Cele mai bune mături steam 2021 (Top 5)

5 Factori decisivi pentru alegerea măturii cu aburi

Ce este o mătură de aburi și ce este forț

Este un mic generator de abur conceput pentrusalubrizarea și curățarea pardoselilor. Aspectul seamănă cu cel al unei mături electrice: un băț cu rezervorul / cazanul montat deasupra și care se termină într-un cap mare pentru distribuirea aburului, pe care se aplică o cârpă din microfibră pentru îndepărtarea murdăriei. Mătura cu aburi este ușoară, la îndemână și stă singură. Dar aveți grijă: nu este un instrument de înlocuire pentru aspirator sau mătura electrică: se recomandă să treceți întotdeauna unul dintre aceste două aparate pe podea înainte de a-l trata cu mătura de abur, astfel încât să maximizați rezultatele. Acțiunea aburului este de fapt indicată pentru îndepărtarea celei mai încăpățânate sau sedimentate murdării, în timp ce mașinile de aspirație elimină doar cel mai ușor praf și resturi.
Pe lângă funcția de curățare, aburul are și o funcție binecunoscută de igienizare: prin urmare ajută la eliminarea bacteriilor și a virușilor,ajutând la crearea unui mediu mai sănătos.Mătură cu aburi Vileda

Când se utilizează mătura de aburi

Cei cărora le pasă cel mai mult de curățarea casei pot trece în siguranță mătura de aburi în fiecare săptămână, ca parte a curățeniei "generale" pe care o facem cu toții în mod normal o dată pe săptămână. În special, dacă există copii mici sau animale de companieîn casă , poate dorim să o trecem și mai des pentru a menține un nivel ridicat de igienă și curățenie.
În mod clar curățarea este mai eficientă cu cât murdăria este mai "proaspătă": dacă am vărsat lichide sau am murdărit podelele cu noroi după ploaie, putem trece mătura de aburi imediat pentru a preveni încrustarea murdăriei.

1. Performanță

Primul factor de luat în considerare atunci când cumpărați o mătură cu aburi este cel care se referă la performanța pe care o poate oferi. De fapt, veți fi interesați să știți ce temperaturi poate ajunge aburul livrat și dacă acest lucru poate fi ajustat pentru a trata diferite suprafețe,chiar delicate. Dar să mergem în ordine și să încercăm să vedem unul câte unul caracteristicile care afectează performanța unei mături cu aburi.
Mătură de aburi

Putere

Puterea absorbită de o mătură de abur este importantă pentru un motiv fundamental: depinde de viteza cu care apa din rezervor atinge temperatura necesară pentrualimentarea cu abur și,prin urmare, este decisivă pentru timpii de așteptare necesari înainte de a putea începe să utilizați mătura. Pe piață puteți găsi mături electrice cu o putere absorbită cuprinsă între 800 și 1600 W:diferența în ceea ce privește timpii de așteptare, cu aceeași apă încărcată în rezervor, este semnificativă. O mătură cu abur de 800 W poate dura un minut sau cam asa ceva pentru a încălzi 500 ml de apă, în timp ce o mătură de 1600 W poate dura doar 15 secunde.

Temperatură

De asemenea, este important să se evalueze ce temperatură poate ajunge aburul produs de mătură. Pentru o acțiune cu adevărat incisivă asupra murdăriei deja la prima trecere, este de preferat, de fapt, o mătură de abur care atinge temperatura de 120 ° C, în timp ce măturile care "se opresc" la 100 ° C pot necesita mai mult de o trecere pentru a îndepărta în mod eficient murdăria (sau pentru a folosi, după cum vom vedea, ajutorul detergentului).
Temperatura măturii de abur

Emisie

Chiar și posibilitatea de a reglaintensitatea emisiei de abur nu ar trebui subestimată, deoarece de aceasta poate depinde posibilitatea de a trata sau nu chiar suprafețe delicate, cum ar fi parchetul. De obicei, modelele care nu asigură nicio ajustare sunt de fapt ideale doar pentru pardoseli dure, în piatră sau ceramică și pentru covoare și covoare. Pe de altă parte, cele mai versatile modele oferă două sau trei ajustări diferite ale emisiilor și specifică pentru ce tip de suprafață sunt indicate. În cele din urmă, este, de asemenea, posibil să se găsească modele cu reglare "continuă", în care utilizatorul este cel care reglează jetul de abur de la un minim la maxim, fără o indicație precisă a modului de reglare a emisiilor pentru fiecare suprafață.
Iată un scurt rezumat al suprafețelor pe care poate fi utilizată o mătură de abur:

