Cele mai bune whisky-uri 2021 (top 5)

Cele mai bune whisky-uri pentru toate nevoile

Whisky-ul este unul dintre cele mai iubite spirite de entuziaști din întreaga lume: pe piață puteți găsi multe tipuri diferite, capabile să răspundă tuturor nevoilor. În acest ghid de cumpărare vom observa îndeaproape lumea whisky-ului, analizând caracteristicile diferitelor tipuri. În tabelul comparativ veți găsi selecția noastră de cele mai bune whisky-uri: am ales produse "comerciale" și aparținând diferitelor game de prețuri, astfel încât să oferim o alternativă la diferitele nevoi ale consumatorilor.
Dacă sunteți în căutarea unei baze pentru cocktailurile dvs., dar sunteți indeciși printre principalele băuturi spirtoase disponibile, vă recomandăm să aruncați o privire la ghidurile noastre de cumpărare dedicate ginului, vodcii și romului.
whisky

Whisky: istoria și originile celui mai iubit distilat din lume

Astăzi brandurile și fabricile care produc whisky sunt
multe și se află aproape peste tot în lume: dar când și unde se naște această băutură pentru a urmări originile acestui distilat trebuie să ne întoarcem în timp: deși nu există documente care să-l ateste, conform legendei distilarea whisky-ului este experimentată pentru prima dată de Sfântul Patrick și mo moșul său Naci.
Cu toate acestea, există o altă versiune care urmărește originile distilării whisky-ului la un coven de călugări scoțieni la sfârșitul anilor 1400, o teză susținută de documente care atestă vânzarea unui lot de malț pentru producția de whisky.
Prin urmare, paternitatea acestui distilat se luptă între Irlanda și Scoția:de fapt, aceste două țări sunt cei mai mari producători de whisky, chiar dacă tipurile fabricate sunt diferite.
Vom analiza acest lucru în detaliu în următoarele câteva paragrafe.

Cum se obține whisky-ulț

Whisky-ul este un distilat care este obținut dinorz rafinat și transformat în malț. Să vedem pe scurt care sunt etapele distilării:

Ce și câte tipuri de whisky existăț

După cum sa menționat în paragrafele anterioare, pe piață puteți găsi diferite tipuri de whisky. Diferențele pot fi legate de malțul utilizat sau de tradiția țării producătoare: în ambele cazuri, acestea sunt diferențe semnificative care afectează aroma, aroma și culoarea băuturii. Să vedem în profunzime o prezentare generală a tuturor tipurilor.tipuri de whisky

Malț simplu, malț amestecat sau dublu, ce diferențe există

Această distincție tipologică se bazează pe tipul de malț utilizat în distilare. Termenul de malț unic identifică whisky-urile obținute din malț aparținând unei distilerii specifice:termenul "single" nu se referă, prin urmare, la calitatea malțului, ci la originea acestuia. Whisky-urile single malt pot fi, de asemenea, "amestecuri", adică produse realizate prin amestecarea mai multor whisky-uri de la aceeași companie. Whisky-urile care sunt fabricate dintr-un singur butoi de must se numesc whisky cu un singur butoi.
Termenul de whisky amestecat identifică 90 % din produsele finite cu un nivel mediu-scăzut de pe piață și înseamnă că distilatul este produs prin combinarea whisky-ului de malț cu whisky-ul obținut din alte cereale. În aceste cazuri, produsele pot proveni, de asemenea, de la distilerii diferite.
Apoi găsim whisky-urile duble de malț:la acest grup aparțin sticlele realizate prin combinarea whisky-urilor de malț de la două distilerii diferite. În aceste cazuri, producătorii tind să specifice cele două origini pe etichete.
În cele din urmă găsim malțul cu vată,care sunt întotdeauna produse pe bază de malț, dar realizate prin combinarea a mai mult de 2 whisky-uri diferite.

Tipuri de whisky în funcție de originea geografică

În paragraful anterior am diferențiat tipurile de whisky în funcție de compoziția lor, creând grupuri mari în cadrul cărora este posibilă identificarea subtipurilor specifice. Putem, pentru comoditate, să asociem aceste sub-tipuri cu locul producției originale, deși în prezent producția diferitelor whisky-uri este larg răspândită în întreaga lume.

Scotch whisky

După cum este ușor de ghicit, acest termen identifică whisky-urile produse în Scoția,deși în prezent scotch-ul este produs și în Japonia (dar folosind toate materiile prime și tehnicile scoțiene). În conformitate cu regula care reglementează denumirea de "scotch whisky" (Legea scotch Whisky, adoptată în 1988 de parlamentul britanic), toate produsele care dobândesc formularea trebuie:

Tipurile de whisky scotch pe care le puteți găsi pe piață sunt diferite:în ceea ce privește ingredientele de bază găsim scotch de malț și scotch de alte cereale,în timp ce pentru amestec găsim malț unic, un singur butoi, un singur bob (produs de o singură distilerie, dar pe bază de cereale diferite), amestecat, malț dublu sau malț cu vată.
Apoi, există whisky-urile scotch peated care, indiferent de amestec, se disting de cele netratate pentru o anumită aromă care poate fi mai mult sau mai puțin intensă. După cum sa menționat în paragrafele anterioare, turba este un tip de cărbune care este utilizat în timpul fazei de uscare a orzului pentru a aroma malțul: în funcție de cantitatea și durata expunerii, turba va fi mai mult sau mai puțin puternică. O altă diferență între diferitele benzi scotch este durata îmbătrânirii, un element care, împreună cu amestecul, are o influență mai mare asupra prețului de vânzare.
În cele din urmă, este necesar să se sublinieze că unele diferențe sunt, de asemenea, legate de locația producției,care afectează gustul și aroma. Să vedem pe scurt care sunt principalele regiuni de producție și în ce se remarcă benzile lor scotch.scotch whisky

