Cele mai bune purificatoare Daria 2021 (Top 5)

Factorii decisivi pentru alegerea purificatorului de aer

Să vorbim despre poluarea aerului:știm cu toții de zeci de ani ce consecințe are asupra sănătății planetei, dar abia recent ne dăm seama de efectele devastatoare pe care le poate avea și asupra sănătății noastre individuale. Desigur, știm că respirația smogului doare și că, în general, aerul din oraș este mai murdar decât în mediul rural, dar ceea ce nu știam până acum câțiva ani este căaerul din casele și birourile noastre este adesea mult mai poluat decât aerul de afară.Poluarea aerului

Poluarea în Italia

Potrivit raportului din 2018 al Agenției de Mediu a UE, în Uniunea Europeană există un total de 3,9 milioane de cetățeni care locuiesc în zone în care limitele de siguranță ale principalilor poluanți(PM10, ozon și dioxid de azot)sunt depășite în mod regulat pentru fiecare element. Știți unde sunt concentrate majoritatea acestor persoane expuse riscului în nordul țării noastre (nu mai puțin de 3,7 milioane de cetățeni în pericol)și, în special, în Valea Po.
Poluarea se datorează, evident, gazelor de eșapament, în special celor provenite de la vehiculele diesel, dar și celor produse de sistemele de încălzire, împreună cu slaba ventilație naturală caracteristică acestei regiuni.Vedere aeriană Milano

Poluarea "interioară"

O greseala usoara de facut este sa credem ca peretii locuintei ofera adapost de poluare si ca aerul dincasele noastre este mai sigur decat cel pe care îl respiri afara. În ultimii ani, însă, exact opusul a ieșit la iveală: lipsa ventilației, a agenților atmosferici, a luminii directe a soarelui și a izolației oferite de ferestre produc efectul opus, și anume stagnarea în casă a elementelor poluante în concentrații cuprinse între 5 și 8 ori mai mari decât în mediul extern.

Ce sunt poluanții casnici

În atmosfera de acasă există poluanți diferiți și diferiți care se pot acumula. Să le vedem pe cele principale.
Virusuri
Un metru cub de aer poate conține până la 15.000 de virusuri gripale. Având în vedere că putem fi noi înșine și cei dragi care aduc viruși în casă, nu avem multe mijloace pentru a preveni această concentrare.
Pulbere În 437 g de pulbere pot găsi hotel până la 42.000 de acarieni de praf.
Fiecare acarian produce zilnic 20 de boabe de fecale care ajung să zboare în aer și în plămânii noștri: o mare problemă pentru cei care sunt alergici la acești paraziți și o sursă de posibil disconfort chiar și pentru cei care nu sunt alergici. Mătreața animalelor
Orice animal, indiferent dacă este cu păr scurt sau cu păr lung, cu pene sau fără păr, pierde zilnic o cantitate de cântare de piele care plutesc în atmosfera casei și se așează pe suprafețe. Aceste micro-scale provoacă reacții alergice în acel 10-15% din populația care suferă de alergii la animale. Alți alergeni
În plus față de acarienii de praf, ceilalți alergeni cei mai frecvenți pe care îi putem găsi suspendați în aerul casei sunt polenul și mucegaiul. Simptomele alergiilor pot varia de la nasul curbat, la iritarea ochilor, la formarea de erupții pe piele sau pe cerul gurii. Aproape toate simțurile sunt afectate de alergii: miros, vedere, gust și atingere.
Formaldehidă și alți
vapori organici Acasă există multe obiecte care pot elibera, chiar și la temperatura camerei, compuși organici volatili care ajung în plămânii noștri și, pe termen lung, ne pot provoca probleme respiratorii.
Formaldehida, de exemplu,poate expira din mobilier și podele din lemn, în timp ce în covoare se acumulează toxine aduse în casă de pantofii noștri, cum ar fi fluide auto sau pesticide.
Chiar și vopselele eliberează vapori organici în timpul uscării și mulți detergenți de uz casnic eliberează vapori care ne pot irita căile respiratorii.Acarianul de prafAnimale și purificarea aerului

