Cele mai bune planetarii 2021 (Top 5)

Cum de a alege mixerul planetar

Pro și contra mixerului planetar

Cei care iubesc patiseriea sau se bucură să facă pâine sau pizzaacasă, cu siguranță vor fi luat în considerare ideea de a cumpăra un mixer planetar. Înainte de a examina factorii care trebuie evaluați în timpul fazei de achiziție, credem, prin urmare, că este util să facem o imagine de ansamblu a argumentelor pro și contra ale acestui aparat, pentru a-i ajuta pe cei care încă mai au îndoieli cu privire la faptul dacă acesta este într-adevăr instrumentul potrivit pentru nevoile lor. Iată principalele avantaje ale mixerului planetar:

Acestea sunt cele mai evidente dezavantaje:

1. Versatilitate

Acestea fiind spuse, să analizăm cei cinci factori pe care îi considerăm esențiali să îi luăm în considerare atunci când cumpărăm un mixer planetar. Primul factor, versatilitatea, se referă la gama de aluaturi pe care o poate face acest aparat și este decisivă în alegerea unui model mai degrabă decât a altuia, deoarece este elementul care determină cel mai mult ocaziile de utilizare a unui mixer planetar, precum și ajutând la a-l face mai mult sau mai puțin complet și mai scump.planetar

Mixer sau mixer planetar

În primul rând, trebuie să facem o mică clarificare cu privire la definiția unei mașini de frământat în sine. Există diferite tipuri de mixer pe piață (spirală, furculiță, brațe de scufundare), dar cel mai răspândit în casă este mixerul planetar,din acest motiv cei doi termeni sunt adesea folosiți alternativ. Mixerul planetar este un mixer de obicei mai mare decât un mixer clasic, cu o utilizare simplă, dar cu un cost mai mare. Își ia numele de la tipul de mișcare efectuat de brațul mecanic din care este compus. Aceasta, de fapt, ca o planetă, efectuează o mișcare dublă de rotație pe sine și simultan în jurul unui punct (care, în cazul mașinii de frământare, este centrul vasului de procesare). Acest tip de mișcare vă permite să amestecați uniform tot amestecul, chiar și cel în contact cu pereții.

Accesorii și versatilitate

În ceea ce privește versatilitatea, acest lucru este dat de prezența uneia sau mai multor piese interschimbabile care sunt montate la capătul brațului mecanic al mixerului planetar care, în acest fel, poate face diferite tipuri de aluat (fiecare vas, de fapt, necesită un instrument specific pentru a fi prelucrat). Aceste componente se numesc biciuri și cârlige,sunt de patru tipuri și pot fi deja furnizate cu modelul ales pentru cumpărare sau pot fi achiziționate separat.
Aici sunt cele patru tipuri de cârlige existente / biciuri:cârlige de versatilitate planetară

În plus, puteți extinde versatilitatea unui mixer planetar prin adăugarea de accesorii care "transformă" aparatul dintr-un produs cu o singură funcție într-un procesor de alimente real, care poate, de asemenea, să taie, să răzuie, să felieze, să centrifugeze, să amestece, să stoarcă și multe altele. Unele dintre aceste accesorii, cum ar fi blenderul, pot fi furnizate, în timp ce altele trebuie achiziționate separat. Prin urmare, este necesar să identificați tipul de utilizare pe care doriți să îl faceți din mixerul planetar pentru a face alegerea potrivită și pentru a cumpăra cel mai potrivit produs pentru a vă transforma ideile în mâncăruri delicioase.

