Cele mai bune uscătoare 2021 (Top 5)

Cum de a alege uscătorul

În mod tradițional, suntem obișnuiți să luăm în considerareuscarea hainelor pe linia hainelor sau pe firele speciale instalate pe balcon ca metoda clasică de a avea rufe uscate. Știm cu toții foarte bine, totuși, cât de scump este din punct de vedere al timpului să așezăm și să colectăm lenjeria, ca să nu mai vorbim de timpul necesar pentru uscare care, deși scurt în lunile fierbinți, poate deveni foarte lung în timpul iernii, mai ales în acele zone ale țării noastre deosebit de umede.
Uscătoruldevine, prin urmare, un aparat de uz casnic din ce în ce mai popular, tocmai pentru că ajută la economisirea timpului și, atunci când este necesar, previne, de asemenea, formarea mirosurilor neplăcute (din cauza mucegaiului) în cârpe care rămân umede prea mult timp. După cum vom vedea mai bine mai târziu, uscătorul poate fi instalat lângă sau în coloana cu mașina de spălat, dar, pentru cei care au puțin spațiu disponibil, o mașină de spălat-uscător ar putea fi cea mai bună soluție.

Uscătoare cu pompă de căldură

Uscătoarele moderne funcționează cu pompă de căldură. Spre deosebire de tehnologia ventilată acum învechită, care a folosit o bobină cu incandescență pentru a încălzi aerul, producând un consum considerabil de energie, în acest caz aerul cald este generat de o pompă de căldură în interiorul mașinii. Această soluție este considerabil mai complexă decât cea anterioară din punct de vedere tehnologic și, din acest motiv, uscătoarele cu pompe de căldură au fost mult timp mai scumpe decât precursorii lor ventilați. Pe de altă parte, însă, consumul de energie al unei pompe de căldură este mult mai mic decât cel necesar pentru încălzirea unei rezistențe: din acest motiv, încă din primii ani de utilizare, un uscător cu pompă de căldură rambursează amplu investiția făcută la achiziție. Deloc surprinzător, așa cum am spus, această tehnologie s-a impus acum pe piață, înlocuind-o complet pe cea anterioară. O altă distincție tipologică care a fost acum complet anulată a fost cea dintre uscătoarele în condensare și uscătoarele de ejecție.uscător de pompe de căldură

Uscătoare în condensare

Acest tip de uscător este cel care a ajuns să câștige favoarea pieței: astăzi toate uscătoarele, în afară de unele modele destul de datate pe care le puteți găsi încă pe piață, sunt toate de acest tip.
Ele se caracterizează prin prezența în interiorul lor a unui condensator,a cărui sarcină este de a condensa aburul generat de uscarea rufelor pentru a-l colecta sub formă de apă într-o tavă. Această soluție are marele avantaj de a permiteinstalarea uscătorului oriunde doriți în apropierea unei prize de alimentare, fără a fi nevoie să furnizați conexiunea pentru evacuarea apei. Singura sarcină pe care o presupune acest tip de uscător este golirea periodică a tăvii de colectare a condensului.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că în ultimii ani modelele de uscător în condensare au devenit aproape omniprezente stabilite care permit atât colectarea condensului în tavă, cât și eliminarea apei prin același canal de scurgere utilizat de mașina de spălat.

Uscătoare de ejecție

Acest alt tip de uscător, după cum puteți ghici cu ușurință, nu este echipat nici cu un condensator, nici, în consecință, cu un rezervor de colectare a condensului: aburul creat prin uscare este evacuat direct în exteriorul mașinii printr-o țeavă. Acest tip de uscător, pe scurt, "fumează" în timpul utilizării. Acest tip de uscător este mai ieftin decât modelele în condensare, dar are dezavantajul de a necesita plasarea sau într-un loc din casă în care aburul de evacuare nu poate deteriora pereții sau mobilierul (de obicei un garaj sau o spălătorie).
Există, de asemenea, un alt tip de uscător care este mult mai puțin obișnuit cu care nu ne vom ocupa aici: uscătoare centrifugale. Acestea nu sunt altceva decât centrifuge de mare viteză (aproximativ 2500 de rotații pe minut) și un consum foarte redus de energie electrică, care extrag apă din cârpe nu spre deosebire de centrifuga mașinii de spălat. Subliniem faptul că cârpele vor ieși din acest tip de uscător oricât de umed și care au nevoie de așezare și că, de regulă, articolele de îmbrăcăminte delicate nu ar trebui niciodată centrifugate la viteze atât de mari. Aceasta este insa o solutie accesibila pentru cei care au o masina de spalat veche cu o centrifuga foarte lenta si nu isi pot permite una noua.
După ce am făcut aceste premise și clarificări importante, să vedem acum factorii decisivi de luat în considerare înainte de a cumpăra un uscător.