Consecințele poluării gospodăriilor

Este clar că, cu toate aceste elemente poluante dispersate în aerul casei, este posibil să nu ne dăm seama nici măcar de consecințele pe care le are asupra vieții noastre să respirăm aer "murdar". Acestea sunt:Aer purificator pentru copii

Ce este un purificator de aer

Indicăm ca purificatoare de aer acele dispozitive dedicate "curățării" aerului în mediile casnice sau îndepărtării din atmosferă a tuturor acelor particule care nu sunt vizibile cu ochiul liber și care pot totuși, în timp, să dea probleme sistemului respirator, în special persoanelor deja vulnerabile (copii, vârstnici, suferinzi de alergii etc.).
Pentru purificarea aerului, aceste dispozitive folosesc sisteme bazate pe un ventilator și filtre,uneori asistate și de alte tehnologii (cum ar fi ionizatoare sau radiații ultraviolete), dar care nu sunt utilizate exclusiv.

1. Sistem de purificare

În următoarele câteva paragrafe vom vedea care sunt și cum funcționează cele mai comune sisteme de purificare a aerului, cu excepția generatoarelor de ozon și a purificatoarelor de sterilizare termodinamică: aceste dispozitive nu oferă filtre și au moduri de funcționare foarte diferite.

Cum funcționează purificatorul de aer

Un purificator de aer, în principiu, este un dispozitiv cu o funcționare foarte simplă: este în esență un ventilator care forțează trecerea aerului printr-o serie de filtre mari (și nu doar filtre, în unele cazuri pe care le vom vedea). Vom face acum un excurs al tuturor filtrelor și sistemelor de igienizare pe care le puteți găsi pe un purificator de aer, dar trebuie să știți că acestea nu se vor găsi pe toate purificatoarele: există modele mai sofisticate și altele mai simple. Prin urmare, este necesar să alegeți un purificator de aer adecvat.Funcționarea purificatorului daria

Filtru de praf

Filtrul de praf este o rețea subțire și densă din plastic care funcționează o primă filtrare grosieră a celor mai mari și mai voluminoase particule de praf. Acest sistem extinde, de asemenea, durata de viață a filtrului în sine, permițându-i să se dedice exclusiv celor mai bune particule.

Filtru de carbon activ

Filtrele cu carbon activ folosesc proprietățile naturale ale cărbunelui. Activarea carbonului constă într-un tratament pe bază de oxigen care deschide porii infinit de mici existenți între atomii de carbon: cărbunele astfel tratat își vede suprafața enorm înmulțită, gândiți-vă doar că 450 g de carbon activ au o suprafață aproximativă de 400 m². Principiul prin care carbonul activ este înzestrat cu capacitate de filtrare se numește adsorbție:atunci când aerul trece prin această multitudine de micropori, unele tipuri de particule rămân atașate la acesta (fără a pătrunde în interior, iar aceasta este diferența cu absorbția).
Carbonul activ este deosebit de eficient împotriva compușilor organici zburători, a mirosurilor și a diferitelor gaze poluante. Printre compușii organici zburători care se găsesc cel mai frecvent în casele noastre se numără, de exemplu, unele componente ale fumului de țigară și fumul produs de vopsea proaspătă sau de unii detergenți. Mai puțin frecvente sunt benzenul, toluenul, xilenul și unii compuși ai clorului.Filtru de carbon activ

Filtru de înaltă eficiență (HEPA)

Filtrele HEPA se vorbește mult de aproximativ zece ani, deoarece acest tip de filtre a început să se răspândească într-o serie de aparate de uz casnic (aspiratoare în primul rând).
Acronimul HEPA înseamnă particule de aer de înaltă eficiență și indică eficiența ridicată a acestor filtre împotriva particulelor în suspensie. Filtrele HEPA au fost dezvoltate în domeniul nuclear pentru a dota lucrătorii și cercetătorii cu un filtru capabil să neutralizeze particulele radioactive care pot fi dispersate în atmosferă: acest lucru ajută la înțelegerea nivelului de eficacitate despre care vorbim. Se pare că filtrele HEPA arată ca niște foi de hârtie rigidă și groasă plisate pe sine ca un acordeon: în realitate "foile" nu sunt de hârtie, ci de fibre de sticlă foarte subțiri, indistinguizabile cu ochiul liber. Fibrele sunt atât de dense și înzestrate cu proprietăți, cum ar fi blocarea eficientă a aproape tuturor particulelor cu un diametru de 0,3 microni în sus.
Pentru a vă face să înțelegeți mai bine împotriva a ceea ce aceste filtre sunt eficiente, gândiți-vă că atunci când auzim despre "PM10" vorbim despre particule de praf de la 10 microni în diametru în jos; în mod similar, pulberile "PM2.5" sunt cele de până la 2,5 microni.Filtru HEPA pentru purificator de aer

