Cele mai bune măști 2021 (Top 5)

Factorii fundamentali pentru alegerea unei măști

Tipuri

Răspândirea măștilor, în special în orașele mari, a devenit din ce în ce mai evidentă în ultimii ani, nu numai în perioada cea mai la risc pentru cei alergici la polen, ci pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, există unele dezinformări cu privire la diferitele tipuri de măști disponibile pe piață și funcțiile acestora,care sunt destul de specifice. Unele sunt concepute pentru uz profesional în domeniul medical, altele pentru cetățenii obișnuiți care locuiesc în zone puternic poluate, altele pentru cei care trebuie să se ocupe de substanțe potențial toxice. Pe această pagină vom încerca să clarificăm subiectul analizând caracteristicile diferitelor tipuri de măști.Tipuri de măști

Mască pe jumătate sau mască completă

O primă distincție trebuie făcută în funcție de designul măștii în sine. De fapt, puteți găsi modele care acoperă doar o parte a feței și altele care, în schimb, protejează pe deplin întreaga față:

Pe această pagină ne vom ocupa exclusiv de jumătăți de măști, având în vedere că modelele full-face sunt destinate unor utilizări foarte specifice care în cea mai mare parte nu interesează marea majoritate a utilizatorilor, ca să nu mai vorbim că distribuția lor este încredințată canalelor specializate.

Ce sunt măștile forț

În acest paragraf ne ocupăm de diferitele utilizări pentru care sunt destinate diferitele tipuri de măști. Trebuie remarcat faptul că acestea nu sunt interschimbabile,deci în funcție de tipul de utilizare pe care doriți să îl faceți din ele, va trebui să cumpărați un model adecvat.Mască rezistentă la vânt

Tipul de mascăUtilizare și caracteristici
Chirurgicaleacestea sunt, evident,concepute pentru personalul medical și sunt"destinate să limiteze transmiterea agenților infecțioși de la personal la pacienți și invers, în anumite situații în timpul procedurilor chirurgicale în blocurile de operații și în alte medii medicale cu cerințe similare"(de pe site-ul Ministerului Sănătății). Ele nu sunt măști care aderă perfect la față, deoarece scopul lor este, de fapt, de a împiedica picăturile de salivă sau alte fluide respiratorii (numite și "picături") să intre în contact cu alte persoane. Acest lucru, cu toate acestea, nu asigură protecția împotriva unor particule foarte mici, atât de mult încât acestea sunt suspendate în aer sub formă de aerosoli, care conțin viruși sau alți agenți patogeni. Prin urmare, utilizarea unei măști chirurgicale nu te face imun la contagiune prin influențe sau alte boli transmisibile prin secreții respiratorii. Ele pot fi formate din mai multe straturi diferite și, după cum vom vedea, trebuie eliminate imediat după utilizare.
Rezistent la vântsunt măști concepute mai ales pentru a proteja de frig și sunt folosite atât de sportivi, cât și de cei care se deplasează cu bicicleta sau motocicleta chiar și în lunile de iarnă. În general, acestea sunt ușor lavabile și nu sunt capabile să protejeze nici de poluare, nici de agenții patogeni de orice fel. În ciuda acestui fapt, ele sunt foarte populare și mulți cred în mod eronat că pot garanta o mai mare protecție a sănătății.
Praffac parte din categoria mai largă de aparate respiratorii,numite și filtre faciale. Acestea sunt în general echipate cu filtre speciale care vă permit să purificați aerul, de fapt, de la particulele de praf suspendate în aer, pornind de la cele poluante din cauza smogului, până la cele derivate din demolarea unei clădiri. Ele există atât pentru uz profesional, cât și personal, iar eficacitatea lor poate fi determinată de tipul de filtru utilizat. Deoarece acesta este un subiect destul de important, îl vom aborda mai detaliat în paragraful următor.
Antigazele fac parte din categoria aparatelor respiratorii, la fel ca cele rezistente la praf, dar sunt capabile să protejeze eficient tractul respirator de gazele și vaporii toxici sau poluanți. Are mai multe filtre și are nevoie de oxigen pentru a funcționa corect, motiv pentru care trebuie conectat la un cilindru extern în cazul în care este utilizat într-un mediu lipsit de acesta. Măștile de gaz reale sunt utilizate numai în sectoare foarte specifice,de exemplu în armată sau în uzine chimice.

Filtre

În cazul în care doriți să cumpărați un aparat respirator, în specialo mască de praf,este esențial să verificați ce filtru FFP utilizează pentru purificarea aerului inhalat. Acronimul FFP înseamnă filtrarea piesei de fațăsau a filtrelor faciale (după cum am văzut, un sinonim pentru căile respiratorii) și există trei niveluri diferite de protecție posibile:

În funcție de utilizare, este, prin urmare, important să evaluați care este filtrul corect și este evident bine să vă asigurați că acesta este de fapt echipat cu o certificare de calitate valabilă,în special dacă cumpărați produse fără o marcă recunoscută. Amintiți-vă că produsele care sunt de fapt valabile necesită o cheltuială mai mare și că, așa cum vom vedea în paragraful următor, în unele cazuri este esențial să le înlocuiți foarte frecvent.