SuprafațăJudecată
Pardoseli dure (teracotă, ceramică, marmură)Minunat
Pardoseli delicate (lemn, parchet)Excelent, dar numai cu abur reglabil
Îmbinări de țiglăBun
CovoareSuficient
TapiţateSuficient, dar numai cu un accesoriu special
Robinete și obiecte sanitareNu este indicat
WindowsNu este indicat
Interioare autoNu este indicat

2. Apă

Un al doilea factor important de luat în considerare se referă la gestionarea apei. Ne referim în primul rând la capacitatea rezervorului, care este direct legată de durata de utilizare a măturii de abur înainte de a fi nevoie să ne oprim la alimentarea apei și la prezența sau absența filtrelor sau a altor sisteme care, prin limitarea formării scării calcarului, contribuie la întreținerea măturii de abur.

Capacitatea rezervorului

Din această caracteristică depinde cât timp puteți utiliza mătura de aburi fără a fi nevoie să vă opriți pentru topping up. Subliniem că, în general, toate măturile moderne de abur permit reîncărcarea imediată, adică fără a fi nevoie să așteptați ca rezervorul să se răcească și să piardă presiunea, așa cum a fost necesar pentru multe modele din generația anterioară.
Acestea fiind spuse, măturile cu aburi au, în general, rezervoare cu o capacitate destul de mică, de la un minim de 350 ml la maximum 500 ml. Raportul capacitate/autonomie este însă, în general, foarte bun: un plin de 400 ml, de exemplu, poate fi deja suficient pentru a spăla aproximativ 100 de metri pătrați de podea.Rezervor de mătură de abur
Mătură de abur rezervor deschis

Sisteme anti-calcar

Prezența sistemelor de filtrare anti-calcar este importantă pentru a simplifica întreținerea măturii cu aburi și pentru a asigura o durată lungă de viață a acesteia în timp. De fapt, în timp, acumulările de calcar pot împiedica progresiv evadarea corectă a aburului, până la punctul de a preveni cu totul. Orice filtre pot fi permanente și,la rândul lor, au nevoie de o curățare periodică simplă pentru a restabili eficacitatea lor completă sau perisabile,pentru a fi înlocuite în mod regulat. Cu toate acestea, este important să se cunoască, cel puțin în termeni generali, gradul de duritate a apei furnizate de apeductul de referință: atât pentru că frecvența cu care va fi necesară curățarea sau înlocuirea filtrului va depinde de acest lucru, cât și pentru că, în caz de duritate extremă sau absență totală a unui sistem de filtrare, utilizarea apei distilate (nu demineralizată, deoarece aceasta poate conține substanțe chimice nocive pentru părțile interne ale măturii de abur).

Rezervor de detergent

În plus față de rezervorul de apă, unele modele au, de asemenea, un rezervor separat pentru detergent. În multe cazuri, acestea sunt mături de abur care nu sunt capabile să ajungă la temperaturi ridicate și, prin urmare, trebuie să asiste la acțiunea de curățare a aburului cu detergent normal de podea.

3. Accesorii

Mătură de aburi cu accesorii
Accesoriile furnizate cu o mătură de aburi sunt, de asemenea, foarte importante, mai ales dacă doriți să o utilizați nu numai pentru a curăța podelele, ci și covoarele, covoarele, perdelele sau ferestrele. Prin urmare, unele modele deosebit de versatile vă vor permite să separați rezervorul de mătură și să îl adaptați pentru utilizare cu un furtun flexibil sau o duză specială pentru curățarea suprafețelor plasate în partea de sus. Să vedem mai jos care pot fi cele mai comune accesorii furnizate împreună cu mături cu aburi.

În plus față de acestea, puteți găsi și alte accesorii, cum ar fi duze suplimentare care vă permit să tratați diferite suprafețe și țevi rigide sau flexibile care vă permit să extindeți gama de acțiune a măturii și să ajungeți mai ușor la sticlă sau rafturi pe perete. Să vedem care pot fi aceste accesorii suplimentare:

4. Structura

Înainte de a face achiziția, este, de asemenea, recomandabil să faceți câteva considerații cu privire la structura măturii cu aburi, în special în ceea ce privește dimensiunea casei dvs. Măturile cu abur sunt de fapt alimentate de rețeaua electrică,iar lungimea cablului de alimentare determină în mare măsură gama de acțiune a acestui aparat. O mătură de aburi cu un cablu destul de scurt va fi, prin urmare, mai potrivită pentru casele cu camere care tind să fie mici, în timp ce o mătură cu un cablu lung se va preta, de asemenea, bine la curățarea suprafețelor mai mari, fără a fi nevoie să schimbați priza prea des. Orientativ, cablul unei mături de aburi poate varia de la 5 la 8 metri.
În plus, nu subestimați factorul de greutate la rezervorul complet, în special dacă mătura de abur pe care o cumpărați este destinată unei persoane în vârstă sau nu în plină rezistență. Modelele mai ușoare și cu un rezervor mai mic, pot cântări de fapt chiar mai puțin de 2 kg, fiind astfel mai ușor de gestionat, în timp ce modelele mai grele, echipate și cu cel mai mare rezervor, pot cântări chiar și 4 kg.
Dimensiunile măturii cu aburi pot fi apoi relevante dacă nu aveți prea mult spațiu pentru ao stoca, deși, după cum vom vedea, multe mături cu abur sunt detașabile sau echipate cu un mâner pliabil sau, în orice caz, capabile să stea într-o poziție verticală pe cont propriu.
De asemenea, puteți petrece câteva secunde mai mult pentru a evalua dimensiunea și profilul capului măturii de aburi: cele mai largi vă permit să tratați o suprafață mare în mai puține treceri, în timp ce măturile cu cap triunghiular sunt deosebit de potrivite pentru a acționa eficient în colțuri.Structura măturii de aburiMâner instrucțiuni de asamblare
Mătură de aburi cu cap dreptunghiular

5. Ușurința de utilizare

Nu uitați că designul unei mături cu aburi poate ascunde mai multe trucuri mici care pot favoriza confortul utilizării aparatului și pot face mai ușoară "parcarea" măturii atunci când nu o utilizați.

În timpul utilizării

Printre măsurile care fac confortabilă utilizarea măturii cu aburi ne amintim posibilitatea de a regla mânerul în înălțime: acest lucru vă permite să adaptați mătura la dimensiunea dvs., permițându-vă astfel să mențineți o postură corectă în timpul utilizării și, în consecință, să reduceți oboseala. Din același motiv, merită să evaluați calitățile mânerului:o aderență ergonomică acoperită cu cauciuc antiderapant va supune încheietura mâinii și brațul la mai puțin stres în timpul lucrului, precum și menținerea aderenței ferme chiar dacă mâinile încep să transpire.
De asemenea, este importantă articularea capului. Toate măturile cu aburi sunt de fapt înclinate și pot aluneca și sub mobilier, dar gradul de înclinație variază de la model la model. În plus, nu toate măturile de abur sunt echipate cu o joncțiune laterală care vă permite să vă îndoiți capul chiar și la dreapta sau la stânga: un cap mai agil eludează mai ușor obstacolele, cum ar fi picioarele mesei sau scaunelor.
În cele din urmă, rezervorul unei mături de aburi poate fi fixat sau detașabil. Acest aspect influențează operațiunile de umplere: în cazul rezervoarelor fixe, este de fapt necesar să se utilizeze dozatorul inclus în pachet, în timp ce un rezervor separabil poate fi umplut direct sub robinet. În plus, așa cum am menționat mai devreme, unele modele mai avansate și mai versatile vă permit să utilizați rezervorul separat, împreună cu unele guri de aerisire și țevi accesorii, pentru a trata alte suprafețe decât podeaua, cum ar fi obiectele sanitare, rafturile sau ferestrele.
O mătură de aburi poate avea apoi câteva funcții interesante. De exemplu, multe modele bune sunt echipate cu oprire automată de fiecare dată când mătura este plasată în poziția "parcare" sau o funcțiede "abur"care vă permite să distribuiți cu până la 50% mai mult abur timp de câteva secunde pentru a trata petele deosebit de dificile.Mătură de aburi cu mâner confortabilJoncțiunea capului măturii de abur

Retras

Atunci când mătura de aburi nu este în funcțiune, unele caracteristici îi pot reduce amprenta sau pot facilita în alt mod "parcarea" acesteia. De exemplu, mai multe modele sunt capabile să stea pe cont propriu și, prin urmare, nu trebuie să fie plasate pe un perete. În multe cazuri, atunci, având în vedere luminozitatea generală a acestor mături, există un inel care vă permite să le atârnați pe un cârlig fixat pe perete. Alte măsuri reduc în schimb dimensiunile generale în înălțime: în multe cazuri, mânerul poate fi pliat pe sine sau poate fi telescopic. În multe alte cazuri, este, de asemenea, posibil să-l dezasamblați cu totul.
În ceea ce privește cablul de alimentare, majoritatea măturilor de abur sunt echipate cu cârlige de tambur de cablu, care vă permit să păstrați firul de alimentare în bună ordine. Numai în unele cazuri rare veți găsi o rolă de cablu retractabilă cu înfășurare automată.Mâner de prindere a măturii cu abur
Cârlige de rolă pentru cabluri de mătură de abur