Sterilizator cu ultraviolete

În plus față de filtrele pe care le-am văzut, unele modele de purificator de aer sunt echipate cu o lampă ultravioletă sterilizantă.
Când aerul trece sub această lumină, are loc sterilizarea aerului în sine: bacteriile, virușii, mucegaiurile și alți agenți patogeni sunt inactivați sau distruși de radiațiile ultraviolete, devenind astfel inofensivi. Proprietățile luminii ultraviolete sunt utilizate pe scară largă în sectorul sănătății, pentru sterilizarea echipamentelor și instrumentelor sanitare și pentru salubrizarea mediilor.Purificator de aer cu lampă UV

Ionizer

Ionizatorul este un dispozitiv simplu și ieftin care exploatează tensiunea înaltă pentru a atribui aerului care trece prin el o sarcină ionică negativă. Ionii negativi produși de ionizator se leagă de particulele din aer, care au o sarcină pozitivă, și le determină să adere la cea mai apropiată suprafață.
Evident, nu este o metodă pentru neutralizarea reală a prafului și a poluării: particulele dispersate în aer sunt pur și simplu "aterizat" pe podea sau pereți, unde rămân.
Cu toate acestea,opinia care se apuă de aceste dispozitive este destul de negativă:într-un procent mic, de fapt, ionizatorul generează și ozon, care este considerat dăunător pentru sănătatea umană. O doză zilnică de ozon de peste 0,2 mg/m³ este deja suficientă pentru a provoca daune pe termen lung plămânilor și bulbului olfactiv: din acest motiv, după un prim moment de popularitate, ionizatoarele dispar din aparatele care le-au folosit (pe lângă purificatoare, de exemplu umidificatoare).

2. Performanță

Consumul, acoperirea, fluxul de aer și rata de purificare a aerului sunt toate elementele care trebuie luate în considerare pentru a evalua performanța reală a purificatorului.
Deoarece aceste date sunt dificil de dedus empiric acasă, vă recomandăm o lectură atentă a fișei tehnice a produsului și să fiți atenți la acele modele care nu o au. În următoarele paragrafe vom ilustra cum să citiți corect valorile raportate în fișele de date și la ce se referă acestea.

Consum

Purificatorul de aer este un instrument care poate avea perioade foarte lungi de utilizare, deoarece poate rămâne aprins chiar și câteva ore pe zi sau pe tot parcursul nopții: verificarea consumului de energie al modelului ales înainte de a continua achiziția se poate dovedi a fi o alegere înțeleaptă pentru a evita să vă găsiți cu surprize proaste la sosirea facturii de energie electrică.
În general, însă, consumul acestor aparate este modest,mai ales în acele modele care folosesc un sistem de filtrare pentru purificarea aerului. În aceste cazuri, de fapt, absorbția este de aproximativ 30/40 W,dar puterea crește rapid dacă se utilizează și alte tehnologii pentru a susține filtrele, cum ar fi un ionizator sau raze ultraviolete. În general, cu toate acestea, absorbția este întotdeauna mai mică de 100 W.