Reutilizabil sau reutilizabil

În realitate, alegerea între o mască de unică folosință sau reutilizabilă este indisolubil legată de tipul de utilizare pe care doriți să o faceți. O mască chirurgicală,de exemplu, trebuie să fie absolut aruncată odată ce nu mai este utilizabilă, adică atunci când a devenit umedă și trebuie apoi eliminată conform unei proceduri corecte. Același lucru este valabil și pentru aparatele respiratorii cufiltru , care devine ineficient după o utilizare mai mult sau mai puțin prelungită și trebuie neapărat înlocuit, ceea ce înseamnă, în majoritatea cazurilor, și schimbarea măștii în sine. Singurul tip care poate fi reutilizat de mai multe ori este cel rezistent la vânt, tocmai pentru că, așa cum am văzut, este doar o protecție împotriva aerului rece sau prea puternic, dar nu împotriva agenților toxici, patogeni sau poluanți.Mască de unică folosință

Materiale și reglementări

Un alt element de luat în considerare înainte de a cumpăra o mască se referă la materialele cu care este făcută și posibilitatea de a o ajusta pentru a o face cât mai confortabilă. Modelele rezistente la vânt, după cum am văzut, sunt reutilizabile și, prin urmare, sunt adesea fabricate fie din bumbac, fie din materiale sintetice ușor lavabile. Aparatele respiratorii și măștile chirurgicale,pe de altă parte, sunt concepute pentru a fi utilizate limitat la câteva ore, astfel încât acestea sunt fabricate din materiale diferite. Cele pentru uz sanitar, de exemplu, sunt în general realizate din nețesute (TNT)sau într-un voal de fibre (care pot fi compuse din poliester, vâscoză sau mai mult) care se face folosind metode diferite de cele de țesut tradițional. În general, este important să vă asigurați că nu sunteți alergic la unele dintre materialele utilizate pentru construcția măștii, deoarece va trebui să rămână în contact strâns cu părțile sensibile ale feței pentru o perioadă mai mult sau mai puțin lungă de timp. În ceea ce privește posibilele ajustări,acestea sunt, de asemenea, în general mai frecvente în rândul aparatelor respiratorii, unde adesea lungimea elasticului poate fi schimbată și unde există o bară de stringinase integrată care permite măștii să adere mai bine la față. Acestea sunt trucuri care nu sunt întotdeauna prezente în modelele de utilizare chirurgicală, care, în plus, trebuie purtate urmând reguli foarte precise, despre care vom vorbi mai târziu.Mască materială

Alți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi o mască

Prețul este importantț

Deși măștile, atât de unică folosință, cât și reutilizabile, sunt aparent produse destul de simple, calitatea materialelor folosite și, eventual, a filtrelor integrate este extrem de importantă. Tocmai din acest motiv este necesar să investești o cifră mai mare dacă vrei să cumperi un produs cu adevărat valabil: un singur model de unică folosință poate costa și 6 € sau mai mult, astfel încât pentru un pachet adecvat pentru a face față nevoilor prelungite în timp este posibil să investești chiar și peste o sută de euro. Pentru modelele rezistente la vânt, pe de altă parte, costurile sunt foarte mici, cu prețuri începând de la aproximativ 7 € și, în medie, nu depășesc 20 €. Evident, nu luăm în considerare măștile de gaz profesionale, deoarece modelele valabile sunt tratate numai de dealeri specializați.

Brandul este importantț

Deși marea majoritate a producătorilor prezenți în magazinele online nu sunt cunoscuți publicului larg, există unele mărci care s-au distins pe această piață datorită calității produselor lor. În special, Uvex și 3M ar trebui menționate pentru aparatele de respirat pentru uz profesional, în timp ce în sectorul sănătății va fi necesar să se contacteze distribuitorii autorizați de materiale medicale în cazul în care există produse de calitate certificate.

Cele mai frecvente întrebări despre măști

Cum să purtați o mască chirurgicală de unică folosințăț

Pentru ca utilizarea măștii chirurgicale să fie eficientă, este necesar să o purtați în mod corect, urmând o serie de pași explicați deOrganizația Mondială a Sănătății. Iată procedura explicată pas cu pas:Masca pe măsură ce purtați

  1. înainte de a purta masca, spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau cu un gel dezinfectant pe bază de alcool;
  2. acoperiți-vă gura și nasul cu masca și asigurați-vă că nu există deschideri între mască și față;
  3. nu atingeți masca în timp ce o purtați: dacă o faceți, spălați-vă din nou pe mâini cu apă și săpun sau cu un gel dezinfectant pe bază de alcool;
  4. înlocuiți masca imediat ce cea purtată devine umedă și nu reutilizați niciodată o mască de unică folosință;
  5. pentru a scoate masca, nu atingeți niciodată partea din față, ci doar benzile elastice sau șireturile;
  6. aruncați imediat masca utilizată într-un coș bine închis;
  7. spălați-vă pe mâini cu apă și săpun sau cu un gel dezinfectant pe bază de alcool.

Masca poate preveni contagiunea prin virusuri sau bacterii

Am văzut că doar cele mai avansate filtre pot garanta o anumită protecție împotriva virușilor și a altor agenți patogeni. În ceea ce privește măștile chirurgicale, acestea nu pot garanta o protecție completă, mai ales dacă sunt utilizate incorect, așa cum se întâmplă foarte des în rândul utilizatorilor slab informați. În plus, există mai multe alte metode de contagiune, deexemplu prin ochi (motiv pentru care este bine să nu le atingeți niciodată dacă nu v-ați spălat bine pe mâini). În general, utilizarea măștii este recomandată celor care au unele simptome sau se tem că au contractat o infecție și, prin urmare, o pot transmite cu ușurință altora, în timp ce nu implică nicio certitudine a imunității pentru subiecții sănătoși care speră să evite boala.Mască de protecție