Cele mai bune plite cu inducție 2021 (Top 5)

Factorii decisivi pentru alegerea plitei cu inducție

Plitele cu inducție sunt aparate din ce în ce mai achiziționate în țara noastră: deși în Italia există o tradiție importantă a bucătăriilor alimentate cu gaz, de fapt, mulți utilizatori aleg să înlocuiască plita tradițională cu acest tip mai modern și considerat mai sigur.
Cu toate acestea, pentru a face o alegere în cunoștință de cauză, este necesar să se informeze în profunzime, examinând funcționarea acestor aparate și caracteristicile lor tehnice și structurale.plită cu inducție

Cum funcționează o plită cu inducțieț

Primul aspect care trebuie clarificat este modul în care funcționează acest tip de plită și ce îl deosebește de alte tipuri. Plita cu inducție aparține subgrupului de plite electrice. Tot în acest caz, prin urmare, nu va fi necesară nicio altă racordare decât cea la rețeaua electrică națională.
Cu toate acestea, funcționarea plăcilor de inducție este specială: sub suprafața de ardere din sticlă-ceramică (material incasabil și foarte rezistent la temperaturi ridicate) există bobine conductoare în sârmă de cupru care alimentează un câmp electromagnetic direcțional atunci când electricitatea trece prin ele. Atunci când o tigaie sau o oală din material feros (conductiv) este plasată pe zona de gătit, acest material "atrage" câmpul magnetic și generează căldură, generând încălzirea tăvii și nu a suprafeței de gătit .
Acest tip de operațiune poate fi considerat "inteligent" în principal din două motive: economisirea energiei și o mai bună eficiență a performanței.
Economisirea energiei este legată de faptul că nu există emanație de căldură dacă oala nu este plasată pe aragaz.
Cea mai bună eficiență în performanță depinde în schimb de faptul că căldura distribuită ajunge direct în oală: prin urmare, nu va exista pierderi de căldură ca în alte tipuri de plite.funcționarea plitei de inducție

Care este diferența dintre plita cu inducție și cea electrică

Așa cum am ilustrat în ghidul de achiziție dedicat plitelor electrice,acestea permit transferul căldurii în două moduri: prin lămpi cu halogen sau prin plăci radiante. În ambele cazuri, placa electrică este cea care se încălzește și transferă căldura în oală, în timp ce în plita de inducție căldura este generată direct în interiorul tăvii.
Comparativ cu alte tipuri de plite electrice, principalele diferențe sunt legate de eficiență. Plăcile de inducție, de fapt, care transmit căldura direct în oală sunt mai rapide și mai eficiente. În celelalte plite electrice, pe de altă parte, va exista întotdeauna o dispersie a căldurii, mai abundentă pentru plitele cu plăci radiante și mai ușoară la modelele cu lămpi cu halogen.
O alta consecinta a acestui aspect specific este ca in plitele cu inductie suprafata din sticla-ceramica nu se va supraincalzi si acest lucru duce la o mai mare siguranta.
În ceea ce privește costurile, în cazul în care plita cu inducție vă permite să reduceți deșeurile prin concentrarea alimentării cu căldură, trebuie totuși să ne amintim că, pentru a activa, plăcile de inducție au nevoie de vase și tigăi cu fund plat și groase și construite cu materiale feroase, cum ar fioțelul și fonta. Acest lucru înseamnă că, dacă aveți în vedere înlocuirea plitei electrice cu una cu inducție, va trebui să faceți fără tigăi ceramice, piatră, cupru sau aluminiu (material prezent pe fundul multor tigăi non-stick) și, eventual, să cumpărați un nou set de vase.
vase plite cu inducție în material feros

Care este diferența dintre inducție și plita cu gaz

Comparativ cu plitele pe gaz,prima și cea mai evidentă diferență este la nivel structural: gătitul cu gaz (metan sau GPL) are loc pe arzătoare alimentate de o flacără și activate de alimentarea cu gaz prin butoanele frontale. Conformația acestui tip de plită face operațiunile de curățare și întreținere mai dificile, implică și o dispersie aeriană a căldurii,deoarece sobele aprinse nu distribuie flacăra doar la vase.
Un alt avantaj dat de dispersia minimă a căldurii plitelor cu inducție se referă la timpii mai scurți pentru fierberealichidelor (gândiți-vă la apa de gătit pastelor) și, prin urmare, posibilitateaoptimizării momentului operațiunilor în bucătărie.
În plus față de raportul dintre utilizare și cost, prin urmare, plita cu inducție este, de asemenea, mai puțin periculoasă,deoarece nu există niciun risc legat de scurgerile de gaz.
Pe de altă parte, gazul vă permite să aveți control deplin asupra gestionării sursei de căldură, pornind, oprind și ajustând flacăra cu simpla utilizare a butonului. Din nou, cu sobe pe gaz nu va fi necesarsă cumpărațivase noi sau să renunțați la utilizarea tigăilor neferoase. Ghivecele pentru plitele cu inducție sunt, prin urmare, mai scumpe, dar sunt totuși mai rezistente la uzură.plită cu inducție

