Cele mai bune suplimente de spirulină 2021 (Top 5)

Factorii decisivi pentru alegerea spirulinei

1. Originea spirulinei

În lumea suplimentelor este posibil astăzi să găsim diverse produse naturale pentru a ne îmbogăți dieta cu fibre, vitamine, proteine și alți nutrienți care ne pot sprijini în timpul activităților zilnice sau în sport.

Activitatea sportivă spirulina

Aceste alimente sunt numite în mod obișnuit superalimente,tocmai pentru că pot garanta substanțe nutritive pe care cu greu le-am găsi în aceeași concentrație în alte alimente.

Spirulina de nutriție adecvată

Superaliment: moda sau evoluția dietțului

Cu toate acestea, este adevărat că consumul acestor produse a devenit într-un anumit sens un mod consumerist pe care mulți producători încearcă să-l exploateze pentru a-și crește profitul. A distinge care superalimente sunt de fapt utile pentru dieta noastră este oarecum dificil dacă nu aveți cunoștințe specifice despre ele și există întotdeauna riscul de a cumpăra produse inutile cheltuindu-vă banii goi.
Spirulina - Superfood

Aprofundarea cu mult înainte de lansarea în achiziție este, prin urmare, o măsură de precauție mai mult decât necesară: din acest motiv am ales să creăm un ghid informativ dedicat spirulinei,unul dintre cele mai renumite superalimente din ultima vreme, dar despre care nu se vorbește niciodată suficient.

Spirulina

Spirulina este o alge aparținând familiei cianobacteriilor (al cărei nume științific este Spirulina platensis), care se distinge prin culoarea sa caracteristică verde-albastru și o lungime care nu depășește o jumătate de milimetru. În natură, această algă crește în diferite părți ale lumii (în principal în zonele tropicale din America Centrală, America de Sud, Africa și Asia) în lacurile cu apă sărată care se disting printr-un pH ridicat, o concentrație ridicată de carbonat și bicarbonat și o temperatură caldă medie.

Spirulina - Plătică de mare

Având în vedere cererea mare, spirulina este acum cultivată artificial în rezervoare mari care simulează habitatul său, iar printre cei mai mari cultivatori din lume găsim în prezent China și Mexic. După cum vom vedea mai bine într-o clipă, metodele de producție sunt un punct esențial în alegerea spirulinei, deci trebuie luate în considerare cu atenție pentru a avea un produs de înaltă calitate și, mai presus de toate, sănătos pentru corpul nostru.

Spirulina produs de înaltă calitate

Această algă de mare era deja cunoscută populațiilor amerindiene native cu câteva secole înainte de a deveni un succes comercial global: proprietățile sale nutriționale și antioxidante au fost deosebit de apreciate și a fost folosită, după uscare, pentru a îmbogăți dieta sau pentru a pregăti anumite feluri de mâncare.

2. Cum se produce spirulinațul

Acum, să vedem care sunt metodele de cultivare a algelor spirulinei și cum aceasta este apoi procesată înainte de a fi ambalată și vândută.

Sisteme de cultivare

În principalele instalații de producție a spirulinei se utilizează bazine mari de apă, de obicei rezervoare de dimensiuni variabile, poziționate în zone geografice sau medii artificiale în care temperaturile sunt ridicate și praful fin care ar putea deteriora algele este complet absent. Apa din interiorul rezervoarelor are caracteristici speciale, deși fiecare producător folosește o combinație unică de elemente.

Metode de cultivare spirulină

În general, în aceste bazine există procente mari de săruri dizolvate care se așează pe fundul rezervorului, în timp ce unele lame păstrează apa într-o mișcare ușoară, dar constantă; din punct de vedere al apei utilizate, aceasta este filtrată și îmbogățită în mod constant cu alte oligoelemente – naturale și nu – pentru a permite hrănirea adecvată a algelor spirulinei.

Spirulina produs uscat și filtrat

După aproximativ 10 - 15 zile de creștere a algelor, se recoltează atunci când a ajuns la o dimensiune de aproximativ 0, 5 mm și se cerne. Acest pas este deosebit de delicat, deoarece, venind în contact cu agenți externi, alga riscă să se oxideze, compromițându-și astfel structura biochimică și pierzând astfel majoritatea proprietăților nutriționale. Din acest motiv, procesul de recoltare,filtrare și, prin urmare, uscare joacă un rol foarte important în obținerea unui produs de înaltă calitate ale cărui valori nutriționale sunt deosebit de ridicate.