Facultativ

După cum tocmai am spus, mai multe modele vă permit să cumpărați separat piese suplimentare care pot fi legate de un adaptor sau direct de corpul mașinii pentru a extinde posibilitățile de utilizare. Cu toate acestea, va trebui să vă asigurați că modelul pe care îl alegeți este proiectat să funcționeze cu alte elemente. Să vedem care sunt opțiunile celor mai comune planetarii:

Cu excepția cazului în care producătorul indică acest lucru, nu se recomandă spălarea acestor elemente în mașină de spălat vase.
foaie planetară de aluat

Funcția de gătit

Un element final care are un impact decisiv asupra versatilității este funcția de gătit. De fapt, unele mixere planetare sunt echipate cu o rezistență integrată care permite încălzirea vasului până la o anumită temperatură.
Prezența acestei funcții este utilă pentru cei care se bucură de patiserie. Cu căldura va fi posibil să se facă preparate care altfel ar trebui făcute într-o baie de apă, cum ar fi pasteurizarea ouălor sau topirea ciocolatei.
Temperatura maximă realizabilă de aceste produse este variabilă, dar de obicei nu depășește 150 ° C. Acest lucru înseamnă că mixerul planetar poate fi folosit și pentru preparate savuroase, cum ar fi legume aburite, risotto, mămăligă sau tocană, dar nu poate fi folosit pentru prăjire sau alte tipuri de gătit care necesită temperaturi mai ridicate. De asemenea, trebuie remarcat faptul că cele mai sofisticate planetarii vă permit să selectați gradul de temperatură în funcție de grad, fundamental pentru unele preparate de patiserie care au nevoie de temperaturi foarte precise.
funcția de gătit planetară

2. Putere

Factorul care se referă la puterea unui mixer planetar este decisiv în alegerea modelului care urmează să fie achiziționat, deoarece afectează foarte mult tipul de aluat care poate fi procesat și timpul necesar. De fapt, există diferite tipuri de aluat care pot fi făcute și fiecare dintre ele necesită un nivel diferit de hidratare. Acest lucru înseamnă că aluatul care trebuie creat va fi foarte tare, moale sau moale. De exemplu, pentru aluaturile tari, adică acele aluaturi cu hidratare slabă bazată pe făină de tip 0 sau griș pentru a face pâine și paste de casă, va fi nevoie de un mixer planetar care să poată lucra încet, dar energetic ingredientele pentru o perioadă medie de timp.
Prin urmare, pe baza consistenței aluatului pe care doriți să îl creați, va trebui să vă bazați pe un mixer planetar cu caracteristici potrivite pentru prelucrarea acelui tip de aluat. În acest sens, patru elemente legate de factorul de putere sunt decisive și este important să le luăm în considerare pe toate pentru a fi siguri că vom face o alegere adecvată.putere planetară

Putere

Puterea exprimată în wați este cu siguranță cea mai importantă valoare de verificat pentru a fi siguri că mixerul planetar este capabil să amestece în mod adecvat orice tip de aluat pe care doriți să îl faceți. O putere de aproximativ 250 de wați ar trebui să fie aproximativ valoarea minimă de la care să porniți pentru a nu risca arderea sau deteriorarea motorului sau pentru a nu putea utiliza dispozitivul ales pentru a pregăti felurile de mâncare dorite. Puterea unui mixer planetar depinde de capacitatea maximă, gama de prețuri și funcțiile integrate. Deși nu este posibil să se generalizeze, se poate spune că, de obicei, cele mai scumpe modele care au și funcția de gătit au o putere maximă care depășește 1100 de wați.

Velocitate

De asemenea, este important să verificați dacă modelul pe care intenționați să îl cumpărați este echipat cu setări de viteză diferite,în funcție de tipul de mâncare pe care doriți să îl procesați și de felurile de mâncare care urmează să fie pregătite. Un mixer planetar cu o singură sau puține viteze disponibile se va putea adapta la un număr mai mic de aluaturi sau, în orice caz, să le lucreze cu o dificultate mai mare (și, prin urmare, riscați să distrugeți motorul și cârligele folosite pentru frământare). Pe piață este posibil să se găsească modele care depășesc 20 de viteze,cu siguranță mai performante cu orice tip de aluat, în ciuda faptului că prețul lor este mai mare. După cum va fi poate ușor de imaginat, cea mai înaltă performanță corespunde dispozitivelor aparținând unei game de prețuri mai scumpe și, de fapt, cele mai simple și mai ieftine produse nu sunt echipate cu numeroase viteze sau putere considerabilă: acest lucru nu înseamnă că sunt neapărat slabe, ci, mai degrabă, trebuie să fie destinate prelucrării exclusive a anumitor tipuri de aluat și, prin urmare, pot fi potrivite pentru cei care, de exemplu, trebuie să facă câteva preparate esențiale (cum ar fi, poate, aluaturi pentru deserturi sau alte aluaturi moi).

