componente accesorii funcționează numai manual, și nu cu funcția motorului activată.
Vom trece acum în revistă cele mai importante piese accesorii pe care le puteți cumpăra pentru mașina electrică cu role:

Componenta accesoriu pentru ravioli

Accesorii pentru mașini de extrudare

În schimb, așa cum am avut deja ocazia să subliniem, mașinile care funcționează prin extrudare prevăd aplicarea discurilor interschimbabile prin care să treceți aluatul, ceea ce vă poate permite, de asemenea, să faceți paste scurte, cum ar fi mărunțiș, cannelloni, și, de asemenea, fusilli, cochilii, radiatoare, țevi, casarecci, dar nu permit realizarea, de exemplu, a pastelor pentru ravioli.
În cazul mașinilor de extrudare va exista o spatulă pentru a tăia aluatul la lungimea dorită, deoarece este extrudat.

4. Tipul motorului

Nu putem lipsi unele informații despre calitatea motorului, deoarece examinăm tipul de mașină de paste echipate cu un motor. Ceea ce ne interesează în principal, este că motorul este eficient, rezistent și că, dacă este detașabil, este ușor și solid de aplicat.

Motorț integrat sau detașabil

O distincție preliminară pe care trebuie să o facem, pentru a evalua calitatea și performanța acestuia, se referă la poziția motorului:există modele cu un motor integrat în mașina în sine și modele care permit utilizarea automată cu un motor extern detașabil. Să vedem avantajele și dezavantajele ambelor opțiuni.

Motor integrat

Un motor de acest tip va avea mai puține șanse de a fi expus la agenți externi și, prin urmare, de a fi supus ruperii. Din acest motiv, este de preferat față de motoarele celui de-al doilea tip. Cu toate acestea, rețineți că, în acest caz, garanția mașinii va fi unică,astfel încât în cazul în care motorul iese din garanție și nu este reparabil, mașina va trebui înlocuită complet cu una nouă.

Motor extern detașabil

Motor detașabilÎn al doilea caz, cu toate acestea, motorul este extern, deci este mai expus la orice deteriorare. Cu toate acestea, dacă este necesar, puteți cumpăra o posibilă piesă de schimb în caz de defecțiune sau puteți folosi mașina pur și simplu manual. Un alt aspect pozitiv al acestui tip este că, în acest caz, garanțiile ar trebui să fie două: una pentru mașină (chiar și până la 10 ani) și una pentru motorul extern,care poate fi garantat timp de 2 ani.
Poate fi interesant să observați sistemul de atașare a motorului la corpul mașinii:cea mai bună soluție implică o mecanică a baionetă. Cu toate acestea, subliniem că chiar și în cele mai bune modele puteți găsi ace din plastic, care au o probabilitate mai mare de rupere.

Putere

În general, pentru acest tip de aparat de uz casnic neprofesionist, motorul va avea o putere foarte scăzută și,prin urmare, consumul va fi, de asemenea, foarte scăzut.
De fapt, dacă este adevărat că mașinile profesionale de paste au puteri de până la 1000 Wați, în modelele pentru uz casnic puteți găsi o putere între 70 și 100 Wați pentru mașinile cu role și până la aproximativ. 200 Watts pentru mașini de extrudare, de asemenea, echipate cu o mașină de frământare.

Zgomot

În afară de putere, subliniem că informațiile furnizate de producători cu privire la motorul mașinilor de paste sunt adesea incomplete. De exemplu, nu sunt furnizate indicații privind zgomotul,dar în orice caz o mașină de paste va emite în aproape toate cazurile un sunet surd care nu este foarte enervant.

Velocitate

Chiar și în ceea ce privește viteza, nu veți găsi indicații complete și standardizate. Puteți găsi viteza rolelor sau cantitatea de aluat extrudat într-o anumită perioadă de timp.
Pe mașinile cu role poate exista un buton pentru reglarea vitezei pe două niveluri pentru prelucrarea masei și pentru realizarea formei.
Pe de altă parte, pentru mașinile de extrudare, poate fi indicată cantitatea de pastă extrudată pe minut.

5. Confort

Am ajuns la al cincilea și ultimul factor. Prin confort ne referim atât la caracterul practic al utilizării, cât și la curățarea unei mașini de paste.