PRODUSE ECOLOGICE

Diferitele oferte de pe piață diferă în ceea ce privește metodele de cultivare și recoltare, deoarece acestea au un impact decisiv asupra produsului, după cum sa menționat mai sus. Dacă în unele cazuri producătorii folosesc numai medii artificiale și substanțe chimice, alți producători vizează cea mai înaltă calitate, respectând în același timp creșterea naturală a algelor. În acest al doilea caz, mediul decreștere joacă un rol foarte important în dezvoltarea algelor. Cei mai renumiți producători din lume aleg Insulele Hawaii ca bază de cultivare, profitând de temperaturile excelente ale zonei, piatra specială de lavă care eliberează căldura acumulată, vânturile oceanului, apele marine cristaline și apele dulci bogate în oligoelemente și nutrienți naturali. Toate aceste elemente ne permit să obținem un produs de cea mai înaltă calitate și complet natural,ale cărui proprietăți active sunt un adevărat panaceu pentru dieta noastră. Acestea sunt unele dintre așa-numitele produse BIO care, desigur, au un preț mult mai mare decât altele, care sunt în schimb rezultatul unor procese în principal artificiale.Spirulina rezervoare

3. Valori nutriționale și proprietăți benefice

Să vedem acum motivele pentru care merită să integrăm spirulina în dieta noastră. După cum vom vedea, de fapt, indiferent de preferințele alimentare, algele spirulinei sunt un aditiv natural care poate oferi nu numai un număr mare de nutrienți de mare valoare, ci și beneficii pentru întregul organism. După cum specifică site-ul specializat My-personaltrainer.it:

Datorită acestei compoziții particulare, spirulina face parte din compoziția multor suplimente alimentare, care pot fi utilizate pentru a compensa anumite deficiențe la persoanele care adoptă anumite diete, cum ar fi, de exemplu, subiecții care urmează o dietă vegană.
Suplimente de spirulina, de asemenea, poate fi folosit ca adjuvanți în dietele de pierdere în greutate. De fapt, dacă este luată înainte de mese, se pare că spirulina este capabilă să anticipeze apariția sentimentului de sațietate.

Acest lucru spune multe despre utilitatea acestui supliment, dar să vedem în detaliu ce este!

O alge, un univers de nutrienți

Să începem prin a face o analiză generală: poate că unii vor ști deja că majoritatea algelor conțin un conținut ridicat de iod, o substanță care, dacă este luată în concentrație greșită, poate fi dăunătoare, în special pentru cei care suferă de hipertiroidism. Cu toate acestea, cu alge spirulina nu rulați acest tip de risc, deoarece este aproape complet fără iod.
Concentratul de spirulină, pe care îl putem găsi sub formă de pulbere sau pilulă, poate fi considerat ca un supliment alimentar fundamental care ajută la comprețirea lipsei anumitor alimente din dieta noastră. Mulți vegetarieni sau vegani aleg această făină de mare ca înlocuitor al proteinelor pentru carne și pește,deși alte elemente sunt apoi necesare pentru a înlocui pe deplin lipsa lor.
În algele spirulinei găsim oconcentrație excelentă de vitamine utile pentru menținerea unui metabolism corect: printre acestea, de exemplu, provitamina A, vitaminele din grupa B (prin urmare, vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12), vitamina C și vitamina E. Vitamina B1, numită și tiamină,este necesară în special pentru digestia grăsimilor și proteinelor și este luată pentru a crește energia zilnică și vederea, pentru a proteja funcțiile creierului și pentru a îmbunătăți funcțiile nervoase.

Spirulina valori nutritive

Alte componente nutriționale ale spirulinei includ fierul și calciul. Primul dintre aceste două elemente este prezent în concentrație ridicată în această algă de mare și din acest motiv spirulina este o piatră de temelie a dietei vegetariene și vegane. Fierul este un element fundamental și esențial pentru dieta noastră, iar cel prezent în algele spirulinei se caracterizează prin ușurința absorbției sale în timpul meselor. În ceea ce privește calciul, acesta este prezent într-o concentrație deosebit de mare în spirulină, chiar mai mare decât laptele.
În plus față de aceste elemente există zinc,multe proteine, sodiu și beta-caroten. Compoziția exactă a spirulinei și a elementelor sale constitutive nu poate fi în întregime exactă și variază de la un produs la altul, având în vedere că mediul de cultivare influențează puternic calitatea finală a suplimentului.