Cât consumă o plită cu inducție

Consumul electric al plitelor cu inducție depinde de mai multe elemente, inclusiv dimensiunea, numărul de arzătoare și funcțiile disponibile.
În ceea ce privește plitele electrice tradiționale, tot în acest caz pe fișele tehnice se raportează valoarea valorii aferente puterii maxime absorbitesau puterea pe care plita o exploatează atunci când toate incendiile sunt aprinse la putere maximă.
Această valoare este foarte variabilă, dar, în principiu, putem spune că variază de la 3000 Wați dintre cele mai compacte modele la 10000 Watts de modele profesionale sau semi-profesionale. Înainte de a cumpăra o plită cu inducție, este necesar să se ia în considerare valoarea puterii maxime absorbite în raport cu capacitatea contorului:în unele cazuri poate fi necesar să se facă modificări prin creșterea capacității sale. Luați în considerare, totuși, că, datorită vitezei de performanță, impactul asupra facturii unei plite cu inducție nu va fi cu mult mai mare decât cel al unui alt tip de plită electrică.

Cum de a alege plitețul cu inducție

După ce se stabilește dacă plita cu inducție trebuie preferată celorlalte tipuri disponibile, un al doilea factor care trebuie evaluat se referă la caracteristicile structurale ale plitelor cu inducție: dimensiunea, numărul de arzătoare și zonele de gătit sunt, de fapt, elemente strâns legate de nevoile dvs.
Înainte de a observa în detaliu aceste aspecte specifice, este necesar să ne amintim că în acest ghid de cumpărare vom lua în considerare numai plitele cu inducție încorporate. Pe piață este de fapt posibil să găsiți plăci portabile care exploatează tehnologia de inducție, produse de sine stătătoare care sunt ideale pentru cei care doresc o sobă suplimentară sau pentru cei care au foarte puțin spațiu disponibil. Puteți găsi informații detaliate despre aceste produse în ghidul nostru pentru cumpărarea plăcilor electrice.
Cele mai mici plite cu inducție dintre cele încorporate au o lățime de aproximativ 30 cm și pot fi echipate cu 2 sau 3 arzătoare.
Apoi găsim plitele standard,cu 4 arzătoare,care pot avea dimensiuni variabile între 40 și 60 cm lățime: modelele cu 4 arzătoare mai mari vor avea incendii de diferite dimensiuni, unele cu un diametru mai mic (aproximativ 10 cm) și altele mai mari (aproximativ 18 cm), în timp ce cele mai compacte au de obicei 2 arzătoare cu diametrul de 12 cm și 2 de 18 cm.
În cele din urmă, sunt disponibile și plite cu inducție cu 5 sau 6 arzătoare:vor măsura între 75 și 90 cm lățime și vor fi întotdeauna echipate cu incendii de diferite dimensiuni.
Una dintre cele mai interesante caracteristici structurale ale plitelor cu inducție este că, datorită tipului special de operație, este posibil să găsiți modele care vă permit să combinați diferitele incendii transformându-le în zone reale de gătit.
Acesta este un aspect foarte interesant pentru utilizatorii care nu au prea mult spațiu disponibil, dar cărora le place să gătească cu diferite tipuri de vase. De exemplu, puteți cumpăra o plită cu 4 arzătoare cu două zone de gătit, astfel încât să utilizați arzătoarele individuale cu vase mici și zonele de gătit cu vase mai mari.
Amintiți-vă că nu toate plitele cu inducție vă permit să treceți de la incendii la zone de gătit: veți găsi aceste informații în lista de funcții disponibile pentru diferitele modele, un subiect pe care îl vom examina în paragraful următor.plita cu inducție cinci zone de gătitdimensiuni încastrate ale plitei de inducție

Ce funcții poate avea o plită cu inducție

Prezența unor funcții suplimentare pentru a îmbunătăți eficiența energetică și performanța este unul dintre aspectele care atrag cel mai mult utilizatorii și îi împinge să treacă de la gaz la această nouă tehnologie. Să vedem o listă scurtă a programelor suplimentare care pot fi prezente în plitele cu inducție și modul în care acestea pot ajuta consumatorii:

Cum se utilizează plitețul cu inducție

Să examinăm acum ușurința de utilizare a plitei cu inducție și să aflăm care sunt pașii de urmat pentru o utilizare corectă. În primul rând, este important să verificați dacă oala pe care o veți folosi este fabricată dintr-un material adecvat. Dacă nu sunteți sigur dacă tigaia este făcută dintr-un material feros, vă recomandăm să utilizați un magnet. De asemenea, este esențial să vă asigurați că partea de jos a vasului nu este dură, deoarece poate zgâria suprafața plăcii de inducție.
În general, panoul unei plite cu inducție are comenzi tactile și va fi suficient să apăsați pe simbolul corespunzător pentru a le putea folosi. În plus față de tastele pentru a activa un anumit foc sau o anumită zonă de gătit, pe panou veți găsi și comenzile pentru a începe anumite funcții, cum ar fi blocarea plitei. În majoritatea plitelor cu inducție, un afișaj LED sau retroiluminat va semnala comenzile în funcțiune.
panou de control al plitei cu inducție

Cum se pornește plitețul cu inducție

Să vedem acum care sunt pașii de urmat pentru a începe să gătiți cu plita cu inducție:

Amintiți-vă că, pentru ca incendiile sau zonele de gătit să fie activate, este necesar ca oala să fie plasată corect deasupra lor. Dacă aveți îndoieli cu privire la timpii de gătit și nivelul optim de căldură pentru prepararea unui anumit aliment, vă sfătuim să consultați una dintre numeroasele mese disponibile pe net.
aprindere prin inducție a plitei

Cum să opriți plitețul de inducție

După ce am văzut cum să începeți farfuria de gătit, să vedem cum să opriți plita cu inducție după pregătirea mâncării.
Această operație este foarte simplă: de fapt, trebuie doar să atingeți același buton pe care l-ați folosit pentru a porni o anumită zonă de gătit. În multe modele, în plus, simbolul H de pe panoul de control se va aprinde pentru a semnala că zona de gătit utilizată este încă fierbinte și, astfel, pentru a evita arsurile solare. Acest simbol se va opri atunci când zona de gătit se răcește.
În general, plitele cu inducție au, de asemenea, un sistem automat de oprire pentru a evita irosirea energiei.
În ciuda prezenței acestor măsuri de siguranță, vă recomandăm totuși să vă familiarizați cu panoul de control dacă nu sunteți foarte familiarizați cu comenzile tactile, pentru a vă asigura că vă gătiți mâncarea la perfecțiune și profitați la maximum de diferitele programe integrate.comenzile plitei cu inducție

Cum se conectează hobțul cu inducție

Instalarea unei plite cu inducție este un loc de muncă profesional. Pentru a finaliza operațiunea de asamblare și conectare, vă sfătuim, prin urmare, să profitați de serviciul de instalare oferit de magazinul de aparate de la care ați achiziționat produsul sau să contactați un tehnician în cazul în care ați achiziționat placa de inducție de la un comerciant online. Acest lucru se datorează faptului că, pentru a conecta faza la contactele dispozitivului, este necesar să fiți familiarizați cu sistemele electrice. În plus, unele plite cu inducție necesită un consum de energie foarte mare (adesea peste 3 kW de contoare casnice normale) și trebuie să verificați dacă puterea maximă a contorului este suficientă pentru a evita o pană de curent.
Dacă decideți să încercați să vă conectați singur plita cu inducție, pur și simplu urmați instrucțiunile din manualul furnizat de producător la scrisoare.

Cât costă plita cu inducție

Popularitatea în creștere a acestui aparat în ultimii ani a însemnat că costul a scăzut semnificativ. Cele mai esențiale modele (adică cele care nu au multe funcții avansate) cu 4 arzătoare au un preț de bază de aproximativ 200-300 €. Dacă, pe de altă parte, doriți un model cu mai multe incendii sau cu funcții mai avansate (de exemplu, limitarea absorbției energiei care evită aruncarea în aer a contorului), prețurile vor crește în mod necesar peste 1.000 €.

Cum se curăță plitețul cu inducție

În cele din urmă, să luăm în considerare ușurința de întreținere a plitelor cu inducție. Suprafața acestor produse este realizată din sticlă-ceramică,un material foarte rezistent la temperaturi ridicate, inoxidabil și practic indestructibil, dar necesită o întreținere diferită de cea a oțelului inoxidabil.
Pentru a curăța corect o plită cu inducție, va fi necesar să cumpărați detergenți speciali și bureți non-abrazivi,în acest fel nu veți risca să deteriorați sau să zgâriați suprafața din sticlă-ceramică.
Pentru a preveni murdăria de la încrustare, este recomandabil să curățați plita după fiecare utilizare, așteptând ca aceasta să fie complet rece. În cazul murdăriei încrustate, se poate efectua o curățare mai profundă folosind spatule speciale.