Timp de lucru

În plus față de viteză, este bine să luați în considerare și timpul maxim de lucru. Unele aluaturi, de fapt, cum ar fi cea de pizza, au nevoie de medii-lungi ori. Un model cu o putere mare este de obicei capabil să lucreze până la 20 de minute la rând fără riscul supraîncălzirii motorului. Dimpotrivă, modelele mai puțin puternice pot fi utilizate pentru perioade reduse și, prin urmare, nu vor putea lucra în mod optim aluaturi grele sau medii-dure.

Tipul motorului

Planetariile aflate în prezent pe piață sunt echipate cu două tipuri diferite de motoare: acționare directă și transmisie. În primele modele, motorul este poziționat deasupra cârligului (un exemplu este mixerele planetare KitchenAid), în timp ce în al doilea este situat pe baza dispozitivului (ca în majoritatea modelelor Kenwood) și, prin urmare, este mai departe de mecanismul de operare, astfel încât să aibă nevoie de o putere mai mare pentru a depăși dispersia puterii. Aceasta înseamnă că planetariile de transmisie au o putere mai mare, dar că pentru aceeași putere sunt mai puțin eficiente decât un mixer planetar cu acționare directă, cu un impact în consecință asupra zgomotului dispozitivului și asupra consumului.
soclu planetar direct

3. Structura

Să examinăm acum principalele caracteristici structurale la care să acordați atenție atunci când doriți să cumpărați un mixer planetar nou.

Capacitate

Capacitatea unui mixer planetar este un aspect decisiv, deoarece indică domeniul său de aplicare real și, prin urmare, adaptabilitatea sa sau nu la cantitatea de aluat care urmează să fie preparată sau la numărul de persoane pentru care trebuie gătit un anumit fel de mâncare. Prin urmare, este necesar să se acorde atenție capacității exprimate în litri pe care o posedă vasul care va conține toate ingredientele care urmează să fie amestecate. În plus, indiferent de cât de mult aluat doriți să faceți, factorul de capacitate trebuie luat în considerare și în lumina spațiului disponibil în bucătăria dvs., deoarece un dispozitiv din castron cu o capacitate mai mare va aglomera cu siguranță mai mult de unul din vasul cu capacitate mai mică și, prin urmare, din corpul mai compact al mașinii. Capacitatea de frământare și mixere planetare pentru uz casnic este de obicei exprimată în litri și, în funcție de valoarea sa, poate permite procesarea unei cantități de ingrediente de la un minim de aproximativ 500/600 g la un maxim de aproximativ 2 kg. În mod clar, un mixer planetar cu un recipient mai mare vă va permite să pregătiți o cantitate de aluat potrivită pentru uz familial, precum și să creșteți gama de preparate (de obicei, de exemplu, aluaturile, cum ar fi pâinea, pizza și pastele, necesită un castron destul de mare).
Dacă nu aveți suficient spațiu pentru un mixer planetar cu capacitate abundentă, puteți opta întotdeauna pentru achiziționarea unui dispozitiv mic, conștient de faptul că va fi necesar să efectuați mai mult de o prelucrare pentru a obține cantitatea dorită de aluat. Nu neapărat mixerele din gama cu cel mai mare preț corespund și celor mai capabile și, în același mod, cele mai ieftine nu sunt întotdeauna caracterizate de dimensiuni mici: există, de exemplu, modele cu un cost redus, dar o capacitate abundentă, acest lucru se datorează faptului că și alți factori, cum ar fi materialele utilizate, funcțiile disponibile și accesoriile prevăzute în prețul final, afectează și prețul final.
În plus față de capacitatea maximă, trebuie luat în considerare un alt element important: cantitatea maximă și cantitatea minimă de ingrediente care pot fi prelucrate. Nu este întotdeauna necesar să se pregătească cantități mari de aluat sau invers: un mixer planetar bun ar trebui, prin urmare, să poată procesa atât cantități mici, cât și cantități mari de ingrediente. În manualele de instrucțiuni acest aspect este de obicei specificat: dacă sunteți în căutarea unui model foarte versatil, va trebui, prin urmare, să verificați aceste date înainte de a face achiziția.capacitatea planetară

