Cele mai bune oximetre 2021 (top 5)

Factorii decisivi pentru alegerea oximetrului

În cabinetul nostru de medicină păstrăm cu toții și mici instrumente medicale care vin la îndemână atunci când suntem bolnavi sau acuzăm puțină oboseală sau o mică boală: pe lângă cele mai comune dintre aceste instrumente, și anume termometrul clasic de febră și monitorul tensiunii arteriale,mulți ar putea considera util să aibă un oximetru.

Ce este un oximetru

Un oximetru este un dispozitiv electronic de mici dimensiuni echipat cu un senzor optic care poate fi aplicat pe un deget al mâinii sau, în unele cazuri, pe lobul urechii. Un oximetru este folosit pentru a măsura oxigenarea (saturația) sângelui, adică pentru a măsura cât de mult oxigen este transportat de sângele nostru. Pe scurt, utilizarea oximetrului ajută la înțelegerea dacă plămânii noștri funcționează bine: valorile de oxigenare sub medie pot indica, de fapt, unele probleme la nivel pulmonar.Oximetru

Cum funcționează oximerul

Oxigenul este "legat" de celulele roșii din sânge prin "lipiciul"hemoglobinei:acesta, în funcție de faptul dacă este sau nu legat de moleculele de oxigen, absoarbe radiația luminoasă de frecvență diferită sau infraroșu atunci când este legată de oxigen, roșu atunci când nu este legat de oxigen. Principiul de funcționare al unui oximetru se bazează tocmai pe această diferență: la "baza" etrierului există de fapt două diode ușoare,dintre care una emite lumină roșie la 660 nm și cealaltă lumină infraroșie la 940 nm. În partea superioară a mânerului există în schimb un detector,care "colectează" cele două fascicule de lumină după ce au trecut prin degetul utilizatorului: măsurând diferența dintre radiația luminoasă emisă și cea primită, senzorul calculează nivelul de saturație a sângelui.
Odată ce am clarificat ce este un oximetru și cum funcționează,trecem la ceea ce considerăm factorii fundamentali de luat în considerare înainte de a cumpăra.Oximetru cum funcționează

1. Informații furnizate

Factorul de informare furnizat se referă la cantitatea și tipul de date medicale pe care oximerul le poate furniza celor care îl utilizează și este decisiv în alegerea produsului care urmează să fie achiziționat deoarece, în funcție de frecvența și motivațiile pentru care este utilizat, unele informații vor fi necesare sau, dimpotrivă, inutile.

Ce măsoară oximerul

Oximerul, care se mai numește și pulsoximetru sau oximetru, este un instrument care măsoară, așa cum am menționat, saturația oxigenului într-un mod neinvaziv, măsurând cantitatea de hemoglobină legată de sânge prin aplicarea unui senzor special la deget sau la lobul urechii (în cazul sugarilor și copiilor foarte mici, degetul mare este de obicei preferat).

Când se utilizează oximerul

Acest instrument are o largă utilizare: poate fi utilizat în centrele medicale, de către medicii care fac vizite la domiciliu, de către pacienții înșiși acasă pentru a monitoriza starea lor generală de sănătate, de către persoanele care suferă de boli de inimă, boli pulmonare cronice și astm bronșic și este, de asemenea, utilizabil în timpul activităților sportive la altitudine, cum ar fi, de exemplu, aviație sportivă sau drumeții în munții înalți. Iată o listă completă a informațiilor pe care un oximetru le poate afișa pe afișajul său, pe un PC printr-un software special sau pe smartphone dacă este asociat cu o aplicație specială:Valorile oximetrului

Cele mai simple modele includ doar cele două valori numerice ale calculului SpO2 și pulsațiile, în timp ce oximetrele mai avansate oferă mai multe informații.

2. Afișarea și lizibilitatea

Acest factor descrie claritatea și lizibilitateainterfeței, adică modul în care afișajul se prezintă vizual utilizatorului. Acest factor este decisiv în achiziționarea unui oximetru, deoarece o lizibilitate mai mare a afișajului corespunde unei simplități mai mari de utilizare și, în consecință, unei mai mari utilizabilitate a produsului de către diferiți utilizatori.
Gândiți-vă, de exemplu, în special la persoanele în vârstă, la cei care nu sunt familiarizați în mod special cu dispozitivele digitale, la cei care nu sunt neexperimentați în medicină sau la cei care au probleme de vedere: toate categoriile care au nevoie de o anumită claritate atât în ceea ce privește rezoluția ecranului, cât și opțiunile grafice în crearea interfeței de către producător.
Să ne uităm în detaliu la elementele care contribuie la oferirea unei lizibilități mai mari pentru afișarea unui oximetru.