1. Consum

O problemă foarte sensibilă care trebuie luată în considerare în mod absolut atunci când cumpărați un uscător este cea a consumului. După cum am menționat deja, apariția tehnologiei pompelor de căldură a permis un salt semnificativ înainte în acest domeniu, reducând considerabil consumul în comparație cu generația anterioară de uscătoare ventilate. Uscătoarele se numără printre acele aparate pentru care există obligația de aeticheta energia: după cum vom vedea mai târziu, această etichetare facilitează foarte mult înțelegerea consumului și performanței mașinii. Să aprofundăm cele două teme prin observarea în detaliu a consumului și a etichetei energetice.

Cât consumă uscătorul

În ceea ce privește alte aparate de uz casnic mari, chiar și în cazul uscătoarelor, eficiența energetică a diferitelor modele este împărțită
în clase: cea mai înaltă clasă, care corespunde celui mai mic consum, este A +++, în timp ce clasa cea mai mică este D. Calculul pentru atribuirea benzii energetice se efectuează în funcție de parametrii stabiliți de UE: aceștia stabilesc că referința trebuie să fie cea a 160 de cicluri de uscare "standard", atât încărcarea completă, cât și jumătatea. Consumul real, desigur, poate diferi în funcție de frecvența de utilizare a uscătorului și de tipul de programe pe care le utilizați. Ca referință, puteți lua tabelul de mai jos care indică consumul și costurile anuale menționate la un uscător de pompe de căldură cu o capacitate de 6 kg:

Clasă
kWh/an
€/an
A +++
< 141
25 <
A ++
141-187
25-34
A +
188-246
34-44
UN
247-381
44-69
B
382-445
69-80
C
446-498
80-90
D
> 499
> 90

Desigur, cele mai mici uscătoare,cu o sarcină maximă de 5 kg, vor avea în continuare un consum semnificativ mai mic, în timp ce pe măsură ce capacitatea de încărcare crește (maximul este de 10 kg), consumul de energie electrică va crește și el. Având în vedere că alegeți un uscător proporțional cu nevoile nucleului rezidențial, trebuie să țineți cont de faptul că modelele de 5 sau 6 kg sunt potrivite pentru uscarea săptămânală a rufelor a doi adulți,în timp ce uscătoarele de 7-8 kg sunt mai potrivite pentru gospodăriile de patru persoane. Pentru cele mai numeroase nuclee, de la 5 sau mai multe persoane,uscătoarele de 9-10 kgsunt indicate în cele din urmă.
În tabelul de mai jos puteți vedea consumul de energie pe ciclu și pe an, în funcție de clasa de eficiență energetică. Pentru a calcula costul anual, am presupus că fiecare kWh are un preț de 0,20 €, dar această valoare este, desigur, orientativă și poate fi înlocuită cu costul convenit de contactul dumneavoastră cu compania de furnizare a energiei electrice.
Clasa de eficiențăConsum pe cicluConsumul anualCost aproximativ
A +++mai mică de 1,5 kWh260 kWh52 euro
A ++1,5 kWh300 kWh60 de euro
UN2 kWh400 kWh80 de euro
B3 kWh600 kWh120 euro
C4 kWh800 kWh160 de euro
DDe la 5 kWh1000 kWh200 de euro

Cum să citiți eticheta energetică a uscătorului

Înainte de a intra în analiza detaliată a diferitelor elemente de pe eticheta energetică a uscătoarelor, este necesar să se facă o mică premisă: nu toate uscătoarele au aceeași etichetă.
În 2013, în Italia a intrat în vigoare un standard european care reglementează etichetarea tuturor produselor de uz casnic alimentate cu gaz sau energie electrică și obligă producătorii să furnizeze informații de bază. Dacă aveți un model de uscător achiziționat înainte de această dată, atunci, puteți găsi o etichetă energetică diferită și mai puțin detaliată.
Un alt element care afectează tipul de articole raportate pe eticheta energetică este mecanismul de funcționare:pentru uscătoarele în condensare va exista un câmp în care este raportată clasa de eficiență a condensului, în timp ce pentru modelele de ejecție nu va exista acest câmp. În cele din urmă, este necesar să se facă o premisă pe datele referitoare la consumul de energie electrică: acestea sunt calculate anual luând ca referință 160 sau 200 de cicluri efectuate la sarcină maximă cu programul standard de bumbac. Informațiile privind calculul efectuat sunt prezentate în fișa tehnică a produsului sau în manualul de instrucțiuni.
Să vedem la ce se referă toate intrările de pe eticheta energetică a uscătoarelor. Clasa de eficiență energetică Prima valoare care trebuie