Stabilitate

Stabilitatea nu poate fi neglijată într-un mixer planetar, deoarece, datorită naturii mecanismului de funcționare al acestui produs, o stabilitate mai mare sau mai mică afectează considerabil nu numai performanța, ci mai presus de toate siguranța utilizării dispozitivului.
Mixerul planetar este, de fapt, supus unei serii de stresuri importante în timp ce este la locul de muncă și trebuie, din acest motiv, să aibă în mod necesar o stabilitate bună, deoarece altfel ar putea cădea la pământ din cauza vibrațiilor și ar putea crea daune considerabile. În plus, cu cât mixerul planetar este mai solid și mai greu, cu atât mai puține vibrații vor fi emise în timpul procesării aluatului, evitând tremurăturile și zgomotele enervante, precum și căderile sau alte accidente aleatorii.
Este necesar să se verifice dacă corpul camerei nu este prea ușor, în special în acele modele care asigură atingerea unor viteze mari, deoarece acestea, atunci când sunt activate, pot contribui într-un mod periculos la mobilitatea excesivă și, prin urmare, la instabilitatea ulterioară a aparatului mic. Chiar și materialele (pe care le vom vedea în detaliu mai târziu, în paragraful dedicat importanței materialelor utilizate în producția acestui tip de produse) contribuie la creșterea stabilității planetare, iar sfatul experților este să încerce să prefere întotdeauna oțelul sau, în general, aliajele metalice pentru cele din plastic.
În cele din urmă, toate mașinile de frământare sunt echipate cu picioare antiderapante,care, în funcție de numărul și dimensiunea lor, pot da o aderență mai bună sau mai rea a mașinii la suprafața pe care ați ales să o plasați. Unele modele au, de asemenea, un compartiment pentru role de cablu care vă permite să reduceți dimensiunile generale atunci când nu utilizați mixerul planetar.

4. Caracterul practic

Atunci când decideți să cumpărați un mixer planetar, trebuie să țineți cont și de caracterul practic real al utilizării acestui dispozitiv, deoarece, în multe cazuri, este utilizat cu o anumită frecvență și, prin urmare, trebuie să vă asigurați că utilizarea sa este confortabilă, dar și, mai presus de toate, sigură și fiabilă. Cu siguranta, usurinta curatarii este unul dintre principalele criterii cu care ai putea alege modelul de mixer planetar care se potriveste cel mai bine nevoilor tale, insa, in prezent, toate mixerele ofera recipiente detasabile care pot fi indepartate si spalate in masina de spalat vase sau manual. Mai mult decât orice, ați putea acorda atenție faptului că, de exemplu, un recipient din oțel inoxidabil se spală mai bine decât unul din plastic care, apropo, tinde să devină galben cu timpul, oferind, de asemenea, probabil, un sentiment de murdărie sau dezordine. Cele două elemente principale de luat în considerare pentru a asigura achiziționarea unui mixer planetar cu utilizare simplă și rapidă sunt:gardă planetară de stropire