Ușurința de utilizare

O mașină bună din punct de vedere al ușurinței de utilizare va fi o mașină cu funcții simple. De asemenea, va fi echipat cu un manual pentru instrucțiuni de asamblare și pentru utilizare.
Printre accesorii, prezența unei cărți de rețete în interiorul pachetului este binevenită, care trebuie să fie cât mai precisă posibil, de asemenea, pentru utilizarea adecvată a componentelor suplimentare despre care am vorbit mai sus.
În cele din urmă, subliniem că întotdeauna în cazul unei mașini de extrudare de ultimă generație, afișajul
vă va permite să vizualizați toate funcțiile selectate, făcând utilizarea, de fapt, foarte practică.
Pe piață puteți găsi, de asemenea, un accesoriu suplimentar pentru a preveni
lipirea pastelor lungi, cum ar fi cel din fotografia următoare.Carte de rețete livrată cu mașină de pasteMasina de paste cu afisaj

Suport de uscare

Curăţenia

Fiind un aparat de bucatarie, aspectele igienice sunt un element important de care trebuie sa tii cont. Mașinile cu role și extrudare necesită diverse operațiuni de curățare și întreținere.
Cei echipați cu role vor trebui să fie curățați cu o cârpă uscată sau cu o periuță de dinți moale. Acestea nu trebuie spălate niciodată în apă sau cu ajutoruldetergenților. Dacă mașina are role de bună calitate, acestea vor fi cu siguranță fabricate din material non-stick și, prin urmare, acumularea de reziduuri în interiorul mașinii va fi limitată. Nu este absolut recomandat să folosiți ustensile metalice pentru a elimina reziduurile de pastă, deoarece acestea ar putea zgâria rolele și ar putea face mașina de paste inutilizabilă. Pentru reziduurile cele mai încăpățânate, vă recomandăm să rotiți rolele până când acestea ies din corpul mașinii.
În schimb, mașinile de extrudare pentru uz privat ar trebui să fie construite cu piese de plastic detașabile, mașină de spălat vase în condiții de siguranță.
Având în vedere acest aspect, mașinile de extrudare care sunt echipate cu piese din plastic separabile și, prin urmare, ușor de spălat în apă și cu ajutorul unui detergent comun de spălat vase, manual și în mașină de spălat vase, pot fi mai confortabile.

Alți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi mașina de paste făinuit

Materialele sunt importanteț

Materialele utilizate pentru mașină sunt foarte importante,nu numai pentru durabilitatea și calitatea acestui aparat, ci și pentru o chestiune de tip igienico-sanitar.
Mașinile electrice pentru fabricarea pastelor ar trebui să aibă role din oțel inoxidabil și pot avea unele componente interne din plastic. Amintiți-vă că oțelul inoxidabil nu ruginește. Dimpotrivă, rolele din oțel cromat, dacă sunt zgâriate și deteriorate la suprafață, pot rugini și pot deveni inutilizabile.
Un alt material pe care îl veți găsi indicat este aliajul de aluminiu pentru alimente: acest material garantează absența metalelor grele dăunătoare sănătății. Veți găsi, de asemenea, tratamentul special de anodizare,care crește duritatea suprafeței aliajului de aluminiu și îmbunătățește rezistența în timp. În plus, puteți găsi, de asemenea, un strat de rășină polimerică,care elimină eliberarea de praf datorită oricărei frecări create și care permite pastei să se detașeze cu ușurință de role.
Cei mai buni producători, în orice caz, garantează siguranța produselor lor cu diverse certificări care atestă conformitatea lor cu standarde alimentare precise.

Brandul este importantț

Companiile care decid să producă mașini de paste sunt din ce în ce mai multe, chiar și la nivel internațional. Nu excludem faptul că producătorii străini sunt capabili să producă mașini valide, dar nu putem evita recomandarea mărcilor italiene cu experiență de aproape secole. Pentru alegerea mărcii nu trebuie să neglijați niciodată importanța unui serviciu bun pentru clienți și garanția produsului, care ar trebui să fie de cel puțin doi ani.
Producatorii italieni care garanteaza cu siguranta o calitate de renume sunt Imperia si Marcato,companii care s-au impus inca din anii 30 si, prin urmare, au o experienta indelungata in acest sector. Cu toate acestea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că marile companii internaționale produc astăzi modele bune și, de obicei, permit disponibilitatea ușoară a accesoriilor și a oricăror piese de schimb.

Prețul este importantț

Prețul mașinii electrice pentru a face paste proaspete la domiciliu poate indica calitatea produsului, cu toate acestea, în opinia noastră, nu ar trebui să depășească 200 de euro. De fapt, deoarece este un aparat simplu și nu o mașină profesională, costul său ar trebui să fie scăzut, cu excepția cazului în care doriți să înființați un mic laborator de paste proaspete și, prin urmare, aveți nevoie de o mașină care poate garanta o cantitate mare de muncă.
Gamele de preturi pe care le-am identificat pentru pastele electrice sunt: cea joasa, incepand de la 50-60 Euro, cea intermediara, in jur de 100 Euro si cea mare, pana la 200 Euro. Luați în considerare faptul că la aceste costuri ar putea fi adăugate cele ale oricăror piese suplimentare,cum ar fi accesoriul pentru a face ravioli care pot costa aproximativ 30 de euro.