respectată se referă la clasa de eficiență energetică. Fiecare corespunde unei anumite game de consum de energie electrică. Pentru uscătoare, cea mai mare clasă de eficiență energetică este clasa A+++: corespunde unui consum de energie mai mic de 1,5 kWh pe ciclu. Modelele care consumă cel mai mult vor aparține în schimb clasei energetice D, cu un consum pe ciclu care poate depăși chiar și 5 kWh.
Pe eticheta energetică a uscătorului vor fi indicate pe partea stângă toate clasele energetice, fiecare cu o culoare diferită: verde pentru cel mai înalt, roșu pentru cel mai mic. În partea dreaptă, este specificată clasa energetică din care face parte modelul.
Consumul anual de
energie electrică Sub indicațiile privind banda energetică găsim o cutie în care se raportează valoarea raportată la consumul anual de energie. Valoarea este exprimată în kWh și se calculează pe baza a 160 sau 200 de cicluri de uscare la sarcină maximă efectuată cu programul de bumbac. Prin urmare, este o valoare orientativă: dacă doriți să calculați cu exactitate costul energiei, vă recomandăm să căutați indicația privind consumul de energie pe ciclu (în fișa tehnică a produsului sau în broșura cu instrucțiuni trebuie raportată). Apoi înmulțiți această valoare cu costul unui kWh (găsiți aceste informații pe factura de energie electrică) și veți obține costul unui ciclu de uscare. Înmulțind din nou datele obținute cu numărul de spălări pe care intenționați să le efectuați, veți avea costul total.
Mecanismul de funcționare
Primul dintre cutiile care se află în partea de jos a etichetei este legat de mecanismul de funcționare. În acest caz nu găsim date, ci o pictogramă care indică alimentarea cu energie electrică (vechile modele de gaz aproape că nu mai sunt pe piață).
Urmează distincția (de asemenea depășită acum, așa cum am ilustrat) între modelele de condensare și ejecție: în primul caz va fi raportată și clasa de eficiență a condensului, o valoare care indică cantitatea de umiditate convertită în apă (și, în consecință, procentul care rămâne în coș și pe cârpe). Aceste date sunt afișate în pictograma inferioară.
Durata
ciclului de uscare A doua casetă indică durata ciclului de uscare. Trebuie amintit faptul că această valoare va fi raportată la programul standard pentru țesăturile din bumbac și presupune că uscătorul este complet încărcat.
Cu toate acestea, în broșura de instrucțiuni, durata tuturor programelor va fi raportată, deci dacă luați în considerare aceste date importante în evaluarea modelului care urmează să fie achiziționat, vă sfătuim să căutați informații mai detaliate atât online, cât și în magazine specializate.
Capacitatea de
încărcare Penultima valoare indică capacitatea maximă de încărcare a coșului. Ca și în cazul duratei ciclului de uscare, această cifră se referă și la programul standard pentru articolele de îmbrăcăminte din bumbac. Acest element trebuie luat în considerare cu atenție, mai ales dacă știți că de multe ori trebuie să uscați cantități mari de articole de îmbrăcăminte delicate. Deși majoritatea uscătoarelor oferă acum programe dedicate acestor țesături, trebuie luat în considerare faptul că capacitatea de încărcare în aceste cazuri este practic înjumătățită.
Zgomot
Ultimele date sunt în cele din urmă legate de zgomotul dispozitivului în funcțiune, o altă valoare care este detectată cu programul standard pentru articolele de îmbrăcăminte din bumbac și la încărcare completă. Acest element trebuie, de asemenea, judecat cu atenție: produsele mai moderne vor avea, de obicei, un nivel de zgomot mai scăzut, în timp ce produsele mai vechi vor fi puțin mai zgomotoase. În medie, nivelul decibelilor produși de uscătoare variază între 50 și 70.cum să citiți eticheta energetică a unui drenator

2. Funcții

Trecând la luarea în considerare a factorilor mai legați de utilizarea practică a uscătorului, este cu siguranță interesant să se evalueze funcțiile cu care este prevăzut. Să vedem mai jos câteva dintre cele mai populare caracteristici pe care le puteți găsi pe un uscător:funcțiile uscătorului