Dimensiunea și rezoluția afișajului

Ecranul care afișează datele înregistrate de dispozitiv este un element comun pentru toate produsele de pe piață, dar calitatea și tipul acestuia pot varia considerabil. Cele mai ieftine oximetre, de exemplu, includ adesea un ecran care se limitează la afișarea numerelor digital, ale cărui indicații sunt imprimate pe exteriorul ecranului, oferind astfel un nivel destul de limitat de tehnologie și claritate. Alte modele mai scumpe, pe de altă parte, oferă ecrane mult mai sofisticate, dintre care unele sunt de înaltă definiție și caracterizate printr-o claritate foarte mare. Dimensiunea afișajului, pe de altă parte, este un factor secundar, deoarece tinde să varieze destul de minim.Dimensiunea afișajului oximetru

Afișare color

Un afișaj color asigură o claritate și o lizibilitate maximă. Oximetrele care nu sunt echipate cu afișaje LCD sau OLED nu includ un ecran color, ci oferă doar un fundal negru pe care apar caractere de culoare contrastante(LED-uri).

Rotirea ecranului

Multe modele, chiar pornind de la o gamă de prețuri mediu-mici, oferă o funcție de rotire a afișajului ecranului care, în funcție de preferințele personale, poate fi vertical sau orizontal.

Niveluri de iluminare

Unele modele pornind de la o gamă medie de prețuri vă permit să alegeți între diferite niveluri de luminozitate a ecranului, pentru a vă adapta mai bine la nevoile utilizatorului. Cele mai scumpe și tehnologice produse oferă, de asemenea, până la 8 niveluri diferite de iluminare, adaptându-se foarte precis la orice condiție de lumină externă și la preferințele utilizatorului, astfel încât să nu încordeze vederea în timpul utilizării corpului de iluminat.

3. Funcții

Funcțiile reprezintă un factor care nu trebuie subestimat în alegerea unui oximetru, deoarece acestea, pe lângă faptul că fac produsul mai mult sau mai puțin sofisticat (și, prin urmare, mai mult sau mai puțin costisitor), influențează și caracterul său practic. După cum este probabil ușor de imaginat, funcțiile numeroase și sofisticate corespund unui produs plasat într-o gamă de prețuri ridicate, în timp ce, dimpotrivă, produsele care oferă mai multe posibilități esențiale se caracterizează printr-un preț mai mic și sunt mai potrivite pentru cei care nu au nevoie de un produs pentru a controla problemele sau patologiile specifice.
Prin urmare, în special pentru cei care se gândesc să utilizeze destul de frecvent acest instrument, va fi util să verificați dacă acesta este capabil să ofere o serie de funcții, printre care cele principale sunt următoarele:

Conectivitate

După cum am menționat deja, unele modele high-end oferă fie asocierea la oaplicație smartphone,fie conexiunea la computer pentru transferul și prelucrarea datelor.
Un oximetru smartphone este de obicei echipat cu o antenă Bluetooth care îi permite să fie asociat cu telefonul, în timp ce aplicația instalată pe acesta din urmă vă permite de obicei să descărcați,stocați și să analizați datele detectate.
Dacă, pe de altă parte, oximerul este însoțit de un software care urmează să fie instalat pe computer, acest lucru va permite, după conectarea cu un cablu USB,descărcarea, stocarea și prelucrarea datelor, astfel încât să poată furniza informații precise și pe termen lung medicului dumneavoastră.Oximetru pentru smartphone-uri

4. Baterie

Tipul de sursă de alimentare care permite funcționarea oximetrului este un factor care trebuie analizat cu o anumită grijă, deoarece va depinde deutilizarea practică a instrumentului, de performanța acestuia și, de asemenea, de frecvența cu care utilizatorul va trebui să-și facă griji cu privire la întreținerea acestuia. Cele mai frecvente oximetre interne se încadrează în două tipuri principale:modele alimentate de baterii de unică folosință și modele cu baterie reîncărcabilă integrată printr-un cablu clasic conectat la priza electrică. În paragrafele următoare analizăm caracteristicile, avantajele și dezavantajele celor două sisteme de alimentare, pentru a face lumină asupra căruia este cel mai potrivit pentru un utilizator, mai degrabă decât pentru altul și de ce.