Cum se curăță mixerul planetar

Printre avantajele mixerelor planetare am menționat ușurința de curățare, acest lucru se datorează faptului că, în majoritatea modelelor, vasul și accesoriile de bază, cum ar fi biciurile și cârligele, sunt detașabile și ușor de spălat vase . Cu toate acestea, vă recomandăm să curățați manual opțiunile, cum ar fi mașina de tocat carne sau foaia de aluat, care tind să se păteze și să se plictisească după spălarea în mașina de spălat vase. Orice stropi de pe corpul camerei ar trebui eliminate în cele din urmă cu o cârpă umedă și, dacă este necesar, cu un detergent ușor pentru casă.
De asemenea, subliniem faptul că aparatele cu corp și accesorii albe din plastic se pot colora cu ușurință datorită coloranților conținute în unele alimente. Pentru a preveni acest lucru, se recomandă curățarea petelor mai întâi cu o cârpă și puțin ulei de gătit și numai apoi spălarea aparatului sau a carcasei cu mâna sau în mașină de spălat vase, ca de obicei.

Cele mai frecvente întrebări despre mixerul planetar

Materialele sunt importanteț

În ceea ce privește materialele utilizate, nu există o mare varietate de materii prime din care să alegeți pentru fabricarea unui mixer planetar. Prin urmare, aproape toate mărcile au produse care sunt de fapt realizate cu ajutorul acelorași materiale: materiale plastice rezistente sau oțel sau aluminiu atât pentru corpul mașinii, cât și pentru vasul în care este prelucrat aluatul. Din acest motiv, nu este foarte important să privilegiezi o componentă față de alta, ci să te bazezi pe branduri cunoscute precum Kenwood, Moulinex și KitchenAid, pentru a fi sigur că aceste materiale folosite sunt de înaltă calitate,antialergice și non-toxice. Un aspect de luat în considerare este faptul că utilizarea, de exemplu, aoțelului,garantează o longevitate mai bună a aparatului care, în comparație cu plasticul, se spală și mai bine și suferă mai puțină uzură și spălare cu expirare frecventă. După cum sa menționat deja mai sus, materialele afectează și performanța mixerului planetar: un produs fabricat din aliaje metalice va fi cu siguranță mai stabil, mai puternic și mai robust și va funcționa mai ușor chiar și aluaturile dure și dificile.
materiale planetare

Care sunt cele mai bune branduri de planetariu

Pe piață există mai multe mărci care produc mixere planetare și este important să apelați întotdeauna la un brand bine-cunoscut, deoarece acesta este un sinonim al eficienței produsului, dar, mai presus de toate, al fiabilității utilizării materialelor de calitate și sigure. Ar trebui să preferați întotdeauna companiile care sunt prezente și în faza post-vânzare, dacă trebuie să reparați aparatul, să cumpărați o piesă de schimb sau să contactați un serviciu pentru clienți pentru orice eventualitate.
În producția de mixere planetare, marca lider de necontestat în acest sector este cu siguranță Kenwood,cu linia sa de mixere simple sau procesoare alimentare mai complexe care, pe lângă frământare, vă permit să îndepliniți multe alte funcții, inclusiv cele de gătit. De urmat, găsim brandul KitchenAid care oferă planetarii eficiente și funcționale și se remarcă mai ales pentru atenția dedicată esteticii corpului camerei produselor sale care, pe lângă faptul că sunt adevărate obiecte de design, sunt disponibile și în numeroase nuanțe și pline de viață care satisfac cele mai disparate gusturi. Printre celelalte branduri cunoscute și răspândite amintim și Electrolux, Moulinex, Bosch, Klarstein, Ariete, Clatronic și G3 Ferrari.