  • Reglarea temperaturii:această funcție vă permite să reglați temperatura de uscare în funcție de hainele care urmează să fie uscate, de exemplu prin scăderea acesteia pentru articolele de îmbrăcăminte cu imprimeuri sau inserții sensibile la căldură sau ridicarea acesteia pentru cele mai rezistente articole de îmbrăcăminte, cum ar fi blugii;
  • Auto-off: uscătoare moderne, mai atente la economisirea energiei, opriți-le singure la câteva minute după terminarea ciclului de uscare;
  • Dispozitiv de avertizare sonoră:în cazul în care funcția de oprire automată nu este prezentă, există de obicei un semnal acustic care anunță sfârșitul ciclului;
  • Afișare: prezența unui afișaj este de mare ajutor, deoarece afișează dintr-o singură privire setările curente ale uscătorului;
  • Indicator de progres: în cazul în care există un afișaj, este adesea disponibil să se afișeze progresul ciclului curent, cu informații precum timpul rămas la sfârșitul ciclului și tipul de ciclu pe care l-ați selectat;
  • Funcția de memorie: adesea uscătoarele moderne păstrează ultimele setări utilizate, astfel încât să nu fie necesară reselectarea programului sau a celor mai frecvente opțiuni de fiecare dată;
  • Senzor de umiditate:caracteristic celor mai sofisticate modele, acest lucru permite mașinii să-și ajusteze automat funcționarea în funcție de condițiile cârpelor care urmează să fie uscate;
  • Curățare automată: cele mai bune modele au, de asemenea, o funcție automată de curățare a filtrelor și / sau condensatorului;
  • Funcția anti-zgomot: modelele high-end pot avea, de asemenea, programe sau tehnologii speciale care vizează minimizarea vibrațiilor și a zgomotului emis de uscător în acțiune;
  • Selectarea nivelului de uscare: nu este întotdeauna necesar ca articolele de îmbrăcăminte să fie complet uscate și unele tipuri de țesături pot fi deteriorate cu un jet de aer cald prea intens. Tocmai din acest motiv, cele mai bune modele de uscător permit nu numai selectarea programelor dedicate, ci și alegerea intensității jetului de aer;
  • Funcția anti-cută: această funcție servește la întoarcerea articolelor de îmbrăcăminte uscate și ușor încrețite, astfel încât următoarele călcări să fie mult facilitate;
  • Control inteligent: tot mai multe modele sunt echipate cu funcții inteligente. Prin intermediul aplicațiilor dedicate puteți controla activarea și oprirea dispozitivului direct pe dispozitivul mobil. În unele cazuri, în plus, puteți diagnostica orice defecțiuni sau defecțiuni folosind întotdeauna aceeași aplicație;
  • Economie de energie: aceasta este o funcție care poate fi activată de obicei numai cu programul pentru articole de îmbrăcăminte din bumbac. Activarea sa va permite efectuarea ciclului de uscare prin exploatarea unei cantități mai mici de energie electrică;
  • Uscare rapidă:datorită acestei funcții puteți reduce foarte mult timpii de uscare. În unele modele va fi posibil să se efectueze un ciclu complet în doar 30 de minute, astfel încât să aveți lenjeria curată imediat gata de utilizare. Rețineți, totuși, că această caracteristică oferă, de asemenea, o încărcare redusă a coșului;
  • Cronometru: cu funcția cronometru puteți programa timpul de activare și, în consecință, sfârșitul ciclului de timp, o funcție ideală pentru cei care doresc să facă uscătorul să funcționeze în anumite momente ale zilei, astfel încât să optimizați costurile și orele;
  • Reîmprospătare: această funcție vă permite să reîmprospătați articolele de îmbrăcăminte care nu au nevoie de o spălare. Apoi, va fi posibil să-l utilizați pentru a elimina mirosurile neplăcute, cum ar fi cel al fumatului sau al prăjirii;
  • Blocare de siguranță:uscătoarele pot avea în sfârșit o funcție care vă permite să blocați cheile comenzilor, foarte utile dacă aveți copii acasă, deoarece vă permite să împiedicați pornirea incorectă a coșului.