Baterii

Modelele de oximetru care funcționează cu baterii de unică folosință, adică bateriile clasice de stylus sau mini stylus, sunt foarte des plasate într-o gamă de prețuri medii-scăzute și scăzute și oferă avantajul de a nu fi nevoite să depindă de electricitate pentru a utiliza produsul. Dezavantajul, însă, este reprezentat de necesitatea unei întreține mai regulate și mai atente: acordați întotdeauna atenție stării bateriei și amintiți-vă să păstrați câteva baterii de rezervă pentru a nu risca să nu puteți utiliza oximerul deoarece este descărcat.
Evident, va trebui să țineți cont de cheltuielile pentru achiziționarea de baterii (care, în orice caz, nu vor fi ridicate). Tipul și calitatea bateriilor vor afecta, de asemenea, autonomia instrumentului.Oximetru baterie

Baterie reîncărcabilă încorporată

Celălalt tip de sursă de alimentare a oximetrelor oferă o baterie internă care nu poate fi înlocuită, ci trebuie reîncărcată prin rețea. Atenție: aceste modele asigură utilizarea unui cablu numai în timpul fazei de încărcare a bateriei, dar utilizarea lor este wireless și, atunci când bateria este încărcată, nu depindeți în niciun fel de prezența unei prize de alimentare, dar puteți utiliza oximerul în orice loc și moment.

5. Accesorii

Ca un ultim factor de luat în considerare atunci când alegem un oximetru găsim accesoriile care îl însoțesc în pachet, un element care, deși poate nu decisiv, completează un produs, făcându-l mai funcțional, confortabil și adesea chiar mai scump. Prin urmare, unele accesoriisunt deosebit de importante pentru unele tipuri de utilizatori:luați în considerare, de exemplu, cazul celor care trebuie să monitorizeze nivelul de oxigenare a sângelui de mai multe ori pe zi și să lucreze sau încă mai trebuie să iasă din casă. Pentru aceste tipuri de utilizatori, un caz va fi cu siguranță util pentru a stoca în mod corespunzător instrumentul și a-l purta întotdeauna cu dvs., evitând riscul de a-l deteriora.
În general, un număr mai mare de accesorii furnizate la momentul achiziției corespunde unui preț mai mare. Apoi, există unele elemente (cum ar fi bateriile și încărcătoarele) care sunt aproape întotdeauna incluse, chiar și în modelele aparținând gamei cu cel mai mic preț. Să ne uităm în detaliu la care sunt accesoriile cu care poate fi echipat un oximetru de deget:Oximetru de depozitare

Alți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți oximerul

Materialele sunt importanteț

Materialele folosite pentru a produce oximetrele nu variază prea mult:aproape toate mărcile au, de fapt, modele produse în principal din plastic. În mod clar ceea ce variază este calitatea materialelor utilizate: am putea avea structuri mai mult sau mai puțin robuste, realizate cu materiale plastice foarte rezistente, care nu se tem de uzură și șoc, precum și vom găsi afișaje cu o calitate și claritate variabilă, cu ecran tactil sofisticat și sisteme de iluminare și, în cele din urmă, și calitatea arcului care permite deschiderea și închiderea dispozitivului poate fi mai mult sau mai puțin valabilă și durabilă în timp.
Deoarece, prin urmare, nu există o mare diferențiere în materialele utilizate, ceea ce este important de evaluat este calitatea lor, nu numai în ceea ce privește robustețea,ci și siguranța:este recomandabil să vă bazați pe mărci bine-cunoscute, pentru a vă asigura că materialele utilizate sunt de calitate, antialergice și non-toxice.

Brandul este importantț

Producătorii care se ocupă cu producția și vânzarea de oximetre de diferite calități și game de prețuri sunt destul de numeroși. Sfatul nostru este să favorizăm brandurile cunoscute și de încredere pentru a fi siguri că cumpărați un oximetru care este în primul rând bine calibrat pe parametrii medicali și capabil să facă măsurători fiabile și precise, eficiente și de lungă durată.
În plus, reflectați asupra faptului că bazându-vă pe o companie larg răspândită și bine-cunoscută este, de asemenea, un avantaj pentru serviciul post-vânzare,de exemplu pentru a contacta serviciul pentru clienți,dacă este necesar. Printre cele mai relevante companii amintim Beurer, Jumper Medical, Vitacarry, Gima, Pulox.

Prețul este importantț

Prețul este important deoarece indică posibilitățile de utilizare a oximemetrului. Pentru a ne înțelege mai bine, gândiți-vă doar că în prezent este posibil să găsiți pe piață dispozitive cu un cost mai mic de 20 €,până la modele care costă aproximativ 200 €,cu un preț de zece ori mai mare: ceea ce justifică această
diferențăț Prețul este o previzualizare a produsului: dacă este ridicat,atunci oximerul va fi echipat cu numeroase funcții, informații medicale detaliate, un ecran clar, lizibil și o baterie de lungă durată. Utilizatorul căruia i se recomandă acest tip de achiziție va fi o persoană care dorește un instrument fiabil, rezistent și versatil, care oferă diferite informații și statistici privind măsurătorile, pentru a fi utilizate frecvent și pentru a fi stocate pentru o lungă perioadă de timp.
Dimpotrivă, un preț scăzut nu corespunde neapărat unui produs slab, ci cu siguranță unui oximetru cu o funcționare esențială și poate nu foarte robust din punct de vedere structural, prin urmare potrivit numai pentru cei care doresc să-l folosească ocazional și care nu au patologii speciale de monitorizat în mod constant.