Ajunge

Un factor determinant în alegerea purificatorului este dimensiunea camerelor pe care le poate purifica, deoarece acest criteriu determină dacă modelul se potrivește sau nu nevoilor dvs.
Acestea variază de la purificatoare portabile, care pot fi utilizate, de exemplu, în mașină sau pe biroul de birou, capabile să acopere camere de câțiva metri pătrați, până la modele care pot purifica, de asemenea, camere de până la 100 de metri pătrați și mai mult.
Deși nu este un sistem infailibil, există, în general, o relație între dimensiunea unui purificator și acoperirea acestuia, deci este puțin probabil ca un model de masă să fie eficient pe încăperi de mulți metri pătrați.
Debit purificator de aer

CADR

Rata de livrare a aerului curat este o măsură care indică câți metri cubi de aer sunt complet purificați într-un minut (piciorul este o unitate de măsură anglo-saxonă și corespunde la 30 cm: un picior cub corespunde la aproximativ 0,3 metri cubi): adică indică eficiența purificatorului în eliminarea particulelor poluante sau a alergenilor din aer.
Deoarece tutunul, acarienii și polenul au molecule de dimensiuni diferite, CADR se calculează separat pentru fiecare dintre aceste trei tipuri de particule. Această valoare trebuie să fie legată de acoperirea modelului, astfel încât, pentru aceiași metri pătrați, purificatorul cu cele mai mari CADR-uri va fi cel capabil să facă aerul mai curatsau cu cea mai mică rată de particule reziduale.
În același mod, cunoscând imaginile pătrate ale mediului pe care doriți să îl purificați, este posibil să obțineți rata de producție a aerului curat pe care purificatorul ar trebui să o aibă pentru a avea o acțiune cu adevărat eficientă: este suficient să transformați metrii pătrați ai camerei în metri pătrați (1 metru pătrat corespunde la aproximativ 10 metri pătrați) și să împărțiți cifra la 1,55: de exemplu, pentru a purifica o cameră de 20 mp purificatorul ar trebui să aibă CADR în jur de 138.
De asemenea, subliniem faptul că CADR-urile sunt adesea indicate în m³/h în conformitate cu sistemul european.Purificator DARIA CADR

Fluxului

A nu se confunda cu CADR, fluxul de aer indică cât de mult aer pe minut trece prin sistemul de filtrare al purificatorului. Această valoare oferă o idee despre cât timp va dura aparatul pentru a purifica complet întreaga cameră și este în mod clar strâns legată de domeniul de aplicare al aparatului.

Zgomot

Deoarece este un dispozitiv care rămâne în funcțiune timp de câteva ore, nu trebuie subestimat zgomotul său,mai ales dacă intenționați să îl utilizați în timpul orelor de noapte.
În funcție de tehnologia utilizată, purificatorul de aer poate produce un zumzet cuprins între 25 și 70 dB. Diferența este, prin urmare, considerabilă dacă luăm în considerare faptul că 30 dB corespund unei șoapte în timp ce 70 zgomotului produs de o conversație frenetică: cel puțin pe cele mai zgomotoase modele, prin urmare, este recomandabil să verificați prezența unui mod de noapte care vă permite să reduceți volumul buzz-ului cel puțin în timpul orelor de odihnă.

3. Funcții

Cu cât funcțiile sunt mai mari, cu atât mai mult puteți personaliza utilizarea purificatorului în funcție de nevoile dvs. Să vedem care sunt cele mai frecvente:Funcțiile purificatorului Daria

4. Întreținere și structură

O ultimă considerație înainte de a continua achiziția trebuie făcută cu privire la întreținerea necesară și la structura dispozitivului. Deși aceștia nu sunt cei mai importanți factori pe care să vă bazați alegerea, aspectele structurale și frecvența cu care este necesară întreținerea dispozitivului pot, de fapt, să afecteze foarte mult și caracterul practic al utilizării acestuia.

Piese

Deși, în general, se poate spune că purificatoarele de aer nu necesită multă întreținere, este, de asemenea, adevărat că pentru a funcționa corect este necesară înlocuirea periodică a filtrelor. În general, acestea trebuie modificate la fiecare trei luni de utilizare (deci, dacă purificatorul de aer este utilizat doar sporadic, intervalul de timp dintre un înlocuitor și celălalt se va extinde în consecință) și, prin urmare, este important să se verifice dacă acestea sunt ușor disponibile și că prețul este la îndemâna tuturor.
Unele purificatoare sunt, de asemenea, echipate cu un fel de funcție de reamintire:aceasta poate consta într-o simplă oprire a aparatului sau o lumină de avertizare care avertizează atunci când filtrul nu mai este capabil să purifice aerul.Filtre purificatoare Daria