3. Programe

Împreună cu funcțiile, este, de asemenea, interesant să se evalueze care și câte programe sunt disponibile pe uscător. Cu cât uscătorul este mai sofisticat, cu atât sunt disponibile mai multe programe și, mai presus de toate, cu atât le puteți adapta la nevoile dvs., de exemplu prin schimbarea duratei sau temperaturii acestora. Să vedem mai jos care sunt cele mai comune programe pe care le puteți găsi pe uscătoarele moderne:programe de uscare

  • Bumbac: considerat un program "standard", este recomandat pentru încărcături compuse în principal din articole de îmbrăcăminte din bumbac de uz zilnic (tricouri, pantaloni, lenjerie de corp);
  • Blugi: un program de temperatură ridicată pentru uscarea articolelor de îmbrăcăminte de blugi într-un timp scurt;
  • Lână: acest ciclu, în unele cazuri aprobat de marca Woolmark, usucă lâna evitând pâslă sau încălzirea excesivă;
  • Sintetice: în mod normal, acest program este la o temperatură moderată pentru a nu ruina fibrele sintetice sau cele high-tech ale articolelor de îmbrăcăminte sport;
  • Mixt: un ciclu conceput pentru a usca uniform încărcăturile compuse din articole de îmbrăcăminte în diferite țesături;
  • Călcat:acest tip de program este conceput pentru a minimiza cutele și astfel pregătirea articolelor de îmbrăcăminte pentru călcat, care vor fi mai simple și mai netede;
  • Uscare ușoară:acest ciclu este conceput pentru articole de îmbrăcăminte delicate, cu inserții imprimate sau aplicații care necesită temperaturi mai moderate;
  • Uscarea timpului: adesea uscătoarele vă permit să setați pur și simplu un timp de funcționare în combinație cu o temperatură de uscare;
  • Ciclu de înmuiere:acest tip de program exploatează aburul produs prin uscare pentru a înmuia articolele de îmbrăcăminte;
  • Ciclu de garderoba: acest program este conceput pentru acele articole de îmbrăcăminte, cum ar fi cămășile, care sunt depozitate agățate de un cuier în dulap;
  • Ciclu antialergic: acest ciclu este conceput pentru a contribui la neutralizarea alergenilor imbricate în fibrele hainelor, cum ar fi acarienii, părul de câine sau pisică și polenul;
  • Ciclu de pluș:după cum sugerează și numele, acest ciclu permite uscarea delicată și profundă a jucăriilor căptușite;
  • Pilote de ciclu și pilote:în cele din urmă, și în special în cele mai capabile uscătoare, puteți găsi un program dedicat pilotelor sau jachetelor tapițate în gâscă în jos.

Ca și în cazul funcțiilor, diferiți producători pot propune programe diferite cu nume diferite. Înainte de a face alegerea, prin urmare, evaluează modul în care este compus tipul tău de spălătorie,dar și ce funcții suplimentare pot fi atractive pentru tine: de exemplu, dacă ai deja o mașină de spălat cu un program dedicat pilotelor, poate fi o valoare adăugată pe care uscătorul tău o are la rândul său un program dedicat acestui tip de lenjerie de uz casnic.

4. Performanță

În cele din urmă, nu neglijați citirea completă a datelor raportate pe eticheta energetică: aceasta indică, de fapt, nu numai consumul anual estimat al uscătorului, ci și alte date privind performanța mașinii. O privire asupra etichetei vă va spune imediat, de exemplu, durata ciclului de uscare "standard" (în mod normal, cea pentru articolele de îmbrăcăminte din bumbac), clasa de condensare (referindu-se numai la uscătoarele în condensare) și nivelul de zgomot produs în timpul funcționării. În paragrafele anterioare am observat în detaliu toate câmpurile indicate în eticheta energetică a uscătoarelor: să vedem care dintre aceste valori sunt semnificative pentru a înțelege eficiența performanței.uscător de performanță

Durata ciclului

Durata ciclului uscătoruluiCea indicată pe eticheta energetică, așa cum am spus, este de obicei durata ciclului de uscare "standard",adică cea care se presupune a fi de cea mai comună utilizare: în majoritatea cazurilor, acesta este ciclul pentru articolele de îmbrăcăminte din bumbac. Având în vedere durata ciclului de uscare este interesantă din mai multe motive, începând cu cele mai evidente, și anume cunoașterea la momentul achiziției cât de repede vor fi uscate cârpele. În acest fel, este posibil să se evalueze economisirea efectivă a timpului în comparație cu redactarea tradițională, care adesea, în special în lunile reci, poate dura chiar mai mult de o zi întreagă. În al doilea rând, persoanele care sunt mai sensibile la tulburările acustice pot evalua cât timp vor fi forțate să "îndure" zgomotul uscătorului în funcțiune. În cele din urmă, cunoașterea duratei ciclului standard ajută, de asemenea, la înțelegerea cât timp va fi necesar să se acorde atenție sarcinii energetice (adică câte alte aparate sunt puse în funcțiune în același timp) pentru a evita o pană de curent.
Orientativ, un ciclu "standard" poate fi în unele cazuri foarte lung, până la aproape trei ore,sau poate scădea, mai ales în cele mai moderne uscătoare, chiar și sub 100 de minute.