Whisky irlandez

Ortografia – și, prin urmare, formularea – în acest caz este diferită, de fapt vorbim de whisky irlandez. Ingredientele care alcătuiesc whisky-urile insulei de smarald sunt aceleași pe care le-am observat în paragrafele anterioare: apă, malț sau alte cereale malțate și nemaltate și drojdii selectate. Diferența față de whisky-ul scotch este că, în acest caz, se fac trei distilări,în timp ce pentru whisky-ul scotch două.
Conform compoziției și pentru whisky-urile irlandeze, găsim single malt și amestecate:malțurile simple sunt încă mai răspândite, deoarece sunt fidele rețetei tradiționale.
O altă caracteristică a whisky-ului irlandez este că turba nu este folosită pentru a fuma orz malț: cuptoarele de uscare au, de fapt, o conformație diferită care nu lasă fumul să treacă. În comparație cu banda scotch are un gust mai dulce și mai moale, o aromă mai puțin marcată și o culoare mai închisă, similară cu cea a caramelului. Îmbătrânirea obligatorie pentru aceste whisky-uri este de 5 ani,dar în ceea ce privește scotch-ul și în acest caz, cu atât mai mult cu cât îmbătrânirea cea mai valoroasă este whisky-ul. Whisky-urile irlandeze sunt, de asemenea, foarte populare în țara noastră: printre cele mai cunoscute ne amintim Bushmills, Tullamore și Jameson.whisky irlandez

Whisky american

În plus față de formularea diferită (de asemenea, în acest caz whisky și nu whisky), cea mai importantă diferență se referă la compoziție: whisky-ul american, de fapt, nu este făcut numai cu orz malț, ci și cu porumb sau secară. Motivul din spatele acestei diversități de compoziție este că orzul de pe vremea coloniștilor irlandezi și scoțieni nu a fost cultivat și, prin urmare, a fost creat un distilat pe baza cerealelor răspândite pe acest teritoriu.
Chiar și printre whisky-urile americane încă mai găsim diferențe, putem identifica, de fapt, trei tipuri principale: bourbon, Tennessee și secară. Înainte de a descoperi modul în care aceste trei tipuri diferă, subliniem că se face și o a doua distincție care se referă la compoziție:cea dintre whisky-ul drept și whisky-ul de porumb. Primul tip se face cu cele trei cereale vazute mai sus (orz malt, porumb si secara) echilibreaza cantitatile si are o imbatranire minima de 2 ani, in timp ce whisky-ul de porumb are o compozitie in care porumbul depaseste 80%.

Bourbon

Printre whisky-urile americane, bourbonul este cel mai faimos: se face de obicei cu 51% porumb; alte ingrediente sunt secara și, în unele cazuri, cantități mici de malț.
Alte caracteristici necesare pentru a obține această formulare sunt:îmbătrânirea în butoaie de stejar american carbonizate și distilarea care trebuie efectuată în Statele Unite.
Gustul bourbonului este foarte diferit de cel al whisky-urilor europene: este, de fapt, un distilat mult mai aromat și picant,cu o consistență mai corpolentă și un gust afumat. Foarte apreciat printre ei Bulleit și Turcia Sălbatică.bourbon whisky

Secară

Secara, spre deosebire de bourbon, are o compoziție mai mare de secară (51%), ceea ce o face mai puțin picantă,mai înțepătoare, mai amară și mai puțin corpolentă. Acest soi trebuie, de asemenea, să fie făcute pe pământ din SUA și în vârstă de butoaie de stejar american carbonizate. Cele mai renumite secară americană sunt Johnnie Walker și Jim Beam.whisky secară

Tennessee whisky

În comparație cu compoziția, este similar cu bourbonul: diferența care face ca whisky-ul produs în această zonă să fie unic este că filtrarea finală a distilatului se face în carboni de arțar. Acest lucru îl face deosebit de aromat, mai afumat, dar mai puțin corpolent decât bourbonul tradițional drept. Cel mai faimos whisky al acestui grup este, fără îndoială, al lui Jack Daniel.tennessee whisky

Whisky japonez

În secolul trecut, o tradiție importantă a distilării sa răspândit și în Japonia, confirmată de faptul că în prezent printre cele mai bune whisky-uri din lume există mai multe produse fabricate în această țară.
Regulile urmate în etapele distilării și în alegerea ingredientelor utilizate sunt aceleași cu cele care reglementează producția scoțiană: diferența este că în Japonia se produc produse mixte,care conțin totuși malț din aceeași distilerie.
De asemenea, pentru whisky-urile japoneze se aplică regula că, cu cât timpul de îmbătrânire este mai mare, cu atât sticla este mai valoroasă. Cele mai renumite whisky-uri japoneze sunt Nikka și Hibiki în diferitele lor versiuni.whisky japonez