Elemente nutriționaleProcent din 100 g de concentrat de spirulină
Calciu400 - 700 mg
Magneziu400 - 480 mg
Potasiu1400 - 1700 mg
Fier50 - 100 mg
Seleniu100 - 300 mg
Zinc1,8 - 3,0 mg
Sodiu900 mg

Preparatul sub formă de pulbere conține, de asemenea, un procent ridicat de proteine: în medie, concentratul de alge spirulină pulverizate este format din aproape 60% proteine vegetale,în timp ce părțile rămase sunt carbohidrați (20%), grăsimi (4%), și minerale de diferite tipuri (5,50%).

Funcția de detoxifiere

O mare parte a populației globale este afectată de probleme de intoxicare cu metale grele și, în special, arsenic anorganic. Aceasta este, de fapt, ceea ce reiese dintr-o declarație din iunie 2016 a Organizației Mondiale aSănătății (Organizația Mondială a Sănătății), care avertizează populația globală cu privire la riscurile grave ale acestui tip de intoxicație. În acest sens, spirulina îndeplinește o funcție detoxifiantă importantă și, dacă este luată în combinație cu cantități minime de zinc pur cu o anumită constanță, poate chiar să înjumătățești nivelurile de metale prezente în organism.

Reducerea colesterolului

Spirulina a demonstrat, de asemenea, unele eficacitatea în combaterea și prevenirea arterioscleroza și mai ales în reducerea nivelului prea ridicat de colesterol din sânge. Acest lucru a fost găsit în contextul unor cercetări efectuate pe iepuri, hrănite mai întâi cu o dietă bogată în colesterol și mai târziu cu alimente care au fost completate cu spirulină. La aceste animale a fost, prin urmare, posibil să se vadă cât de concentrată este spirulina capabilă să scadă semnificativ excesul de colesterol din sânge și că, în plus, cantități mai mari de spirulină sporesc acest tip de efect. În acest sens, vă sugerăm să continuați să citițiarticolul științific despre cercetarea menționată, care este totuși disponibil numai în limba engleză.Spirulina comprimate

Putere anti-carnogenică

Studii recente în domeniul științific și experimental demonstrează unele capacități anti-carnogenice ale spirulinei. După teste de laborator atente, a reieșit că această alge particulară este capabilă nu numai să reducă cantitatea de colesterol din sânge, ci și să prevină dezvoltarea și reproducerea celulelor canceroase , în specialîn zona pancreasului.

Cel mai bun aliat al dietelor de scădere în greutate

Dacă, pe de altă parte, scopul tău este să revii în formă prin pierderea unui pic de kilograme în exces, tot în acest caz spirulina este pentru tine. Fiind un aliment deosebit de bogat în oligoelemente, proteine, aminoacizi și cu un conținut scăzut de grăsimi, concentratul de spirulină crește foarte mult valoarea nutritivă a mâncărurilor pe care le consumăm fără a supraîncărca organismul. Dacă este adăugat în piureuri sau luat în timpul dimineții pentru un randament mai mare, concentratul de spirulină va fi un aliat valabil în lupta împotriva excesului de greutate sau pentru cei care doresc să-l folosească ca supliment pentru activitatea sportivă.

4. Metode de recrutare

Venim acum în ce cantități este corect să luăm alge spirulină în dieta noastră zilnică. Înainte de a intra în această ultimă parte a ghidului nostru, dorim să vă reamintim că, dacă doriți să integrați concentratul de spirulină în dieta dvs., este recomandabil să vă asigurați împreună cu medicul dumneavoastră că nu aveți probleme cu hipertiroidismul, formele de intoleranțe sau alergiile specifice la această alge.

Spirulina cum să luați

După ce am făcut această premisă necesară, putem spune că doza zilnică recomandată este în jur de 10 și 12 grame pe zi. Poate părea o cantitate mică, dar este încă suficientă pentru a acoperi nevoia zilnică de diverse oligoelemente conținute în spirulină. Evident, o doză de 10-12 grame de spirulină nu trebuie înțeleasă ca un înlocuitor pentru o masă completă,ci doar ca supliment și supliment la o dietă completă și variată. Dacă preferați spirulina praf, îl puteți folosi pentru a pregăti milkshake-uri gustoase cu fructe și lapte de migdale sau un desert delicios, dar sănătos.

Spirulina mâncăruri gustoase

Este întotdeauna recomandabil să nu depășiți doza indicată, deoarece, deși nu există contraindicații speciale pentru o supradoză, luarea unor cantități prea mari de spirulină poate provoca greață și dureri de cap, precum și un sentiment de sațietate excesivă.