Clasa de condensare

Clasa de condensare a uscătoruluiAceastă intrare apare pe eticheta energetică a uscătoarelor în condensare,care au înlocuit acum complet uscătoarele de ejecție. Deoarece aburul generat de uscare nu este expulzat în afara uscătorului, ci poate rămâne parțial în coș și se redepune pe articolele de îmbrăcăminte, acest indice de eficiență exprimă cât de mult din abur este de fapt "capturat" de condensator și depus în tavă sub formă de apă. Clasele de eficiență a condensului variază de la A (mai mare) la G (mai mică): cu cât este mai mare intervalul de eficiență, cu atât este mai mare procentul de umiditate care este condensat efectiv de schimbătorul de căldură, cu atât uscarea este mai rapidă și mai eficientă. Majoritatea uscătoarelor pe care le
veți găsi pe piață vor fi în banda A sau B,mai rar C. Orientativ, clasa de eficiență a condensului A corespunde la aproximativ 90% din umiditatea condensată din tavă, în timp ce clasa B corespunde la aproximativ85%.

Zgomot

Uscător zgomotosDiscursul despre zgomot nu este simplu, deoarece sensibilitatea personală este un factor proeminent în determinarea cât de enervant este un zgomot. Din acest motiv, vă invităm să evaluați cu atenție datele privind zgomotul exprimate de eticheta energetică: această detectare se efectuează de fapt în condiții "de laborator",în care reverberația este de obicei redusă la minimum. Condițiile casei tale vor fi cu siguranță diferite și în funcție de mobilier, acoperirea pereților și podelelor, lățimea camerei în care vei instala uscătorul vei avea un nivel de zgomot și un grad de amplificare a zgomotului cu siguranță mai mare. Numai tu poți evalua, deci, cât de sensibil ești la zgomot și ce fel de zgomote. Dacă sunteți deosebit de sensibil, poate fi logic că sunteți în căutarea unui uscător cu un nivel scăzut de zgomot și poate chiar echipat cu un program silențios sau sisteme speciale de reducere a zgomotului și vibrațiilor; în toate celelalte cazuri, factorul de zgomot este destul de neglijabil. Variabilitatea dintre modelele aflate în prezent pe piață este, de asemenea, destul de limitată: cele mai silențioase uscătoare stau la aproximativ 60 dB, în timp ce cele mai zgomotoase ating peste 70 dB.

Cele mai frecvente întrebări despre uscător

Care sunt principalele mărci de uscător

Bazându-vă pe un brand bine-cunoscut atunci când alegeți un uscător nou poate fi un avantaj, mai ales dacă sunteți în căutarea unor mașini echipate cu o gamă largă de funcții și programe. Cele mai cunoscute branduri sunt, de fapt, cele care concurează mai presus de toate pentru a fi înfruntea sectorului și, prin urmare, sunt cele care oferă noi tehnologii în fața brandurilor minore. În ceea ce privește integrarea tehnologică, LG, Electrolux și Samsung sunt deosebit de avangardiste în ultimii ani, în timp ce alte mărci de încredere sunt Whirlpool, Bosch și Hotpoint-Ariston. Nu treceți cu vederea un alt detaliu, și anume că marii producători oferă, în multe cazuri, o prelungire gratuită agaranției dincolo de cei doi ani canonici cerute de lege și sunt, de obicei, capabili să ofere asistență pentru clienți mai rapidă și mai răspândită decât mărcile mai puțin cunoscute.

Cât costă un uscător

Uscătoarele cu cele mai mari prețuri sunt de obicei cele mai avansate din punct de vedere tehnologic, cu mai multe programe și funcții, o capacitate de încărcare mai mare și un consum mai mic de energie. Acestea sunt orientativ intervalele de preț și caracteristicile conexe pe care vă puteți aștepta să le găsiți pe piață:

  • Gama de prețuri scăzute:< 350 €, clasa energetică B, sarcină de 7-8 kg, < 10 programe, eficiență condens B-C, durata ciclului > 180 min;
  • Gama medie de prețuri: 350-600 €, clasa energetică A + / A ++, sarcină 7-9 kg, 10-14 programe, eficiența condensului A, durata ciclului 120-110 min;
  • Gama de prețuri ridicată: > 600 €, clasa energetică A ++ / A + ++, > 14 programe, eficiența condensului A, durata ciclului 110 min.