Dimensiuni

Ar trebui efectuată o a doua evaluare cu privire la dimensiunea și structura aparatului. Cu excepția cazului în care sunteți orientat spre achiziționarea unui purificator portabil care să fie utilizat în mașină sau în alte medii restricționate, trebuie luat în considerare faptul că aceste dispozitive nu au cu siguranță dimensiuni mari, dar totuși astfel încât să aibă nevoie de o locație specială.
Puteți găsi pe piață atât turelă, cât și purificatoare în formă de paralelipiped,acestea din urmă fiind plasate atât pe un raft, cât și direct pe podea. Este dificil de spus care dintre cele două soluții este cea mai potrivită, este sigur că designul își poate face partea și poate ajuta la a face purificatorul de aer un obiect mai mult în conformitate cu mobilierul de acasă.
În considerațiile privind dimensiunile joacă, de asemenea, rolul său greutatea obiectului, în special dacă aveți copii în casă care ar putea lovi sau picătură aparatul obtinerea rănit.
Întotdeauna legată de greutate este posibilitatea de a muta purificatorul dintr-o cameră în alta. În cazul în care mediul care urmează să fie purificat este deosebit de mare și împărțit în încăperi, poate fi, de fapt, recomandabil să se opteze pentru un purificator echipat cu un mâner și / sau roți pentru transport, pentru a-l putea muta din când în când, dacă este necesar, mai degrabă decât să cumpere unul pe cameră.Purificator de structură Daria

Componenti accessori

Su alcuni modelli è talvolta possibile trovare dei componenti accessori che, sebbene non fondamentali, possono rivelarsi un gradito extra. Parliamo ad esempio della presenza di un telecomando con il quale regolare le impostazioni dell’apparecchio anche a distanza o quella di una vaschetta nella quale versare qualche goccia di olio essenziale per profumare l’aria oltre a purificarla.

Altri fattori da tenere in mente per la scelta del purificatore d’aria

I materiali sono importantiț

I materiali sono certamente importanti nella scelta del purificatore, ma non ci riferiamo tanto ai materiali in cui è realizzata la struttura interna, quanto a quelli con cui sono prodotti i filtri.
Ribadiamo infatti che ogni filtro ha una sua funzione specifica, e dev’essere realizzato in un materiale adeguato. Per la rimozione dei cattivi odori è necessario un filtro in carboni attivi, mentre il filtro HEPA per essere tale dev’essere dotato di un rivestimento in fibra di vetro, il cui spessore incide sull’efficacia. Inoltre è buona norma verificare che il filtro sia rivestito da una protezione antibatterica, in modo che i batteri, germi e muffe trattenuti non vadano poi a danneggiare il filtro stesso.

La marca è importanteț

Molte delle grandi aziende che si occupano della produzione di elettrodomestici hanno in catalogo uno o più modelli di purificatori d’aria. Parliamo ad esempio della Philips, della Electrolux o della De’Longhi, marchi conosciuti e dalla sicura affidabilità. Altrettanti sono però i marchi la cui produzione è focalizzata su apparecchi per la climatizzazione, il riscaldamento e il trattamento dell’aria, come Daikin e Argoclima, i cui prodotti, sebbene meno conosciuti, non hanno nulla da temere nel confronto con quelli dei marchi più famosi ma meno specializzati. Per qualunque marchio si opti, fondamentale nella scelta è verificare che i componenti di ricambio, principalmente i filtri, siano facilmente reperibili e possibilmente prodotti dalla medesima azienda, in modo da non avere alcun dubbio sulla loro compatibilità con l’apparecchio.

Il prezzo è importanteț

L’acquisto di un purificatore d’aria può rivelarsi una spesa importante, non di rado superiore ai 200 €. È sempre meglio diffidare dei prodotti dal prezzo inferiore al centinaio d’Euro, perché nel migliore dei casi hanno una portata molto limitata e nel peggiore si rivelano essere totalmente inefficaci. Ad influenzare il prezzo non sono infatti solamente i sistemi di purificazione impiegati, ma anche la portata d’aria e la copertura: tanto più grande sarà l’ambiente da umidificare, tanto più ingente sarà la spesa.