Alți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți mătura cu aburi

Materialele sunt importanteț

Vorbind despre mături cu aburi, materialele de construcție nu au o relevanță deosebită în sine. Acesta va fi în cea mai mare parte din plastic robust, cu piese metalice ușoare, cum ar fi aluminiul, în zone cum ar fi mânerul. Ceea ce este mai important de evaluat este dacă este ceva robustețea materialelor, în special în zonele "mobile", cum ar fi îmbinarea capului sau atașarea mânerului: o îmbinare pliabilă realizată numai din piese din plastic, de exemplu, este mai fragilă decât una echipată cu un pivot sau piese în mișcare în metal. În același mod, un mâner modular cu îmbinări de fixare este mai solid decât un mâner cu un buton de centralizare, deoarece arcurile mici care permit funcționarea tastelor pentru a elibera mânerul pot ajunge în timp la rupere.

Brandul este importantț

Atunci cand cauti o mătură cu aburi, brandul poate deveni relevant dacă îți dorești un produs versatil, bine echipat și eficient încă de la prima trecere. De fapt, putem spune că măturile cu abur de calitate medie-scăzută sunt echivalente în performanță, indiferent dacă sunt modele ale unor mărci celebre, fie că sunt produse ale unor mărci minore sau importate. Cu toate acestea, în măturile cu aburi high-end, un brand renumit este un avantaj, în virtutea investițiilor mai mari în cercetare și design care permit mărcilor precum Black + Decker, Hoover sau Polti să acționeze ca principalii inovatori din sector.
Rămânând în schimb în cea mai ieftină gamă,există cel puțin două mărci demne de remarcat și foarte apreciate pentru performanțe bune la un cost rezonabil: Ariete și Vileda.
Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că, dincolo de considerente de performanță, în multe cazuri, asistența pentru clienți oferită de un brand mare este mai răspândită și mai ușor de contactat decât cea a unui brand minor, pentru o chestiune simplă de resurse și investiții în customer care.

Prețul este importantț

Pentru alegerea unei mături cu aburi, prețul indică în mod normal calitatea și versatilitatea produsului pe care urmează să îl cumpărați. De fapt, este destul de normal ca modelele echipate cu un număr mai mare de accesorii și care, probabil, permit și utilizarea rezervorului ca generator independent de abur, costă mai mult decât o mătură de abur mai simplă, potrivită numai pentru curățarea podelelor și covoarelor. Orientativ, acestea sunt prețurile și caracteristicile pe care vă puteți aștepta să le găsiți pe piață:

Cele mai frecvente întrebări despre mătura cu aburi

Cum se utilizează mătura de aburiț

Utilizarea măturii cu abur este într-adevăr foarte simplă. După cum sa menționat deja, este recomandabil să aspirați mai întâi podeaua care urmează să fie tratată pentru a maximiza randamentul curățării cu abur. După aceea:

  1. Aplicați pânza:cârpele din microfibră trebuie aplicate în prealabil pe capul măturii;
  2. Umplerea rezervorului: se face cu mătura oprită, desigur;
  3. Porniți mătura: de obicei comutatorul are o lumină care semnalează aprinderea;
  4. Așteptați pregătirea aburului: va trece o perioadă de timp de la momentul aprinderii măturii până la prima alimentare cu abur;
  5. Treceți mătura: mătura de aburi este trecută pe podea exact când treceți o mătură electrică. Dacă îl treceți pe un covor sau covor, va trebui să utilizați branțul de plastic inclus de obicei în aprovizionare.

Mătura de aburi pentru covoare este fineț

Puteți curăța covoarele cu o mătură de aburi, dar fără a vă aștepta la rezultate excepționale. Cu toate acestea, acțiunea de igienizare a aburului pe covoare este pozitivă.

Mătura de aburi pentru canapele este fineț

Aceasta nu este, de asemenea, o utilizare pentru care mătura de abur este proiectată. Pe piață puteți găsi în continuare modele echipate cu accesorii pentru acest tip special de curățare.

Mătura de aburi pentru marmură este fineț

Da, marmura este o suprafață ideală pe care să folosiți mătura de aburi. Nu există nici un pericol de a strica podeaua, iar pânza curge fără probleme.