Cum de a reduce consumul de uscătorț

Mai jos vă oferim patru sfaturi foarte utile pentru optimizarea consumului.

Centrifugă la viteză maximă în timpul spălării

O modalitate bună de a limita timpul de uscare a articolelor de îmbrăcăminte este de a profita de centrifuga puternică a mașinii de spălat. Acest lucru asigură, de fapt, eliminarea unei cantități mari de apă, permițându-vă să configurați un ciclu de uscare cu o durată mai scurtă.

Efectuați o întreținere atentă de rutină

Curățarea filtrului și golirea periodică a tăvii care colectează apă condensată (dacă există) sunt două operații care, pe de o parte, prelungesc durata de viață a aparatului, pe de altă parte îi îmbunătățesc eficiența din punct de vedere al performanței.

Profitați de toată capacitatea de încărcare

Pentru a economisi energie, este recomandabil să umpleți coșul cu cât mai multe cârpe de fiecare dată, ținând cont întotdeauna de capacitatea maximă de încărcare pentru diferitele programe. Pentru a urma acest sfat o solutie buna este sa cumperi un uscator cu aceeasi capacitate de incarcare ca si masina de spalat pe care o ai deja.

Nu utilizați întotdeauna uscătorul

Dacă aveți un balcon, în timpul anotimpurilor mai calde se bazează pe acțiunea liberă și ecologică a soarelui.

Cum să poziționați corect uscătorulț

Majoritatea uscătoarelor în condensare sunt echipate cu o tavă integrată în care este colectată apa produsă în timpul ciclului de uscare; prin urmare, aceste modele pot fi instalate fără nicio problemă în diferite puncte ale casei și nu vor trebui să fie conectate la alimentarea cu apă.
Deoarece pentru unii golirea periodică a tăvii este un dezavantaj, pe piață este posibil să se găsească aparate care au, de asemenea, posibilitatea de a expulza apa direct în conducta de scurgere; în aceste cazuri, va fi necesar să se verifice dacă sunt furnizate toate garniturile necesare pentru conectarea uscătorului la furtunul de scurgere deja utilizat pentru mașina de spălat.

Cum să mașină de spălat coloană și uscător

Aceasta nu este o operațiune deosebit de complexă, care poate fi efectuată atât de tehnicieni specializați, cât și de oameni obișnuiți, dar este necesar să se respecte mici măsuri de precauție. Să vedem de ce accesorii ai nevoie și ce pași trebuie efectuați.

De ce aveți nevoie pentru mașina de spălat coloană și uscătorulț

Pentru a stivui mașina de spălat și uscătorul, este recomandabil să utilizați un kit de sprijin, care include un raft care urmează să fie interpus între cele două aparate, picioare antiderapante pentru a fixa în siguranță uscătorul și suporturile pentru a conecta cele două aparate unul la celălalt. Alternativ, puteți construi singur un kit de asistență, deși pentru această operație trebuie să aveți un minim de experiență în locuri de muncă DIY. În cele din urmă, unele dispozitive sunt deja vândute cu kitul de coloană: în acest caz, cu toate acestea, va fi necesar să cumpărați două produse compatibile (de obicei indicate de producător).