Cele mai frecvente întrebări despre oximetru

În cazul în care pentru a cumpăra un oximeterț

Pentru a cumpăra un oximetru, precum și orice alt dispozitiv medical pentru uz casnic, avem mai multe posibilități:este posibil să găsim unele modele atât în farmaciile cele mai bine aprovizionate, cât și în magazinele specializate în articole medicale. Acestea sunt flancate de numeroasele magazine virtuale,atât specializate, cât și generaliste, care oferă în schimb o mare varietate de modele la prețuri de obicei mai mici decât comercianții cu amănuntul din zonă. Este adevărat, totuși, că prin cumpărarea online nu veți avea posibilitatea de a evalua produsul "în persoană", așa cum este de obicei posibil să faceți în magazin.

Cum se utilizează oximetrul

Oximemetrul trebuie să fie " poziționat "într-oparte a corpului suficient de subțire pentru a-i permite să fie traversat de fasciculul de lumină emis de diode. După cum sa menționat deja, locația preferată este pe deget: degetul arătător este de obicei folosit, indiferent de mâna dreaptă sau stângă. Alternativ, puteți utiliza, de asemenea, lobul urechii. Pentru copii, degetulmare al piciorului este de obicei indicat. Degetul sau altă parte a corpului trebuie introdus tot drumul în clește, până când LED-ul din interior este bine în centrul unghiei. În acest moment puteți lăsa mânerul să se închidă ușor și apăsați butonul de activare. În câteva secunde, măsurarea va avea succes.
Foarte important, pentru o detectare adecvată, unghia degetului pe care se aplică oximerul trebuie curățată, adică fără smalț.Oximetru așa cum este folosit

Cum se citește oximetrul

Afișarea oximemetrului, la sfârșitul măsurării, va afișa două sau trei valori. Iată ce înseamnă acestea:

A treia valoare, nu întotdeauna prezentă, esteindicele de perfuzie,abreviat PI. Această valoare numerică indică puterea bătăii în punctul în care se aplică oximerul: cu cât această valoare este mai mare, cu atât este mai mare precizia măsurării. Măsurarea poate fi de încredere atunci când indicele de perfuzie este mai mare de 4.

Cum ar trebui să fie valorile măsurate de oximetruț

Este cu siguranță util să știm care ar trebui să fie valorile considerate normale atât în ceea ce privește saturația,cât și ritmul cardiac.
În cazuloxigenării sângelui,să vedem care sunt valorile de referință:

În toate cazurile de hipoxemie este bine să contactați medicul curant sau, în cazul unor dificultăți evidente de respirație, direct la camera de urgență.
Vorbind de ritm cardiac,cu toate acestea, presupunând că detectarea are loc în repaus complet,valorile considerate normale sunt:

Chiar și o frecvență între 80 și 100 bpm la adulți poate fi considerată în continuare normală, dar merită atenție dacă rămâne atât de mare, mai ales în timpul somnului. De asemenea, trebuie să ne amintim că mulți sportivi au o capacitate cardiacă mai mare, care poate duce la o rată cardiacă mai mică:mulți sportivi în înregistrarea perfectă a sănătății o rată cardiacă de 50 bpm.

Ce oximetru pentru nou-născuțiț

Cele mai multe oximetre normale pot fi folosite și la nou-născuți, pur și simplu aplicându-le pedegetul mare al piciorului în loc de un deget al mâinii. Cu toate acestea, există și oximetre pediatrice caracterizate printr-un senzor mic, astfel încât să se garanteze mai bine acuratețea măsurării.

Ce oximetru pentru apneea de somn

Cei care suferă de apnee în somn și au fost deja supuși unui examen de oximetrie de noapte sub supraveghere medicală pot fi interesați de monitorizarea oxigenării lor nocturne, uneori chiar la sfatul medicului. Această operație simplă vă permite să urmăriți orice agravare sau, sperăm, îmbunătățiri ale problemei. Pentru ca un oximetru să fie potrivit pentru acest tip de monitorizare, este necesar ca acesta să ofere câteva funcții specifice:Oximetru pentru apnee

Unele modele sunt, de asemenea, concepute special pentru acest tip de utilizator: ele dispun nu numai de un inel moale de măsurare din silicon, care nu deranjează în timpul somnului, dar sunt, de asemenea, echipate cu o alarmă de vibrații care este activată atunci când este detectată o apnee. Utilizatorul, în mod ideal, ar trebui să se întoarcă în jurul său în somn ca răspuns la vibrații, astfel încât să oprească apneea.