Domande frequenti

Dove posso acquistare un purificatore d’ariaț

Per acquistare un purificatore d’aria abbiamo oggi a disposizione due grandi canali: i classici negozi di elettrodomestici (in primo luogo i megastore appartenenti alle più famose catene di vendita di elettrodomestici) oppure l’acquisto online. Entrambe queste possibilità presentano vantaggi e svantaggi che abbiamo riassunto in una tabella:

 
Negozio fisico
Negozio online
Pro
Prova prodotto
Consegna immediata

Selezione vastissima
Reso/sostituzione spesso gratis
Contro
Selezione limitata
Niente prova prodotto
Consegna dilazionata
Spesso spese di spedizione aggiuntive


A questi dobbiamo aggiungere una considerazione economica: non è raro che i prezzi siano sensibilmente più bassi acquistando nei negozi online, anche al netto di eventuali spese di spedizione. Questo si deve al fatto che, al contrario dei negozi fisici, i rivenditori online risparmiano molto sulle spese del personale e della gestione del magazzino.

Dove devo posizionare il purificatore d’ariaț

Il purificatore d’aria può essere collocato ovunque in casa, l’importante è che le sue griglie siano sgombre e non vi sia niente nelle vicinanze che possa cadere e coprirle. Va da sé che le finestre debbano rimanere chiuse durante l’utilizzo del purificatore, altrimenti la sua azione viene totalmente neutralizzata, e che l’ideale sia tenere chiusa anche la porta che collega la stanza che stiamo purificando al resto della casa, così da avvertire in tempi più brevi gli effetti della purificazione.

Quale purificatore d’aria per auto scegliereț

Con tutto quello che abbiamo detto sull’inquinamento atmosferico può venire spontaneo pensare che la necessità della purificazione sia particolarmente viva in un luogo come l’abitacolo dell’auto, che per sua natura “vive” immersa nei gas di scarico propri e degli altri veicoli.
Sono diversi i purificatori per auto oggi disponibili e bisogna sapere quali caratteristiche è bene che essi abbiano. Molti modelli sono infatti semplicemente degli ionizzatori, che sconsigliamo per le ragioni che abbiamo già ricordato più sopra. Preferite piuttosto i modelli a filtro, che riproducono in piccolo la combinazione di filtro HEPA e filtro ai carboni attivi caratteristica dei purificatori d’aria da appartamento.

Quale purificatore d’aria contro le polveri sottiliț

Tutti i purificatori d’aria sono equipaggiati con filtri HEPA (ad alta efficienza), pertanto tutti i modelli sono efficaci contro le polveri sottili, il PM10 e il PM2,5. Nella scelta del modello giusto per sé si può allora tranquillamente lasciarsi guidare da altri criteri, quali le dimensioni dei locali da purificare e la necessità o meno di uno sterilizzatore.

Quale purificatore d’aria è meglio per i neonatiț

I neonati sono per loro natura molto delicati, pertanto la scelta che raccomandiamo per la loro cameretta è quella di un purificatore d’aria con lampada UV-C per la neutralizzazione di germi e batteri, ma senza ionizzatore poiché, come abbiamo visto, la seppur minima produzione di ozono può a lungo andare produrre effetti indesiderati.

Quale purificatore d’aria va bene per i fumatoriț

Il filtro a carboni attivi è presente su quasi tutti i purificatori d’aria. Come abbiamo visto, è questo il filtro adatto a catturare e trattenere il fumo di sigaretta, pertanto quasi tutti i purificatori vanno bene per combattere l’odore e la diffusione di questa esalazione. Anche in questo caso i criteri per la scelta possono tranquillamente essere perlopiù altri, come la metratura da trattare e gli altri sistemi purificanti adottati.

Il purificatore d’aria aiuta a combattere la muffaț

In qualche misura sì, ma la macchina più idonea a combattere il proliferare delle muffe rimane il deumidificatore. Questa infatti elimina l’umidità dall’ambiente creando quindi un ambiente più salubre e inadatto alla crescita delle muffe, mentre il purificatore d’aria può sì trattenere le spore, ma non eliminarle del tutto o mutare la percentuale di umidità nell’ambiente.