Pașii de făcut

Iată pașii pentru a finaliza pas cu pas.
Fixați picioarele cauciucate pe uscător
Indiferent dacă ați optat pentru un kit de suport universal sau pentru unul construit acasă, primul pas pe care trebuie să îl efectuați este să vă asigurați că uscătorul își menține stabilitatea; mașina de spălat, de fapt, în timpul funcționării sale și în special în faza centrifugă, produce vibrații care ar putea muta uscătorul.
Înainte de montarea picioarelor, vă recomandăm să protejați butoanele și comenzile uscătorului cu material din plastic sau ambalaj.
În acest moment va fi necesar să înclinați produsul și să fixați picioarele de cauciuc în găurile corespunzătoare, care ar trebui să fie prezente pe partea inferioară a picioarelor pentru a regla înălțimea.
Fixați mașina de spălat pe uscător
După atașarea picioarelor cauciucate, puteți continua cu atașarea suportului deîmbinare: este o garnitură metalică rigidă care acționează ca o legătură între cele două aparate și previne căderile sau mișcările accidentale ale ambelor produse.
Suportul trebuie fixat mai întâi pe mașina de spălat; în panoul din spate există găuri cu șuruburi care servesc tocmai acestei operațiuni. Cu ajutorul unei șurubelnițe, strângeți bine toate șuruburile, după care puteți continua prin fixarea suportului de legătură la uscător. Aveți grijă să aliniați bine cele două mașini, astfel încât suportul să poată fi fixat fără efort; pentru a facilita funcționarea, vă recomandăm să nu strângeți complet șuruburile mașinii de spălat până când nu sunteți sigur că ați poziționat corect uscătorul.
Acum, cele două aparate sunt gata de a fi utilizate. Nu uitați să faceți conexiuni la alimentarea cu apă (pentru mașina de spălat) și la rețeaua de energie electrică; dacă există o singură priză, vă recomandăm să obțineți o bandă de alimentare și să o fixați pe perete, astfel încât să evitați utilizarea prelungitoarelor sau a altor cabluri electrice.

Cum să obțineți haine călcate cu uscătorulț

Iată 4 mici trucuri pentru a obține cu ușurință cârpe gata făcute pentru dulapul cu uscătorul.

Nu supraîncărcați coșul

Primul truc pentru a limita formarea pliurilor pe articolele de îmbrăcăminte este respectarea capacității de încărcare a uscătorului. Adăugarea prea multor haine în coș, de fapt, nu este recomandabilă din mai multe motive. În primul rând, trebuie luat în considerare faptul că supraîncărcarea coșului implică un rezultat mai rău în ceea ce privește uscarea, deoarece va fi mai dificil ca căldura să se răspândească omogen în interior și acest lucru va produce ocreștere a umidității reziduale.
Al doilea motiv pentru care este întotdeauna necesar să rămânem la capacitatea de încărcare sugerată de producător se referă la formarea pliurilor: cârpele vor fi, de fapt, presate în interiorul coșului și vor crea foarte mult.
Amintiți-vă că fiecare program corespunde unei capacități de încărcare,iar acest lucru se datorează faptului că unele țesături delicate, cum ar fi lâna sau mătasea, au nevoie de mai mult spațiu pentru a se usca.
Pentru a asigura un rezultat cu adevărat optim, sugestia noastră este să umpleți coșul cu un kilogram mai puțin decât capacitatea maximă de încărcare; dacă pentru programul de bumbac vor fi permise 8 kg, de exemplu, este mai bine să introduceți doar 7 kg de rufe.

Utilizați dedurizatorul de țesături la spălare

Balsamul de țesături este un aditiv care ajută la întinderea fibrelor țesăturilor, motiv pentru care utilizarea sa ajută considerabil la reducerea formării pliurilor în timpul uscării. Important, totuși, este să vă amintiți să nu exagerați:riscul este, de fapt, de a obține efectul opus sau articolele de îmbrăcăminte umede și lipicioase.

Nu uitați să utilizați funcția anti-cutse dacă este prezentă

Cele mai moderne modele de uscătoare sunt întotdeauna echipate cu această funcție specifică, numită anti-cută sau călcat ușor. Este un program special care, prin aburul generat în timpul uscării, vă permite să întindeți fibrele țesăturilor într-unmod natural, limitând sau evitând complet ca articolele de îmbrăcăminte să se încrețească.

Nu utilizați viteza maximă de rotire

Centrifuga este cu siguranță o fază de spălare foarte utilă, deoarece vă permite să stoarceți cârpele reducând automat gradul de umiditate; cu toate acestea, trebuie să se considere că este, de asemenea, cauza formării pliurilor. Pentru a limita încrețirea articolelor de îmbrăcăminte și pentru a asigura reducerea gradului de umiditate pe articolele de îmbrăcăminte, se recomandă, prin urmare, ajustareacentrifugei la o viteză medie, aproximativ 1000 de rotații pe minut.
Acest lucru nu este întotdeauna posibil, deoarece în aparatele de uz casnic mai vechi viteza centrifugei nu poate fi selectată, ci se ajustează automat. Cu toate acestea, acest lucru nu ar trebui să fie considerat neapărat un dezavantaj: majoritatea acestor modele, de fapt, au o viteză mai mică de 1000 de rotații pe minut.
Limitarea vitezei de rotație vă va permite, de asemenea, să reduceți ușor consumul de energie,astfel încât să optimizați performanța, reducând în același timp și costul facturii.