Mătura de aburi pentru coacere este fineț

Chiar și pe podelele de teracotă mătura de aburi poate fi utilizată fără a risca să strice suprafața.

Mătura de aburi pentru parchet este fineț

Practic da, puteți folosi și abur pe podele din lemn. Cu toate acestea, este important ca acestea să fi fost tratate cu un material de etanșare special care îmbunătățește etanșeitatea lor și previne absorbția umidității (inclusiv cea a aburului). În caz de îndoială, vă recomandăm să testați reacția podelei în avans prin tratarea unei mici porțiuni de parchet cu o mătură de aburi.

Puteți utiliza mătura de aburi pentru a curăța îmbinările dintre plăciț

Este posibil să curățați îmbinările cu mătura de abur, chiar dacă nu are accesorii de precizie care vă permit să direcționați în mod corespunzător jetul de abur. Pentru a efectua o curățare temeinică și precisă a articulațiilor, se recomandă mai degrabă utilizarea unui dispozitiv de curățare cu abur.

Puteți curăța ferestrele cu mătura de abur

Nu se recomanda curatarea geamurilor cu mătura de abur, de asemenea, pentru această utilizare detergenți cu abur sau scrubere cu abur echipate cu accesorii specifice pentru curățarea ferestrelor sunt mai potrivite.

De ce mătura cu aburi este mai bună decât mopțul clasic

Mătura cu abur are mai multe avantaje față de sistemul tradițional de curățare a podelei: aburul vă permite să curățați în profunzime prin eliminarea aproape tuturor bacteriilor cu un consum relativ scăzut de apă; în plus, folosind mătura de abur, se efectuează o curățare fără detergenți, deci în acest sens este un sistem mai ecologic. Dacă aveți animale acasă, eliminați riscul ca substanțele chimice din detergenți să provină de la ele. În cele din urmă, amintiți-vă că curățarea cu abur este mai puțin obositoare pentru utilizator, care, spre deosebire de ceea ce se întâmplă folosind mopul, nu trebuie să-și aplice propria forță pentru a exercita o presiune suficientă pentru a îndepărta murdăria.
Dezavantajul este, în schimb, faptul că pentru a genera abur este nevoie de conectarea la rețeaua electrică.

Cum se curăță pânza de mătură de aburiț

Lavetele din microfibra sunt in mod normal lavabile la masina fara precautii speciale.

Cum pot parfuma mătura de aburi

Pentru a parfuma casa în timpul curățării cu abur există două posibilități, ambele bazate pe utilizarea uleiurilor esențiale și / sau oțet:

  1. Parfumuri în rezervor:puteți turna direct în rezervor câteva picături de oțet sau ulei esențial amestecat cu alcool denaturat, apoi agitați mătura pentru a amesteca bine conținutul cazanului;
  2. Parfumuri pe podea:puteți amesteca apă și oțet sau apă și ulei esențial separat, apoi treceți la pulverizarea amestecului direct pe podea folosind un spray.

Dacă optezi pentru ulei esențial, poți alege în siguranță parfumul tău preferat, deoarece din punct de vedere practic nu contează.

Cum pot descaleca mătura de aburi

Decalcifierea rezervorului de mătură de abur este foarte simplă. Întreținerea trebuie efectuată în mod regulat, cu o frecvență variabilă în funcție de duritatea apei utilizate; indicativ după 50 de utilizări dacă apa este destul de dulce, după 25 dacă apa este foarte calcaroasă.
Este necesar să se pregătească o soluție de două părți de apă și una de oțet alb cu care să umpleți rezervorul. Având grijă să plasați capul măturii, astfel încât să nu atingă podelele sau covoarele (de exemplu, în duș sau cadă), trebuie să porniți aparatul și să-l lăsați să producă abur până când amestecul este complet epuizat.
Dacă un tratament nu este suficient pentru a restabili fluxul normal de abur, va fi necesar să-l repetați de câte ori este necesar. Odată ce rezultatul este obținut, pentru a curăța reziduurile de oțet, va trebui să umpleți rezervorul cu apă curată și să-l clătiți foarte atent, după care, din nou, va trebui să umplem rezervorul de apă, să pornim și să-l lăsăm să se evapore până când alimentarea cu apă este epuizată.

Există o mătură de aburi fără fir

Nu există multe modele wireless pe piață, pentru simplul motiv că generarea de abur necesită multă energie și, în general, performanța este mai bună dacă sursa de energie este nelimitată. Este posibil ca situația să se schimbe odată cu evoluția bateriilor, dar pentru moment este încă mai bine să preferați un model alimentat de rețea.