Meglio il purificatore d’aria o il deumidificatoreț

Dipende interamente da che cosa si desidera ottenere. Se, come appena ricordato, c’è un problema di muffa e di umidità eccessiva, allora la scelta migliore è quella di un deumidificatore. Se invece non ci sono particolari problemi di umidità ma si vuole semplicemente contrastare l’inquinamento domestico o delle crisi di asma, allora la macchina più utile è senz’altro il purificatore d’aria.

Meglio il purificatore d’aria o lo ionizzatoreț

Dello ionizzatore abbiamo già discusso più sopra: il suo funzionamento non comporta la cattura effettiva delle particelle sospese in aria, ma semplicemente il loro “deposito” sulle superfici (pavimenti, ripiani, pareti). Al contrario, il purificatore intrappola le particelle nei suoi filtri, di fatto eliminandole dall’ambiente. Abbiamo inoltre già ricordato come la ionizzazione abbia come sottoprodotto una piccola emissione di ozono, che viene oggi associata all’insorgere di problemi respiratori.
Per tutti questi motivi riteniamo sia meglio da tutti i punti di vista affidarsi a un purificatore d’aria.

Perché è importante purificare l’ariaț

A questo punto è ormai chiaro perché sia importante purificare l’aria nelle nostre case: oltre ad alleviare i sintomi di eventuali allergie, aiuta a prevenire l’insorgere di altre malattie o disturbi dell’apparato respiratorio o cardiovascolare, protegge soprattutto i bambini piccoli da problemi respiratori prematuri e aiuta a sentirci più riposati e lucidi.
Cosa possiamo fare allora per migliorare significativamente la qualità dell’aria nelle nostre caseț Ecco una serie di consigli utili a questo scopo:

  • Tenere piante in vaso: le piante assorbono l’anidride carbonica e rilasciano ossigeno, contribuendo ad un ricambio naturale dell’aria;
  • Non fumare in casa
  • Non usare deodoranti per ambienti: spray, incenso, candele profumate contribuiscono all’inquinamento dell’atmosfera domestica;
  • Pulire regolarmente per evitare l’accumulo di polvere e sporco;
  • Passare di frequente l’aspirapolvere, soprattutto su tappeti e moquette;
  • Cambiare le lenzuola tutte le settimane;
  • Usare filtri HEPA dove applicabili (aspirapolvere, scope elettriche, purificatori d’aria).

A cosa serve un purificatore d’ariaț

L’utilità del purificatore d’aria è dunque quella di prevenire o quantomeno alleviare tutte le conseguenze che la concentrazione domestica di sostanze inquinanti può causare. Mantenere per quanto possibile pulita l’atmosfera domestica aiuterà infatti a prevenire l’insorgere di asma, influenza, bronchiti e allergie. Allevierà inoltre i sintomi di queste patologie in chi già ne soffre o vi è particolarmente soggetto.