Cât costă un planetariu

Prețul mixerelor planetare pe care le puteți găsi pe piață fluctuează într-un mod cu adevărat considerabil:găsim modele cu un cost de aproximativ 60 € până la modele care depășesc în schimb 1000 €. De ce există un astfel de variație În primul rând, specificăm că nu se spune că achiziționarea unui produs scump este sinonimă cu garanția sau că alegerea unui model mai ieftin vă va dezamăgi în mod necesar. Dacă faceți o alegere conștientă de performanța pe care un produs aparținând unei anumite game de prețuri vă poate garanta, veți fi, fără îndoială, mulțumit de achiziția dvs. Ceea ce este important de știut înainte de a cumpăra un mixer planetar, de fapt, este că prețul este o valoare orientativă a unor caracteristici ale produsului în cauză, cum ar fi funcțiile pe care le poate îndeplini, capacitatea pe care o oferă, accesoriile furnizate și materialele din care este compus. Prețul este, prin urmare, un factor important, deoarece vă ajută să includeți sau să excludeți din lista de modele din care doriți să alegeți mixerul planetar: dacă, de exemplu, sunteți interesat de un aparat pentru pregătirea aluatului pentru întreaga familie și care include și alte componente suplimentare pentru a efectua alte acțiuni în bucătărie (cum ar fi amestecarea și tocarea, de exemplu), atunci va trebui neapărat să vă referiți la modele de gamă de prețuri ridicate . Dimpotrivă, dacă sunteți în căutarea primului mixer planetar sau, poate, doriți un model esențial fără prea multe pretenții, atunci un produs din gama low-price va face pentru tine fără să te dezamăgească. Sau, din nou, luați în considerare frecvența de utilizare pe care o veți aplica: nu este recomandabil să economisiți pe un mixer planetar pe care intenționați să îl utilizați zilnic sau, în orice caz, foarte frecvent.

Care este diferența dintre planetariu și Thermomixț

Când vorbim despre mixere planetare, avem adesea tendința de a confunda caracteristicile acestui aparat și cele ale roboților alimentari multifuncționali,cum ar fi Thermomix produs de Vorwerk. Ambele instrumente sunt foarte utile în bucătărie, dar au o diferență fundamentală în funcția lor primară: mixerul planetar este mai potrivit pentru a face cantități mari de aluaturi dure și moi, procesorul multifuncțional de alimente este în schimb mai potrivit pentru gătitul alimentelor prin programe automate specifice, o funcție care se alătură celor ale procesorului clasic de alimente (cotlet, tăiați, amestecați etc.).
Prin urmare, daca esti in cautarea unei masini care sa te ajute sa pregatești aluatul pentru paine, pizza sau deserturi,mixerul planetar este cel pentru tine. Deși unele modele de procesatori de alimente sunt echipate pentru a frământa, ele nu fac acest lucru în urma mișcării planetare care vă permite să lucrați cantități mai mari și să faceți aluaturi mai omogene.
Dacă sunteți în mare parte în căutarea unui handyman care vă va ajuta să faceți un fel de mâncare de la început până la sfârșit (prepararea ingredientelor și gătitul), atunci vă sfătuim să vă orientați către procesorul multifuncțional de alimente. De fapt, dacă este adevărat că unele mixere planetare au funcții suplimentare, cum ar fi gătitul integrat și accesoriile pentru tocare sau amestecare, acestea sunt încă modele aparținând unei game de prețuri ridicate și va fi adesea necesar să cumpărați separat diferitele opțiuni pentru a obține o varietate similară de procese.

Puteți frământa fără gluten cu mixerul planetar

Efectuarea unui aluat manual cu o făină fără gluten (porumb, hrișcă, orez etc.) este mult mai dificilă decât făina "clasică" (grâu, secară, orz), deoarece această proteină acționează ca un agent de îngroșare și dă elasticitate preparatului. Prin lucrul aluatului pentru o lungă perioadă de timp este posibil să se activeze glutenul făcând aluatul treptat mai ferm și mai compact. Atunci când, pe de altă parte, glutenullipsește să acționeze ca un adeziv între apă și făină, este mai dificil să legați aceste ingrediente și, prin urmare, există riscul de a obține un aluat prea lichid sau, invers, prea făinoase. Din fericire, mixerele planetare pentru uz casnic vă permit să frământați cu ușurință chiar și făinurile fără gluten,un proces odată posibil numai cu mașinile bucătăriilor industriale. Asadar, daca suferi de boala celiaca sau intoleranta la gluten, dar nu vrei sa renunti la consumul de produse de panificatie, mixerele planetare sunt cea mai buna alternativa in circulatie pentru a face aceste preparate acasa.