Vantaggi e benefici del purificatore d’aria

În practică, ce avantaje și beneficii
aduce utilizarea unui purificator de aer Se înțelege că pentru a observa diferența mai mult vor fi cu siguranță persoanele alergice sau astmatice, putem observa cu toții beneficiile pentru plămânii noștri pe care acest aparat le poate da. Deci, să vedem ce poate face un purificator de aer pentru sănătateanoastră .
1. Elimină particulele care provoacă
atacuri de astm Este în casă că subiecții astmatici sunt cei mai expuse riscului de a avea un atac. Celulele moarte ale pielii, murdăria, praful, monoxidul de carbon, detergenții de uz casnic, parfumurile de casă, vaporii de bucătărie, vopselele, cosmeticele, parfumurile în general, spray-urile de păr, sporii de mucegai sunt toate elementele care se găsesc în pereții casei și care pot provoca un atac de astm. Utilizarea unui purificator de aer se dovedeste a fi foarte eficienta in eradicarea acestor particule, scandu-se astfel riscul atacurilor de astm cel putin intre peretii casei. 2. Indeparteaza alergenii
Cei care sunt alergici la polen, acarieni de praf sau blana unor animale sunt, de asemenea, expuși riscului de a suferi mai mult acasă decât afară. Chiar și acești alergeni, cu toate acestea, se numără printre particulele pe care un filtru HEPA bun le poate reține aproape complet. Din acest motiv, nu există nici o îndoială că utilizarea obișnuită a unui purificator de aer în casă nu este puțin utilă pentru cei afectați de aceste alergii.
3. Indeparteaza fumul de tigara
Inhalarea regulata a fumului de tigara poate contribui la debutul bolilor cardiopulmonare, precum si la dezvoltarea astmului. Copiii, în special, sunt cei mai sensibili la fumul pasiv. Din acest motiv, dacă un membru al familiei fumează acasă, de exemplu în lunile de iarnă, ar fi recomandabil să utilizați un purificator de aer pentru a contracara efectele secundare ale fumatului pasiv, cel puțin în grădiniță. 4. Indeparteaza
particulele de azbest Azbest sau azbest a devenit din păcate cunoscut sub numele de Eternitate, de la producătorul de materiale de construcție atât de utilizate în ultimele decenii. Deși recuperarea din acest material este în curs de desfășurare, este încă prezentă în multe case. Inhalarea regulată a particulelor de azbest poate duce la apariția diferitelor tipuri de cancer, așa cum ne-au învățat știrile. Cu toate acestea, un purificator de aer este capabil să rețină și aceste particule, pentru o mai mare liniște sufletească.
5. Indeparteaza
gazul radon Gazul radon, dincolo de anumite niveluri de expunere, poate contribui la dezvoltarea cancerului pulmonar. Apariția acestui gaz este destul de răspândită în mediile interne, deși în cea mai mare parte nu la niveluri îngrijorătoare. Cu toate acestea, acesta este, de asemenea, unul dintre gazele pe care un purificator de aer le poate reține în mod eficient.
6. Indeparteaza poluantii externi
Se stabileste ca exista o incidenta mai mare de alergii, astm si alte probleme respiratorii in mediul urban decat in cele rurale. Cauza este, evident, poluarea aerului, adică evacuarea de la autoturisme, cazane și vapori industriali. Pentru a păstra acești poluanți în afara caselor noastre, este necesar să se utilizeze purificatorul de aer. 7. Elimină
monoxidul de carbon Dacă nu avem cum să ne ventilăm des casa și nu ținem plantele în incinta noastră, ne confruntăm cu riscul de a inhala monoxidul de carbon emis de propria noastră respirație. Acest lucru poate duce la efecte enervante, cum ar fi dureri de cap sau dificultăți de respirație. Pentru a menține nivelul monoxidului de carbon sub control, putem recurge la un purificator de aer.
8. Indeparteaza compusii
organici zburatori Multe produse intalnite frecvent in casele noastre au o temperatura de sublimare foarte scazuta si, prin urmare, pot elibera compusi organici in aer cu extrema usurinta. În multe cazuri, acestea sunt compuși nocivi dacă expunerea la ele este prelungită: unele limfoame și leucemii par a fi legate de acest tip de compuși. Multe vopsele și lacuri, articole de îmbrăcăminte spălate uscat, odorizante, aerosoli, combustibili și produse auto sunt toate printre produsele care pot elibera compuși nocivi: purificatorul de aer este, de asemenea, util în menținerea sub control a răspândirii acestor elemente în casele noastre.
9. Indeparteaza unele insecte
Purificatorul de aer, cu actiunea sa de aspirare, este eficient si in eradicarea unor insecte, cum ar fi tantarii, altfel dificil de eliminat, cu exceptia folosirii spray-urilor si difuzoarelor care, oricum de eficiente, ajungem sa le inhalam si noi. Mai puține midges nu înseamnă doar mai puține mușcături enervante, ci și o mai bună protecție împotriva anumitor infecții.Daria purificator camera de ziPurificator daria camera pentru copiiCirculație

Sfaturile noastre

În opinia noastră, utilizarea obișnuită a unui purificator de aer este absolut recomandabilă oricui trăiește într-un context de oraș, mai ales dacă există copii în casă sau persoane alergice la polen, praf sau păr.